ΣΠΑΡΤΗ. Ο Σπαρτιάτης που βρέθηκε κατά λάθος στη Χαβάη, μεγαλούργησε ως «βασιλιάς» της μπανάνας και του κρασιού.

Το 1877 αποχαιρέτησε τους γονείς και τα αδέλφια του στο χωριό Βασαρά στη Σπάρτη, με προορισμό την Αμερική. Ο νεαρός Ελληνας Γιώργος Λυκούργος μετά βίας είχε στην τσέπη του τα χρήματα για να πληρώσει το μακρινό ταξίδι, ενώ όλα του τα υπάρχοντα ήταν στριμωγμένα σε μια βαλίτσα. Ηταν μόλις 19 ετών… Μετά από εβδομάδες κακουχιών, είδε το λιμάνι της Νέας Υόρκης.

Πουλούσε λεμόνια στον δρόμο. Χαμογελούσε στον κόσμο, τον χαιρετούσε στα ελληνικά και κουτσομάθαινε τις πρώτες του λέξεις στα αγγλικά. Συνδέθηκε με δύο ξαδέλφια του και αποφάσισαν να ασχοληθούν με το εμπόριο φρούτων. Εστελνε με το πλοίο από το Σαν Φρανσίσκο προϊόντα και κρασί της Καλιφόρνιας στη Χονολουλού της Χαβάης και ελάμβανε μπανάνες από τη Χαβάη για πώληση στις ηπειρωτικές Πολιτείες. Παράλληλα είχε ανοίξει ένα εστιατόριο στο Σαν Φρανσίσκο και ρίζωσε εκεί.

Η άφιξή του στη Χαβάη έγινε από λάθος αλλά σηματοδότησε όχι απλά ένα νέο κεφάλαιο, αλλά και έναν έρωτα που δεν έσβησε μέχρι το τέλος της ζωής του. Διακρίθηκε στο εμπόριο της μπανάνας. Μέχρι το 1892 ήταν ιδιοκτήτης μίας εκ των δύο μεγαλύτερων εταιρειών της Χαβάης που εμπορευόταν μπανάνες. Ασχολήθηκε και με το εμπόριο αλκοόλ.

Όπως γράφει το «Πρώτο Θέμα» ο δαιμόνιος Σπαρτιάτης επιχειρηματίας την περίοδο που κάνει ήδη χρυσές μπίζνες στην Καλιφόρνια ως μεγαλοπαραγωγός κρασιού, στα τέλη του 19ου αιώνα. Φιλοβασιλικός, πλησίασε τον τότε βασιλιά του νησιού Καλακάουα που είχε το προσωνύμιο «χαρούμενος μονάρχης». Είχε, όμως, και εκείνος κερδίσει τον τίτλο «Δούκας της Σπάρτης», όπως τον αποκαλούσαν οι φίλοι του.

Ο Λυκούργος ποτέ δεν ξέχασε την Ελλάδα. Οι συγγενείς του ταξίδευαν συχνά για να απολαύσουν τη φιλοξενία του. Εζησε ευτυχισμένος με τη σύζυγό του Αθηνά Γερασίμου με καταγωγή επίσης από τη Σπάρτη με την οποία απέκτησε οικογένεια. Ο δαιμόνιος αυτός Σπαρτιάτης, κατά γενική ομολογία, κατέκτησε τη Χαβάη, αφήνοντας για πάντα εκεί το αποτύπωμά του...

Διαβάστε το αφιέρωμα στο Πρώτο Θέμα

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις