KOΣΜΟΣ. Οι επιστήμονες ανησυχούν για ένα τεράστιο φαινόμενο του ήλιου, το οποίο θα μπορούσε να καταστρέψει για μεγάλο διάστημα το διαδίκτυο. Συνήθως οι ηλιακοί άνεμοι που έρχονται προς τη Γη οδηγούνται από την ιονόσφαιρα προς του πόλους προστατεύοντας τον υπόλοιπο πλανήτη.

Ωστόσο, αυτή τη φορά θα «σκάσει» ένα πολύ δυνατό τέτοιο φαινόμενο, ηλεκτρικά αγώγιμο, που αν δεν αποκρουσθεί από την ιονόσφαιρα και εισέλθει στην Γη μπορεί να επηρεάσει οτιδήποτε σχετίζεται με ηλεκτρισμό και να «ρίξει» το ίντερνετ με τέτοιο τρόπο που θα είναι δύσκολο να επανέλθει άμεσα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διέρρευσαν στη διάσκεψη επικοινωνίας δεδομένων SIGCOMM 2021, ο κόσμος δεν θα είναι έτοιμος για ένα τέτοιο γεγονός και θα μπορούσε να είναι καταστροφικό για τη σύγχρονη ζωή.

Επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια ανέφερε: «Αυτό που σκέφτομαι είναι ότι με την πανδημία είδαμε πόσο απροετοίμαστος ήταν ο κόσμος. Δεν υπήρχε πρωτόκολλο για την αποτελεσματική αντιμετώπισή του. Το ίδιο συμβαίνει και με την ανθεκτικότητα στο διαδίκτυο. Η υποδομή μας δεν είναι κατάλληλα προετοιμασμένη για μια ηλιακή εκδήλωση τόσο μεγάλης κλίμακας».

Το φαινόμενο αυτό συμβαίνει περίπου μια φορά τον αιώνα. Τον Μάιο του 1921, υπήρξαν αναφορές για πυρκαγιές που ξέσπασαν σε αίθουσες ελέγχου ισχύος στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις ΗΠΑ, ενώ σε αρκετά μέρη σε όλο τον κόσμο αντιμετώπισαν προβλήματα με την ηλεκτρική τους ενέργεια.

Ένας Γεωφυσικός του Αμερικανικού Γεωλογικού Ινστιτούτου δήλωσε ότι ο κόσμος μας έχει αναπτυχθεί τόσο πολύ τα τελευταία 100 χρόνια που ένα ηλιακό γεγονός παρόμοιο με εκείνο του 1921 θα έφερνε την καταστροφή. «Οι επιπτώσεις είχαν να κάνουν με παρεμβολές σε ραδιοεπικοινωνίες, τηλεγραφήματα και τηλεφωνικά συστήματα, τα οποία χρησιμοποιούσαν το 1921. Οτιδήποτε σχετίζεται με τον ηλεκτρισμό δεν ήταν τόσο σημαντικό για τους ανθρώπους το 1921 σε σχέση με σήμερα», ανέφερε.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής διευθυντής του Εθνικού Κέντρου για την Ατμοσφαιρική Έρευνα, τόνισε: «Οι ισχυρές ηλιακές καταιγίδες μπορούν να φορτίσουν την ατμόσφαιρα και να εμποδίσουν τη μετάδοση σημάτων για μέρες. Οι ισχυρότερες μπορούν να βλάψουν ή και να καταστρέψουν δορυφόρους».

Πηγή: gazzetta.gr

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις