ΚΟΣΜΟΣ. Η ταινία ακολουθεί την Κίτι, τη φανταστική φίλη της Άννας Φρανκ στην οποία απηύθυνε το ημερολόγιό της, που εκδηλώνεται στο σύγχρονο Άμστερνταμ. Αναζητώντας να μάθει τι συνέβη στην δημιουργό της, η Kitty προσελκύει την παγκόσμια προσοχή και αλληλεπιδρά με μετανάστες χωρίς έγγραφα.

Το "Where Is Anne Frank?" προβλήθηκε εκτός διαγωνισμού στο Φεστιβάλ Καννών 2021 στις 9 Ιουλίου 2021. Κυκλοφόρησε στη Γαλλία στις 8 Δεκεμβρίου 2021 από την Le Pacte, στις 15 Δεκεμβρίου 2021 στο Βέλγιο από τη Cinéart, στις 16 Μαρτίου 2022 στο Λουξεμβούργο και στις 30 Μαρτίου 2022 στην Ολλανδία.

«Ένα χρόνο από τώρα» στο Άμστερνταμ, το γυάλινο περίβλημα πάνω από τον πρώτο τόμο του ημερολογίου της Άννας Φρανκ στο σπίτι της Άννας Φρανκ θρυμματίζεται. Καθώς το μελάνι από ένα στυλό στάζει στις σελίδες, οι λέξεις σηκώνονται και εμφανίζουν την Kitty, μια κοκκινομάλλα έφηβη ντυμένη με ρούχα της δεκαετίας του 1940 και τη φανταστική φίλη της Anne ενώ έγραφε το ημερολόγιό της.

Μπερδεμένη από την απουσία της Άννας και της οικογένειάς της, η Κίτι ανακαλύπτει ότι είναι αόρατη και άυλη στους ανθρώπους ενώ βρίσκεται μέσα στο σπίτι της Άννας Φρανκ καθώς βλέπει πολίτες να περιηγούνται στο μουσείο. Οι αναδρομές στην Άννα που έγραφε το ημερολόγιό της στη δεκαετία του 1940 δείχνουν πώς η Kitty θυμάται τα καταγεγραμμένα γεγονότα σαν να της μιλούσε η Άννα ενώ έγραφε.

Τη νύχτα, δύο μεθυσμένοι άντρες συνθλίβουν το παράθυρο της κρεβατοκάμαρας της Άννα με πέτρες αφού είδαν την Kitty να ανάβει ένα φως, τραβώντας την προσοχή της αστυνομίας και τρομάζοντάς την να φύγει με το ημερολόγιο. Μη γνωρίζοντας τι συνέβη με τους Φράνκ και τον χρόνο που έχει περάσει μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, η Κίτι προσπαθεί να υποβάλει αναφορά αγνοούμενου στο αστυνομικό τμήμα για την Άννα. Απογοητευμένη, η αστυνομία της δείχνει πολλά μέρη στο Άμστερνταμ που έχουν ονομαστεί από την Άννα Φρανκ πριν προσπαθήσουν να τη συλλάβουν, όταν μαθαίνουν ότι η Κίτι έχει το ημερολόγιο της Άννας.

Η Kitty δραπετεύει και συναντά ένα αγόρι που ονομάζεται Peter, τον οποίο είδε να κλέβει πορτοφόλια στο σπίτι της Άννας Φρανκ την προηγούμενη μέρα, παρεξηγώντας τον, αρχικά, με τον φίλο της Άννας. Καθώς κάνει πατινάζ μαζί του, η Kitty ανακαλύπτει πώς η απομάκρυνση πολύ μακριά από το ημερολόγιο θα τη διαλύσει σε μελάνι. Ο Πίτερ την πηγαίνει πίσω στο σπίτι της Άννας Φρανκ το πρωί αφού η Κίτι παραλίγο να πεθάνει από τον χωρισμό από το ημερολόγιο της Άννας.

Αφού η Κίτι κοιμάται, ο Πίτερ έρχεται να την αναζητήσει το επόμενο πρωί, οδηγώντας την αστυνομία στην σύλληψή για αναστάτωση. Θεωρώντας τον διαρρήκτη, τον ανακρίνουν για την Kitty αλλά αρνούνται να πιστέψουν την αφήγηση του για τη μαγική της θέση.

Το βράδυ, ο Πίτερ επιστρέφει στο σπίτι της Άννας Φρανκ, εξηγώντας πώς έμαθε πώς λειτουργούν οι δυνάμεις της Κίτι. Φεύγει για να τον συναντήσει, εφιστώντας την προσοχή της αστυνομίας και αναγκάζοντας τους και τους δύο να τραπούν σε φυγή ξανά. Η Kitty ανταλλάσσει ένα από τα κρυμμένα ρολόγια υψηλής αξίας του Auguste van Daan για μοντέρνα ρούχα και επισκέπτεται τη βιβλιοθήκη της 6ης σχολής Montessori Anne Frank για να μάθει την ιστορία.

Αφού αναθεώρησε πολλές διαφορετικές εκδόσεις του ημερολογίου της Anne, η Kitty μαθαίνει για τον θάνατο της Anne από τη βιβλιοθηκονόμο, η οποία της δίνει το βιβλίο του Otto Frank πριν πάει στο έργο για την Anne. Όταν επικρίνει τους πρωταγωνιστές ότι παραθέτουν λάθος την Άννα, το κοινό την αναγνωρίζει από τις ειδήσεις και την κατακλύζει. Η Kitty δραπετεύει και συναντά τον Peter, ο οποίος την πηγαίνει σε ένα καταφύγιο όπου μένουν πρόσφυγες, παράνομοι μετανάστες. Η Awa, ένα μικρό κορίτσι, εξηγεί την κατάστασή τους και δείχνει στην Κίτι πώς ο πατέρας της σχεδιάζει να φτιάξει ένα αερόστατο για να ξεφύγουν.

Η Kitty έρχεται αντιμέτωπη με τον Peter επειδή δεν εξηγεί ότι η Άννα και τα περισσότερα μέλη της οικογένειάς της πέθαναν. Αποφασισμένοι να ακολουθήσουν τα βήματα της Άννας, η Kitty και ο Peter ταξιδεύουν με τρένο στο Westerbork, το Auschwitz και το Bergen-Belsen. Η Kitty διαβάζει τα απομνημονεύματα του Otto και παρακολουθεί τις ηχογραφήσεις του Hanneli Goslar, πέφτοντας σε μεγαλύτερη θλίψη.

Φτάνοντας στην πέτρα του μνημείου της Άννας και της Μάργκοτ στο Μπέργκεν-Μπέλσεν, η Kitty καταρρέει κλαίγοντας πριν ο Πίτερ την πείσει να επιστρέψει στο Άμστερνταμ μαζί του. Όταν επιστρέφουν στο καταφύγιο, ανακαλύπτουν ότι η κυβέρνηση έχει προγραμματίσει να απελάσει τους πρόσφυγες πίσω στις πατρίδες τους την επόμενη ημέρα. Με τις νέες της εμπειρίες, η Kitty αποκτά τη δύναμη να τους βοηθήσει, βάφοντας με σπρέι το αερόστατο του πατέρα της Awa για να αποκαλύψει την τοποθεσία της στον κόσμο.

Με ένα πλήθος συγκεντρωμένο την επόμενη μέρα, η Kitty κάνει μια συναισθηματική ομιλία, κατηγορώντας τον κόσμο ότι αποθεώνει την Άννα και ότι δεν χειρίστηκε σωστά το μήνυμά της για βοήθεια και σωτηρία ανθρώπων. Απειλεί ότι θα κάψει το ημερολόγιο της Άννας, εκτός αν η κυβέρνηση συμφωνήσει να στεγάσει τους πρόσφυγες. Βλέποντας την Κίτι να φοβάται τι θα μπορούσε να συμβεί, ο Πίτερ προσφέρεται να την πάει πίσω στο σπίτι της Άννας Φρανκ για να ζήσει ως ένα αθάνατο, αόρατο πνεύμα.

Παρά τον φόβο της για το θάνατο, αρνείται, καθώς τον έχει ερωτευτεί. Μετά από μια σύντομη συζήτηση, οι αξιωματούχοι και η αστυνομία αποδέχονται τους όρους της Kitty. Παραδίδει το ημερολόγιο στην Awa, η οποία το παραδίδει στις αρχές καθώς η Κίτι φεύγει με τον Πίτερ. Αφού χωρίστηκε από το ημερολόγιο της Anne για τρεις ώρες, η Kitty μοιράζεται ένα παθιασμένο φιλί με τον στενοχωρημένο Peter πριν διαλυθεί σε μελάνι και διασκορπιστεί στον άνεμο.

Το Where Is Anne Frank έχει αποσπάσει βαθμολογία αποδοχής 80% και μέση βαθμολογία 6,90/10 στο Rotten Tomatoes με βάση κριτικές 50 κριτικών. Η κριτική συναίνεση του ιστότοπου λέει: «Η ταινία "Πού κρύβεται η Άννα Φρανκ;" προσεγγίζει μια πολύ γνωστή ιστορία από μια νέα οπτική γωνία, ενώ την τοποθετεί δυναμικά στο πλαίσιο της φρικτής τραγωδίας που την περιβάλλει». Το Metacritic έδωσε στην ταινία σταθμισμένο μέσο όρο βαθμολογίας 56 στα 100 με βάση πέντε κριτικούς, υποδεικνύοντας «μεικτές ή μέσες κριτικές».

Ο Peter Bradshaw του The Guardian έγραψε: «Η ιστορία της Άννας Φρανκ και του ημερολογίου της ξαναδιηγείται σε αυτή τη φλογερή, εγκάρδια και οπτικά υπέροχη ταινία κινουμένων σχεδίων». Η Sheri Linden του Hollywood Reporter είπε ότι η ταινία «εκφράζει την ανείπωτη θλίψη της ιστορίας με ευγλωττία και ευαισθησία». Ο Πιτ Χάμοντ του Deadline Hollywood το αποκάλεσε «μια πλήρη επανεφεύρεση της ιστορίας της Άννας Φρανκ που θα πρέπει να αντηχεί στις καρδιές του νεανικού κοινού στο οποίο απευθύνεται».

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις