ΚΟΣΜΟΣ. Ένα φαινόμενο που τείνει να πάρει τρομακτικές διαστάσεις είναι ο εκφοβισμός μέσω internet, γνωστό και ως cyberbullying.

Είναι μια δύσκολη κατάσταση, η οποία όμως αντιμετωπίζεται αν είμαστε σωστά ενημερωμένοι.

Στην ουσία το cyberbullying είναι ακριβώς ότι και το bullying με την διαφορά ότι δεν γίνεται σε κάποιο φυσικό χώρο, αλλά στο διαδίκτυο. Θύματα του διαδικτυακού εκφοβισμού είναι κυρίως νέα παιδιά και έφηβοι.

Όπως και στα κρούσματα απλού bullying, έτσι κι εδώ τα θύματα είναι συνήθως αδύναμα ή έχουν κάποια σωματική ή άλλη ιδιομορφία (πχ παχύσαρκα άτομα, άτομα διαφορετικής φυλής ή εθνικότητας κλπ).

Η διαφορά της λεγόμενης ηλεκτρονικής παρενόχλησης από τον απλό εκφοβισμό, που γίνεται π.χ. στο σχολείο, βρίσκεται στο ότι δεν γίνεται μόνο από γνωστά πρόσωπα (π.χ. συμμαθητές), αλλά ακόμη και από άγνωστα άτομα.

Αυτό σημαίνει ότι οι υποψήφιοι θύτες είναι πολλαπλάσιοι, καθώς σε αυτούς προστίθενται και άτομα με τα οποία πιθανόν να συναναστρέφεται το θύμα όταν βρίσκεται online, για παράδειγμα όταν παίζει ένα παιχνίδι στο ίντερνετ ή όταν περιηγείται σε κοινωνικά δίκτυα όπως το facebook.

Τι είναι το cyberbullying

Ο εκφοβισμός μέσω διαδικτύου περιλαμβάνει ένα πλήθος πραγμάτων, μεταξύ πολλών άλλων, απειλές, εξύβριση ή ακόμη και δημοσιοποίηση ευαίσθητου περιεχομένου του θύματος (π.χ. προσωπικές φωτογραφίες, βίντεο ή άλλο υλικό) η οποία λαμβάνει χώρα εξολοκλήρου μέσω internet.

Οι ενέργειες αυτές συχνά έχουν στόχο να βλάψουν ή να εξευτελίσουν το θύμα στα μάτια της υπόλοιπης κοινότητας, ενώ πολύ συχνά οι θύτες εκβιάζουν τα θύματα τους με στόχο την απόκτηση χρηματικού ή άλλου οφέλους.

Το φαινόμενο παρατηρείται πιο συχνά σε ώρες που τα παιδιά βρίσκονται στο σπίτι και έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Βέβαια, τελευταία, με την εμφάνιση των κινητών συσκευών (smartphone, tablets) το bullying μέσω internet εντάθηκε μιας και ολοένα και περισσότερα παιδιά έχουν πρόσβαση στους υπολογιστές της νέας αυτής μορφής.

Η πιο διαδεδομένη μορφή cyberbullying είναι μέσω της πασίγνωστης πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης, του facebook, είτε μέσω προσωπικών μηνυμάτων, είτε ακόμη και μέσω δημόσιων αναρτήσεων.

Άλλες μορφές μπορεί να είναι παρενόχληση μέσω απειλητικών email, καυγάδες σε υβριστική γλώσσα μέσω μηνυμάτων σε κοινωνικά ή άλλα δίκτυα, chatroom κλπ.

Μια μορφή παρενόχλησης είναι και η παραβίαση των κωδικών εισόδου των θυμάτων στους λογαριασμούς email ή κοινωνικών δικτύων και η αποστολή ενοχλητικού υλικού.

Επίσης, cyberbullying θεωρείται και η εξάπλωση μιας φήμης ή ενός κουτσομπολιού μέσω διαδικτύου με σκοπό την ηθική εξόντωση του θύματος ή ακόμη και ο ψηφιακός αποκλεισμός του υποψήφιου θύματος από κάποια ομάδα.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις