ΚΟΣΜΟΣ. Το πρώτο τρίμηνο του 2023 κατεγράφη διπλάσιος αριθμός ταξιδιωτών σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Ο διεθνής τουρισμός βρίσκεται σε καλό δρόμο ώστε να επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα.

Ειδικότερα, το δεύτερο Παγκόσμιο Βαρόμετρο Τουρισμού του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού για το 2023, δείχνει ότι συνεχίζεται η ταχεία ανάκαμψη του κλάδου. Συνολικά, οι διεθνείς αφίξεις έφτασαν το 80% των προ-πανδημικών επιπέδων το πρώτο τρίμηνο του 2023. Τους πρώτους 3 μήνες, υπολογίζεται ότι ταξίδεψαν διεθνώς 235 εκατ. τουρίστες, δηλαδή υπερδιπλάσιοι από την ίδια περίοδο του 2022. Επίσης, τα αναθεωρημένα στοιχεία για το 2022 δείχνουν πάνω από 960 εκατ. διεθνείς τουρίστες, γεγονός που σημαίνει ότι ανακτήθηκαν τα δύο τρίτα (66%) των προ-πανδημικών αποτελεσμάτων.

Αναλύοντας τα στοιχεία, ο Γενικός Γραμματέας του Π.Ο.Τ. κ. Zurab Pololikashvili ανέφερε ότι, η αρχή της χρονιάς, απέδειξε για μία ακόμη φορά τη μοναδική ικανότητα του τουρισμού να ανακάμπτει. Πολλά μέρη, βρίσκονται κοντά ή ακόμη και πάνω από τα επίπεδα αφίξεων πριν από την πανδημία. Ωστόσο, ο κλάδος πρέπει να παραμείνει σε εγρήγορση στις προκλήσεις που υπάρχουν από τη γεωπολιτική ανασφάλεια, τις ελλείψεις προσωπικού έως τον πιθανό αντίκτυπο της κρίσης κόστους ζωής στον τουρισμό. Παράλληλα, πρέπει να διασφαλίσει ότι η απόδοση του τουρισμού ανταποκρίνεται στις ευθύνες του ως λύση στην κλιματική έκτακτη ανάγκη και ως μοχλός ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς.

Εμβαθύνοντας στα αποτελέσματα, διαπιστώνεται ότι το 2022 οι διεθνείς τουριστικές εισπράξεις αυξήθηκαν και έφτασαν το 1 τρισ. δολ., αυξημένες κατά 50% σε πραγματικούς όρους σε σύγκριση με το 2021, λόγω της σημαντικής ανάκαμψης στα διεθνή ταξίδια.

Οι διεθνείς δαπάνες επισκεπτών έφτασαν το 64% των προπανδημικών επιπέδων (-36% σε σύγκριση με το 2019, σε πραγματικούς όρους). Ανά περιφέρεια, η Ευρώπη είχε τα καλύτερα αποτελέσματα το 2022 με σχεδόν 520 δισ. ευρώ σε έσοδα από τον τουρισμό, ή το 87% των επιπέδων πριν από την πανδημία. Η Αφρική ανέκτησε το 75% των εσόδων της πριν από την πανδημία, η Μέση Ανατολή το 70% και η Αμερική το 68%. Λόγω της παρατεταμένης διακοπής λειτουργίας των συνόρων, οι ασιατικοί προορισμοί κέρδισαν περίπου 28%.

Τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2023 είναι σύμφωνα με τα μακροπρόθεσμα σενάρια του ΠΟΤ για το έτος που προβλέπει ότι οι διεθνείς αφίξεις θα ανακτήσουν από το 80% έως το 95% των προ της πανδημίας επιπέδων. Η Ομάδα Εμπειρογνωμόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού εξέφρασε την πεποίθησή της για μια ισχυρή περίοδο αιχμής (Μάιος-Αύγουστος) στο βόρειο ημισφαίριο, όπως αντικατοπτρίζεται στον τελευταίο Δείκτη Εμπιστοσύνης του Οργανισμού, ο οποίος δείχνει ότι οι επιδόσεις για την περίοδο είναι σε καλό δρόμο και ακόμη καλύτερες από το 2022.

Ωστόσο, η ανάκαμψη του τουρισμού αντιμετωπίζει και ορισμένες προκλήσεις. Σύμφωνα με την Ομάδα Εμπειρογνωμόνων του ΠΟΤ η οικονομική κατάσταση παραμένει ο κύριος παράγοντας που επιβαρύνει την αποτελεσματική ανάκαμψη του διεθνούς τουρισμού το 2023, με τον υψηλό πληθωρισμό και την αύξηση των τιμών του πετρελαίου να μεταφράζονται σε υψηλότερο κόστος μεταφοράς και διαμονής. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, οι τουρίστες να αναζητούν όλο και περισσότερο την αξία στα χρήματά τους και να ταξιδεύουν πιο κοντά στο σπίτι τους. Επίσης, η αβεβαιότητα που προέρχεται από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και άλλες αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις, συνεχίζουν να αποτελούν υπαρκτούς κινδύνους.

Ανάκτηση ανά περιοχή το πρώτο τρίμηνο του έτους

Η Μέση Ανατολή σημείωσε τις ισχυρότερες επιδόσεις ως η μόνη περιοχή που ξεπέρασε τις αφίξεις του 2019 (+15%) και η πρώτη που ανακτά τους προ της πανδημίας αριθμούς σε ένα πλήρες τρίμηνο.

Παράλληλα, η Ευρώπη έφτασε το 90% των προπανδημικών επιπέδων, λόγω της ισχυρής ενδοπεριφερειακής ζήτησης. Περαιτέρω, η Αφρική έφτασε το 88% και η Αμερική περίπου το 85% των επιπέδων του 2019. Η Ασία και ο Ειρηνικός επιτάχυναν την ανάκαμψή τους με το 54% των επιπέδων πριν από την πανδημία, αλλά αυτή η ανοδική τάση πρόκειται να επιταχυνθεί τώρα που οι περισσότεροι προορισμοί, ιδιαίτερα η Κίνα, άνοιξαν ξανά.

Συνεπώς, δεν είναι λίγες οι περιοχές που βρίσκονται κοντά ή και πάνω από τα επίπεδα αφίξεων πριν από την πανδημία. Ανά υπο-περιοχή και προορισμό η Νότια Μεσογειακή Ευρώπη και η Βόρεια Αφρική, έχουν επίσης ανακτήσει τα προ-πανδημικά επίπεδα το πρώτο τρίμηνο του 2023, ενώ η Δυτική Ευρώπη, η Βόρεια Ευρώπη, η Κεντρική Αμερική και η Καραϊβική, έχουν σχεδόν φτάσει στα εν λόγω επίπεδα.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις