ΚΟΣΜΟΣ. Η σύμβαση αυτή προέβλεπε, μεταξύ άλλων, τη σύσταση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, η οποία ήταν επιφορτισμένη να βοηθήσει στη μετεγκατάσταση των 1,2 εκατομμυρίων Ευρωπαίων που είχαν μείνει άστεγοι εξαιτίας του Β' Παγκόσμιου Πολέμου. Στα χρόνια της ύπαρξής της, η Ύπατη Αρμοστεία έχει βοηθήσει πάνω από 50 εκατομμύρια ανθρώπους και για τις προσπάθειές της αυτές έχει τιμηθεί δύο φορές με το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

Το διεθνές δίκαιο ορίζει ότι πρόσφυγες είναι οι άνθρωποι που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να επιστρέψουν στις χώρες τους, εξαιτίας βάσιμου φόβου δίωξης, με βάση τη φυλή, το θρήσκευμα, τις πολιτικές τους πεποιθήσεις, την εθνικότητά τους ή τη συμμετοχή τους σε μία ιδιαίτερη κοινωνική ομάδα.

Σήμερα, η Ύπατη Αρμοστεία είναι ένας από τους κυριότερους ανθρωπιστικούς οργανισμούς στον κόσμο. Τα περισσότερα από 5.000 στελέχη της, πολλά από τα οποία αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρούς κινδύνους κατά της προσωπικής τους ασφάλειας, βοηθούν πάνω από 20 εκατομμύρια ανθρώπους που συγκεντρώνουν την ιδιότητα του πρόσφυγα.

Ο αριθμός των ανθρώπων που διαφεύγουν από τον πόλεμο, τις διώξεις και τις συγκρούσεις έφτασε σχεδόν τα 80 εκατομμύρια το 2019. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό που έχει δει ποτέ η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) στα 70 περίπου χρόνια λειτουργίας της.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες υπολογίζει ότι ένας άνθρωπος στους εκατό έχει ξεριζωθεί από το σπίτι του, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του οργανισμού. Κάθε χρόνο, στις 20 Ιουνίου, ο κόσμος τιμάει την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων. Κάθε άνθρωπος σε αυτόν τον πλανήτη έχει το δικαίωμα να αναζητάει ασφάλεια – όποιος ή όποια κι αν είναι, από όπου κι αν προέρχεται και οποτεδήποτε αναγκάζεται να ξεριζωθεί.

Κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα να αναζητάει ασφάλεια

Οποιοσδήποτε

Όποιοι κι αν είναι, οι άνθρωποι που έχουν αναγκαστεί να ξεριζωθούν θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με αξιοπρέπεια. Κάθε άνθρωπος μπορεί να αναζητήσει προστασία, ανεξάρτητα από το ποιος ή ποια είναι ή τι πιστεύει. Είναι αδιαπραγμάτευτο: η αναζήτηση ασφάλειας αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα.

Οπουδήποτε

Από όπου κι αν προέρχονται, οι άνθρωποι που αναγκάζονται να τραπούν σε φυγή θα πρέπει να είναι ευπρόσδεκτοι. Οι πρόσφυγες προέρχονται από όλο τον πλανήτη. Για να ξεφύγουν από τον κίνδυνο, μπορεί να ταξιδέψουν με αεροπλάνο, πάνω σε βάρκες ή με τα πόδια. Αυτό όμως που εξακολουθεί να είναι ίδιο για όλους είναι το δικαίωμα να αναζητούν ασφάλεια.

Οποτεδήποτε

Όποτε κι αν αναγκαστούν οι άνθρωποι να αφήσουν πίσω τις εστίες τους, έχουν το δικαίωμα να προστατεύονται. Όποια και αν είναι η απειλή – πόλεμος, βία, διώξεις – κάθε άνθρωπος αξίζει προστασία. Κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα να είναι ασφαλής.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις