ΚΟΣΜΟΣ. Οι αρχές προειδοποιούν τους κατοίκους και τους τουρίστες στους μεσογειακούς προορισμούς να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους τις πιο ζεστές ώρες καθώς ένα δεύτερο κύμα καύσωνα περικυκλώνει τον νότο της Ευρώπης, την ώρα που η Ελλάδα, η Ισπανία αλλά και η Ελβετία δίνουν μάχη με επικίνδυνες πυρκαγιές.

Στην χώρα μας μαίνονται τα πύρινα μέτωπα σε Δερβενοχώρια και Λουτράκι με σπίτια, περιουσίες, και τεράστιες εκτάσεις να έχουν γίνει στάχτη και χιλιάδες ανθρώπους να έχουν απομακρυνθεί από τις πυρόπληκτες περιοχές ενώ από αύριο, Πέμπτη, υπάρχει προειδοποίηση για νέα επικίνδυνη άνοδο της θερμοκρασίας, που στην κορύφωσή της (Παρασκευή-Κυριακή) θα φτάσει κατά τόπους μέχρι και τους 44 βαθμούς Κελσίου.

ALKIS KONSTANTINIDIS VIA REUTERS

Όλα αυτά έρχονται ως συνέχεια των ακραίων θερμοκρασιών της περασμένης εβδομάδας, που οδήγησαν σε αλλαγές στα ωράρια εργασίας ή τηλεργασία αλλά και στο μεσημεριανό κλείσιμο της Ακρόπολης και άλλων αρχαιολογικών χώρων.

Ακραίες καιρικές συνθήκες

Στην Ιταλία, οι ομάδες του Ερυθρού Σταυρού έλεγξαν τους ηλικιωμένους μέσω τηλεφώνου, ενώ στην Πορτογαλία χρησιμοποίησαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να προειδοποιήσουν τους ανθρώπους να μην αφήνουν κατοικίδια ή παιδιά σε σταθμευμένα αυτοκίνητα. Στο κέντρο της Αθήνας εθελοντές μοίραζαν μπουκάλια με νερό στους περαστικούς ενώ στην Ισπανία υπενθύμιζαν στους ανθρώπους να προστατεύονται από την εισπνονή καπνού από πυρκαγιές.

ypsiles-thermokrasies.jpg
VIA ASSOCIATED PRESS

Αρκετές περιοχές της νότιας Ευρώπης ήδη «λιώνουν» από το δεύτερο πέρασμα του καύσωνα, που αναμένεται να επιμείνει για μέρες. Η μετεωρολογική υπηρεσία του ΟΗΕ είπε ότι οι θερμοκρασίες στην Ευρώπη θα μπορούσαν να σπάσουν το ρεκόρ των 48,8 βαθμών Κελσίου που σημειώθηκε στη Σικελία πριν από δύο χρόνια, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες ότι η ζέστη θα μπορούσε να προκαλέσει αύξηση των θανάτων. Σημειώνεται ότι το προηγούμενο επαληθευμένο ρεκόρ των 48 βαθμών Κελσίου είχε καταγραφεί στην Αθήνα στις 10 Ιουλίου 1977.

VIA ASSOCIATED PRESS

Στην Κύπρο, οι υγειονομικές αρχές επιβεβαίωσαν ότι ένας 90χρονος πέθανε το Σαββατοκύριακο από θερμοπληξία ενώ άλλοι έξι ηλικιωμένοι έχουν νοσηλευτεί. Και οι επτά υπέστησαν θερμοπληξία στο σπίτι τους την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι θερμοκρασίες ξεπέρασαν τους 43 βαθμούς Κελσίου.

VIA GETTY IMAGES

Στην Ιταλία, οι υγειονομικοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν για ακραίες θερμοκρασίες σε 20 πόλεις, από το Μπολτσάνο στα βόρεια έως το Παλέρμο στο νότο.

Τα ρεκόρ θερμότητας καταρρίπτονται σε όλο τον κόσμο και οι επιστήμονες λένε ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το 2023 να αποδειχτεί η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ.

Τρεις ήπειροι – Ασία, Αμερική και Ευρώπη – στο βόρειο ημισφαίριο δοκιμάζονται ταυτόχρονα από ακραίο καύσωνα, ενώ οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι οι άνευ προηγουμένου υψηλές θερμοκρασίες θα διαρκέσουν για εβδομάδες.

VIA ASSOCIATED PRESS

Τον περασμένο Ιούνιο καταγράφηκε η υψηλότερη παγκόσμια μέση θερμοκρασία, σύμφωνα με την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής της Ευρώπης Copernicus, και ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός του ΟΗΕ προειδοποιεί για αυξημένο κίνδυνο καρδιακών προσβολών και θανάτων καθώς οι βραδινές θερμοκρασίες αναμένεται να σπάσουν ρεκόρ.

Σε ένα ανελέητο καλοκαίρι πέρυσι η Ευρώπη βίωσε τον ένα καύσωνα μετά τον άλλο, με αποτέλεσμα πάνω από 61.000 θάνατοι μόνο το 2022 να σχετίζονται με τη ζέστη.

Η ιδέα ότι ο ζεστός καιρός θα μπορούσε να είναι φονικός, όχι απλώς δύσκολος, έγινε για τα καλά βίωμα της Ευρώπης με ένα θανατηφόρο κύμα καύσωνα το 2003. Η Γαλλία, η πιο πληγείσα χώρα, είχε περίπου 15.000 θανάτους που, πολλοί από αυτούς ηλικιωμένων που έμεναν σε διαμερίσματα και σε οίκους ευγηρίας χωρίς κλιματισμό.

fwtia-03.jpg
EUROKINISSI

Στο μεταξύ, το μεγαλύτερο μέρος της Ισπανίας βρίσκεται σε συναγερμό για υψηλή έως ακραία ζέστη με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για μέγιστες θερμοκρασίες 43 σε περιοχές κατά μήκος του ποταμού Εβρου στα βορειοανατολικά και στο νησί της Μαγιόρκα.

Η Ισπανία αντιμετωπίζει επίσης μια παρατεταμένη ξηρασία που έχει αυξήσει τις ανησυχίες για τον κίνδυνο πυρκαγιών. Περίπου 400 πυροσβέστες με τη βοήθεια εννέα αεροσκαφών ρίψης νερού ρίχτηκαν στη μάχη για να σβήσουν μια πυρκαγιά που έκαιγε για μέρες στη Λα Πάλμα των Καναρίων Νήσων.

Στην Ελβετία, περίπου 150 πυροσβέστες, αστυνομία, μέλη του στρατού και άλλες ομάδες έκτακτης ανάγκης με την υποστήριξη ελικοπτέρων επιστρατεύτηκαν την Τρίτη για να καταπολεμήσουν μια δασική πυρκαγιά που κατέκαιγε μια βουνοπλαγιά στη νοτιοδυτική περιοχή Wallis, οδηγώντας στην εκκλένωση χωριών και οικισμών στην ευρύτερη περιοχή.

(με πληροφορίες από Associated Press)

Πηγή: huffingtonpost.gr

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις