ΗΠΑ. Σε ηλικία μόλις δύο ετών, ο μικρός Μάικλ χρειάστηκε να εισαχθεί στο νοσοκομείο με εγκεφαλικές κρίσεις και εγκεφαλικά επεισόδια. Υπέφερε από πυρετό, αφυδάτωση και εμετούς, κάτι που σύμφωνα με τον αλλεργιολόγο Ρόμπερτ Κόλμαν, ήταν μια κλασική διάγνωση.

Ένα φαινομενικά αθώο και σύνηθες περιστατικό, αν δεν συνέβαινε 18 φορές μέσα σε δύο χρόνια, από τη γέννηση δηλαδή του Μάικλ.

Το μοτίβο, δε, νοσηλείας ήταν το ίδιο: Οι κλήσεις στο ασθενοφόρο γίνονταν πάντα Τρίτες και Παρασκευές απόγευμα, ενώ μοναδικός αυτόπτης μάρτυρας στις κρίσεις του παιδιού ήταν η μητέρα, αφού ο πατέρας του Μάικλ έλειπε στη δουλειά.

Το δάχτυλο που αιμορραγούσε

Τον Φεβρουάριο του 1988, ο Μάικλ μπήκε στο νοσοκομείο για 18η φορά. Η έμπειρη νοσοκόμα εντόπισε τότε κάτι που θεώρησε ασυνήθιστο. Το παιδί είχε γρατσουνιές στο μάγουλο, ενώ λίγο αργότερα η μητέρα του, Τάνια, ζήτησε τη βοήθειά της για το ματωμένο της δάχτυλο.

«Δεν θα παρατηρούσα, με το παιδί μου μέσα στο νοσοκομείο, ότι έχω πληγή στο δάχτυλο. Σίγουρα δεν θα το ανέφερα σε κανέναν» ανέφερε η νοσοκόμα.

Το περιστατικό κίνησε τις υποψίες των γιατρών στο νοσοκομείο, οι οποίοι προσπαθούσαν μάταια να δώσουν μια εξήγηση για τις νοσηλείες του παιδιού, αρχίζοντας να βλέπουν διαφορετικά την περιπέτεια του παιδιού.

Η αδερφή του Μάικλ είχε πεθάνει όταν ήταν εννιά μηνών

Πριν από τρία χρόνια, η μεγαλύτερη αδερφή του Μάικλ, Μόργκαν, πέθανε σε ηλικία εννιά μηνών, από καρδιακή ανακοπή που προκάλεσε άγνωστη αιτία. Κατά τη διάρκεια της σύντομης ζωής της, είχε μπει για νοσηλεία 20 φορές.«Πιεστήκαμε πολύ όταν πέθανε η Μόργκαν. Οποιοδήποτε ζευγάρι θα περνούσε κρίση όταν υπάρχει θάνατος στην οικογένεια –ένας θάνατος παιδιού. Και μείναμε μαζί σε αυτό» ανέφερε η μητέρα των παιδιών.

Οι γιατροί αναγκάστηκαν να ανοίξουν και πάλι τον φάκελο της Μόργκαν, προσπαθώντας να ρίξουν φως στον αιφνίδιο θάνατό της. Για πρώτη φορά, «βλέπουν» το σπάνιο σύνδρομο Μινχάουζεν δια αντιπροσώπου, που έχει θεωρηθεί ψυχική διαταραχή, η οποία οδηγεί στην παιδική κακοποίηση.

Η μητέρα μπέρδεψε ακόμα και τον ανιχνευτή ψεύδους

Η Τάνια Ρέιντ, με σπουδές νοσηλευτικής, ήταν ψύχραιμη και μεθοδική.

Τον Αύγουστο του 1988 συνελήφθη για τη δολοφονία της Μόργκαν και για παιδική κακοποίηση του Μάικλ, ωστόσο η σταθερότητα με την οποία αρνιόταν την ενοχή της μπέρδεψε ακόμα και τον ανιχνευτή ψεύδους.– Τη σκότωσες;– Όχι, κύριε. Σίγουρα όχι.– Την ταρακούνησες μέχρι θανάτου;– Όχι, κύριε.– Προκάλεσες τις κρίσεις;– Όχι, δεν τις προκάλεσα.

Σύμφωνα με το πόρισμα των ιατροδικαστών, στην προσπάθεια να της κόψει την αναπνοή η μικρή Μόργκαν έχασε σφυγμό, ενώ σε μια κατάσταση πανικού την ταρακούνησε βίαια για να αρχίσει και πάλι ν’ αναπνέει, προκαλώντας της αιμάτωμα στον εγκέφαλο.

Μάλιστα, παρά την καταδίκη της σε 62 χρόνια, η Τάνια, η οποία βρίσκεται σήμερα στη φυλακή, επιμένει στην αθωότητά της, ενώ ο Μάικλ ζει με τον πατέρα του και ζει μια φυσιολογική ζωή σε άλλη Πολιτεία.

Σημειώνεται ότι οι περισσότεροι δράστες με το σύνδρομο Μινχάουζεν αρνούνται μέχρι τέλους την ενοχή τους.


Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις