ΚΟΣΜΟΣ. Ένας μικρής κλίμακας ανεμοστρόβιλος , που σηκώνει άμμο ή σκόνη στην μετεωρολογική διεθνή ορολογία αποκαλείται «dust devil». Τέτοιοι διάβολοι σκόνης δημιουργούνται και στον Άρη και έχουν καταγραφεί από το στόλο των δορυφόρων που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον «Κόκκινο Πλανήτη». Όμως το ρόβερ της αποστολής Perseverance της NASA στον Άρη κατέγραψε άλλη μια πρωτιά αφού κατάφερε να ηχογραφήσει ένα διάβολο σκόνης που δημιουργήθηκε εκεί που βρίσκεται. Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο στο οποίο εμφανίζεται ο διάβολος σκόνης και εμπεριέχεται το ηχητικό αρχείο του ανεμοστρόβιλου.

Οι ανεμοστρόβιλοι σχηματίζονται συνήθως σε συνθήκες έντονων καιρικών φαινομένων αλλά οι διάβολοι σκόνης δημιουργούνται σε αίθριες συνθήκες ή στη χειρότερη περίπτωση με ουρανό με ελαφρά νέφωση.

Οι ανεμοστρόβιλοι σχηματίζονται συνήθως σε συνθήκες έντονων καιρικών φαινομένων αλλά οι διάβολοι σκόνης δημιουργούνται σε αίθριες συνθήκες ή στη χειρότερη περίπτωση με ουρανό με ελαφρά νέφωση. Σύμφωνα με την NASA ο ανεμοστρόβιλος που κατέγραψε το ρόβερ είχε ύψος 118 μέτρων και διάμετρο 25 μέτρων. Οι διάβολοι σκόνης θεωρούνται από τους ειδικούς σημαντικό μέρος του κύκλου σκόνης του Άρη, του μηχανισμού που μεταφέρει, ανυψώνει και γενικά κινεί την σκόνη του πλανήτη.

Πηγή: naftemporiki.gr

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις