ΚΟΣΜΟΣ. Ο Τζόνι Ντεπ επιστρέφει για το νέο του ρόλο ως ο βασιλιάς της Γαλλίας Λουδοβίκος XV στο επερχόμενο ιστορικό δράμα, Jeanne Du Barry. Μετά τη νίκη του σε μια δικαστική υπόθεση στις ΗΠΑ κατά την οποία μήνυσε την πρώην σύζυγό του, Άμπερ Χερντ, για συκοφαντική δυσφήμιση, ο ρόλος του Ντεπ ως Γάλλου βασιλιά ολοκληρώνει την τριετή παύση του από τη βιομηχανία.

Η ταινία θα ακολουθεί τις αποδράσεις του Λουδοβίκου XV και της επιεικής του αυλής του 18ου αιώνα, με επίκεντρο συγκεκριμένα την ερωμένη του βασιλιά, την Madame du Barry. Αλλά ποια ακριβώς ήταν η διάσημη Γαλλίδα καλλονή που τράβηξε την προσοχή της σκηνοθέτριας Maïwenn Le Besco, η οποία είναι ταυτόχρονα η παραγωγός αλλά και η πρωταγωνίστρια της ταινίας;

Η Du Barry ανακάτεψε μερικά «αριστοκρατικά φτερά» όταν εμφανίστηκε αγκαζέ με τον βασιλιά στο Παλάτι των Βερσαλλιών. Γεννημένη Jeanne Bécu το 1974, η Du Barry καταγόταν από ταπεινή οικογένεια: νόθα κόρη μιας φτωχής μοδίστρας, ως νεαρή γυναίκα «πουλούσε μπιχλιμπίδια στους δρόμους του Παρισιού» προτού ξεκινήσει μια σειρά από διάφορα επαγγέλματα.

Οι ξανθές μπούκλες και τα γαλάζια μάτια της Du Barry τράβηξαν την προσοχή του Comte Guillaume du Barry. Δίνοντάς της την ονομασία Mademoiselle Lange, ο Γκιγιόμ συνέβαλε στην καθιέρωση της καριέρας της Jeanne ως εταίρας που εργαζόταν στα ανώτερα κλιμάκια της παριζιάνικης κοινωνίας.

Γρήγορα έγινε αισθητή μεταξύ των αυλικών και των βασιλικών υπουργείων και η Du Barry άρχισε να κινείται στους ίδιους κύκλους με τον βασιλιά Λουδοβίκο. Αφού ερωτεύτηκε τη γοητεία της, ο βασιλιάς κατέστρωσε ένα σχέδιο για να εξασφαλίσει ότι η νέα του εραστής θα είχε μια μόνιμη θέση στην αυλή: η Ζαν δεν θα μπορούσε να πληροί τις προϋποθέσεις ως κυρίαρχη αν δεν είχε τίτλο. Έτσι ο βασιλιάς διέταξε να παντρευτεί η Jeanne έναν άνδρα «ισχυρής καταγωγής» και το 1768 παντρεύτηκε τον Comte Guillaume. Η Du Barry έλαβε επίσης ένα ψεύτικο πιστοποιητικό γέννησης, το οποίο την έκανε νεότερη κατά τρία χρόνια και διέγραψε το «κοινό» της υπόβαθρό.

Σύντομα όμως άρχισαν να κυκλοφορούν κουτσομπολιά στη γαλλική αυλή, με πολλούς να γυρίζουν την πλάτη τους στο αγαπημένο τους βασιλιά. Η Μαρία Αντουανέτα ήταν μεταξύ εκείνων που αντιπαθούσαν τη Ντου Μπάρι, αρνούμενη να της μιλήσει σε εκδηλώσεις αλλά και παροδικά. Αυτό έγινε μείζον ζήτημα στους βασιλικούς κύκλους καθώς θεωρήθηκε σκόπιμη απαξίωση του βασιλιά. Ως εκ τούτου, η Μαρία Αντουανέτα ενθαρρύνθηκε να κάνει μια δημόσια επίδειξη ευγένειας προς την Ντου Μπάρι και την 1η Ιανουαρίου 1772 είπε στην ερωμένη: «Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στις Βερσαλλίες σήμερα», μια απλή ομιλία που προφανώς τερματίζει τη διαμάχη μεταξύ τους.

Η Γαλλίδα ερωμένη εγκαταστάθηκε στη σουίτα 14 δωματίων ακριβώς πάνω από την ιδιωτική κατοικία του βασιλιά, με τρεις μυστικές εισόδους διαθέσιμες για επίσκεψη. Παρά το γεγονός ότι ήταν 28 χρόνια μεγαλύτερός της, η De Barry διατηρούσε στενή σχέση με τον βασιλιά, ο οποίος θαύμαζε την καλή της φύση. Υπήρξαν πολλές περιπτώσεις που η Du Barry παρακάλεσε τον μονάρχη να γλιτώσει άλλους που αντιμετώπιζαν (μερικές φορές θανατηφόρα) αντίποινα για τις πράξεις τους. Αφού παρουσιάστηκαν επίσημα στο δικαστήριο, πολλές γυναίκες ευγενείς δωροδοκήθηκαν για να γίνουν ακόλουθες της Du Barry.

Παρά τη μη δημοτικότητά της, η Du Barry έζησε μια ζωή με μεγάλη πολυτέλεια. Κάθε πρωί στις 9 της έφερναν ένα φλιτζάνι σοκολάτα και μετά ντυνόταν με φορέματα φορτωμένα με κοσμήματα. Το υπνοδωμάτιο της Du Barry ήταν διακοσμημένο με φύλλα χρυσού και το κόκκινο μαρμάρινο τζάκι με μοτίβα φοίνικα. Το μπάνιο της, ένα πρωσικό μπλε, εφοδιαζόταν με ζεστό και κρύο τρεχούμενο νερό και διέθετε δύο μπανιέρες: η μία για το σαπούνι και η άλλη για το ξέβγαλμα.

Μετά το θάνατο του βασιλιά, η Du Barry εξορίστηκε με εντολή του εγγονού και διαδόχου του Λουδοβίκου, Λουδοβίκου XVI. Τον Δεκέμβριο του 1793, σε ηλικία 50 ετών, εκτελέστηκε με γκιλοτίνα με την κατηγορία της προδοσίας κατά τη Γαλλική Επανάσταση. Τα τελευταία της λόγια θυμούνται ως: «De grâce, monsieur le bourreau, encore un petit moment!» - «Μια ακόμη στιγμή, κύριε Δήμιε, σας ικετεύω!»

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις