ΒΑΡΣΟΒΙΑ. Η πολωνική πρωτεύουσα αναδεικνύεται σε ανερχόμενο προορισμό με υπόγεια γοητεία. Γραφικές γειτονιές, πανέμορφες πλατείες, υπαίθριες αγορές, γαστρονομία και μόδα με άποψη, έντονη πολιτιστική ζωή, δίνουν τον παλμό στην πόλη που αναγεννήθηκε από τις στάχτες του πολέμου πιο δυνατή.

Σύμφωνα με το ρομαντικό μύθο της πόλης, ο Βαρς ερωτεύτηκε τη Σάβα κι από την ένωσή τους προέκυψε η Βαρσοβία. Η πόλη φτάνει στο απόγειο της αίγλης της ως έδρα του Βασιλείου της Πολωνίας τον 17ο και 18ο αιώνα, στολίζεται με υπέρλαμπρα μέγαρα και παλάτια που μένουν ανέπαφα μέχρι τα πέτρινα χρόνια της Βαρσοβίας στο δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.

Το τέλος του πολέμου βρίσκει τη πόλη-φάντασμα βομβαρδισμένη από τους ναζί. Οι κάτοικοι ξαναχτίζουν με πείσμα το ιστορικό κέντρο κυριολεκτικά κομμάτι-κομμάτι με βάση προπολεμικές φωτογραφίες και πίνακες. Τα σπίτια με τα παστέλ χρώματα, τις αριστοτεχνικά ζωγραφισμένες προσόψεις μπαρόκ κι αναγεννησιακού ρυθμού είναι τόσο πιστά στα παλιά ώστε μοιάζουν να έχουν ηλικία αιώνων και όχι μερικών δεκαετιών. Η ΟΥΝΕΣΚΟ αναγνώρισε το αρχιτεκτονικό θαύμα, χαρίζοντας μια θέση στη Λίστα Παγκόσμιας Κληρονομιάς στην αναστηλωμένη Παλιά Πόλη, την περίφημη Stare Miasto, στη δυτική όχθη του Βιστούλα.

Δείτε το βίντεο:

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις