Γράφει ο Βαγγέλης Μητράκος

Θα ήταν κουραστικό, ίσως και μάταιο, να προσπαθήσει κανείς, να απαριθμήσει ΟΛΕΣ τις αιτίες που καταστρέφουν με ραγδαίους ρυθμούς τον πλανήτη μας και μαζί τη ζωή και το μέλλον της ανθρωπότητας πάνω σ’ αυτόν. Είναι, όμως, χρήσιμο να φέρνουμε στο προσκήνιο κάποια μεγάλα και ιδιαίτερα περιβαλλοντικά ζητήματα, μήπως, ξυπνήσει, επιτέλους, η κατεσταλμένη από το Σύστημα περιβαλλοντική συνείδηση των πολιτών του κόσμου και με τρόπο οργανωμένο διεκδικήσουν τη σωτηρία του Περιβάλλοντος, το οποίο καταστρέφεται ανελέητα από το παγκοσμιοποιημένο κεφάλαιο και τις πολιτικές του: Η πρόσφατη είδηση λέει: «Ραδιενεργό νερό από το εργοστάσιο της Φουκουσίμα στη θάλασσα.»

Μετά το πυρηνικό δυστύχημα στη Φουκουσίμα, 11 Μαρτίου 2011, τις χιλιάδες θανάτων που προκάλεσε και την τεράστια ραδιενεργό μόλυνση που προκλήθηκε στο έδαφος, στον υδροφόρο ορίζοντα, στην ατμόσφαιρα και στη θάλασσα, νέα ραδιενεργός επιβάρυνση βρίσκεται επί θύραις:

Η Ιαπωνία, με τις «ευλογίες» του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), ετοιμάζεται να ρίξει στον Ειρηνικό Ωκεανό μέρος των ραδιενεργών νερών που χρησιμοποιήθηκαν στο κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο στη Φουκουσίμα.

Συγκεκριμένα, η Ιαπωνία έχει αποθηκεύσει περίπου 1,33 τόνους ραδιενεργών υδάτων από τις βροχές, από υπόγεια ρεύματα, από τις απαραίτητες εγχύσεις για να ψυχθούν οι κατεστραμμένοι αντιδραστήρες και από τις εργασίες απορρύπανσης και διάλυσης του πυρηνικού σταθμού, οι οποίες αναμένεται να διαρκέσουν αρκετές δεκαετίες ακόμη. Κι επειδή, όπως λένε οι ιαπωνικές αρχές, δεν έχουν άλλες δυνατότητες αποθήκευσης του ραδιενεργού αυτού νερού, ζήτησαν και πήραν «πράσινο» από τον ΔΟΑΕ, για να πετάξουν αυτό το νερό στον ωκεανό, αφού (όπως λένε για να μας καθησυχάσουν) θα το «επεξεργαστούν» με σύστημα απορρύπανσης για να εξαλείψουν τα ραδιενεργά στοιχεία, με εξαίρεση το τρίτιο, το οποίο είναι ραδιενεργό ισότοπο του υδρογόνου.

Δηλαδή…«πιασ’ τ’ αυγό και κούρευτο»!

Μετά από τις πρώτες εκρήξεις πυρηνικών βομβών στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι (1945), τις σωρείες των πυρηνικών δοκιμών στην ξηρά και στη θάλασσα που έγιναν (και γίνονται) έκτοτε, μετά από τη χρήση πυρηνικών όπλων στις διάφορες πολεμικές συρράξεις (π.χ. πόλεμος του Κόλπου το 1990, πόλεμος του Κόσοβου το 1999 κ.α.) και (τέλος) μετά από τα πυρηνικά ατυχήματα (τουλάχιστον τα γνωστά) όπως :

  • Ουιντσκέιλ Φάιαρ, Μ. Βρετανία, 1957
  • Κυστύμ, Ρωσία, 1957
  • Θρι Μάιλ Άιλαντ, ΗΠΑ 1979
  • Τσερνομπίλ, Ουκρανία, 1986
  • Τοκαϊμούρα, Ιαπωνία 1999
  • Φουκουσίμα, Ιαπωνία, 2011

η Γη μας έχει αποκτήσει ένα τεράστιο (επιπλέον του φυσικού) ραδιενεργό φορτίο, το οποίο σκοτώνει συστηματικά και με σιγουριά κάθε ζωή πάνω σ’ αυτήν.

Ειδικά για τον άνθρωπο η ραδιενέργεια προκαλεί καρκίνο ( λευχαιμίες, όγκοι μαστού,

μυελού των οστών, πνεύμονα, οστών, θυρεοειδούς, ήπατος, λεπτού εντέρου και δέρματος), κληρονομικές ανωμαλίες, γαστρεντερικό σύνδρομο (καταστροφή των κυττάρων που καλύπτουν το γαστρεντερικό σύστημα), καταστροφή του μυελού των οστών, ακτινική πνευμονίτιδα και άλλα πολλά, ων ουκ έστιν αριθμός.

Είναι ανάγκη, λοιπόν, σήμερα, έστω κι αν είναι αργά, να αντιληφθούμε, ως Ενεργοί Πολίτες του Κόσμου, πως η λεγόμενη «ανάπτυξη» που χτίστηκε από το παγκοσμιοποιημένο καπιταλιστικό-ιμπεριαλιστικό σύστημα, με γνώμονα ΜΟΝΟ το Κέρδος, καταστρέφει συστηματικά το Περιβάλλον και υπονομεύει σοβαρά την Υγεία και τη Ζωή των Ανθρώπων, τόσο του «Σήμερα» όσο και του «Αύριο».

Οι Ενεργοί Πολίτες του Κόσμου έχουμε υποχρέωση να αγωνιστούμε, ώστε να αλλάξουμε το Σύστημα αυτό (πολιτικό, κοινωνικό, οικονομικό) και να επιβάλλουμε στη θέση του ένα άλλο, ριζικά διαφορετικό, το οποίο θα έχει στο επίκεντρο τον Άνθρωπο και το Περιβάλλον, που είναι το κοινό σπίτι μας.

Ας μην τους αφήνουμε να δολοφονούν εμάς, τα παιδιά και τα εγγόνια μας, στηρίζοντάς τους με την αδιαφορία, την ανοχή και τη σιωπή μας.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις