ΚΟΣΜΟΣ. Υπαρκτό φαίνεται πως είναι το ενδεχόμενο μιας νέας κρίσης νερού στην Ευρώπη, καθώς όλο και περισσότεροι επιστήμονες ανησυχούν για ακόμη ένα καλοκαίρι έντονης ξηρασίας, τροφοδοτούμενο από την κλιματική αλλαγή.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η στάθμη του πόσιμου νερού σε μεσογειακές χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία έχει πέσει στα επίπεδα που συνήθως συνδέονται με τους καλοκαιρινούς καύσωνες. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί ήδη σημαντική απειλή για τη γεωργική παραγωγή.

Με το καλοκαίρι να έχει μόλις ξεκινήσει, επιστήμονες φοβούνται ότι το ήδη «πολύ επισφαλές» πρόβλημα επάρκειας νερού της Ευρώπης θα μπορούσε να γίνει ακόμη χειρότερο.

Δορυφορικά δεδομένα που αναλύθηκαν από ερευνητές του πανεπιστημίου του Γκρατς της Αυστρίας στις αρχές του έτους διαπίστωσαν ότι η ξηρασία επηρεάζει την Ευρώπη σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα από ό,τι αναμενόταν τα προηγούμενα χρόνια. Η μελέτη δημοσιεύθηκε αφότου πέρσι η Ευρώπη βίωσε το θερμότερο καλοκαίρι της ιστορίας της, με την έντονη ξηρασία να θεωρείται η χειρότερη που έχει δει η Γηραιά ήπειρος εδώ και τουλάχιστον 500 χρόνια.

«Πριν από μερικά χρόνια, δεν θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι το νερό θα αποτελούσε πρόβλημα εδώ στην Ευρώπη, ειδικά στη Γερμανία ή την Αυστρία», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Στην Ισπανία, η οποία είδε τις θερμοκρασίες να σκαρφαλώνουν σχεδόν στους 40 βαθμούς Κελσίου τον Απρίλιο, ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ προειδοποίησε ότι η ξηρασία είχε γίνει ένα από τα κυριότερα προβλήματα.

Τι να περιμένουμε αυτό το καλοκαίρι

Το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Ξηρασίας προειδοποίησε σε ειδική έκθεση νωρίτερα φέτος ότι οι συνθήκες στα τέλη του χειμώνα ήταν παρόμοιες με εκείνες που παρατηρήθηκαν πέρυσι, όταν οι υψηλές θερμοκρασίες και η έλλειψη βροχοπτώσεων είχαν ως αποτέλεσμα μια εκτεταμένη και παρατεταμένη ξηρασία.

Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν συνθήκες ξηρασίας για μεγάλα τμήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περίπου το ένα τέταρτο.

Ωστόσο, η Σαμάνθα Μπούργκες, αναπληρώτρια διευθύντρια της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής Copernicus, δήλωσε ότι οι προοπτικές για το φετινό καλοκαίρι «δεν φαίνονται τόσο τρομακτικές όσο πριν από ένα μήνα».

Όπως τόνισε, παρά τις υψηλές θερμοκρασίες, οι έντονες βροχοπτώσεις σε όλη τη νότια Ευρώπη τις τελευταίες εβδομάδες βοήθησαν να γεμίσουν οι δεξαμενές και να βελτιωθεί η υγρασία του εδάφους.

Από την άλλη, προσθέτει η ειδικός, μεγάλα τμήματα της βόρειας Ευρώπης και χώρες όπως η Ισπανία, η Γαλλία και η Πορτογαλία στο νότο εξακολουθούν να είναι «αρκετά ξηρές» τη στιγμή που ορισμένοι ερευνητές φοβούνται ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να είναι σε τροχιά για ένα ακόμη έντονα ξηρό καλοκαίρι.

Με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις