ΚΟΣΜΟΣ. Τις τελευταίες εβδομάδες έχει σημειωθεί ζέστη ρεκόρ σε τρεις ξεχωριστές ηπείρους. Οι Ηνωμένες Πολιτείες σημείωσαν τις υψηλότερες θερμοκρασίες που έχουν σημειωθεί ποτέ, τμήματα της Κίνας ψήνονται ταυτόχρονα και οι θερμοκρασίες της Ευρώπης εκτοξεύτηκαν στα ύψη, τόσο που οι κάτοικοι ονόμασαν ανεπίσημα το κύμα καύσωνα Κέρβερος, απο το τέρας στην «Κόλαση του Δάντη».

Χάρη στην κλιματική αλλαγή, αυτές οι απίστευτες πρωτιές στην θερμοκρασία - συμπεριλαμβανομένης της μέσης πιο ζεστής ημέρας της Γης, στις 3 Ιουλίου - πιθανότατα θα ξεπεραστούν σύντομα, επομένως είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τους τρόπους με τους οποίους η θερμότητα βλάπτει το ανθρώπινο σώμα και πώς να τις αποτρέψουμε. Η ζέστη είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και η κλιματική αλλαγή θα κάνει περισσότερες περιοχές επιρρεπείς.

Το εάν οι ακραίες θερμοκρασίες μπορούν να βλάψουν -και μερικές φορές να σκοτώσουν- περιλαμβάνει πολλούς παράγοντες. Το θερμόμετρο είναι το κλειδί, φυσικά, αλλά η υγρασία έχει επίσης σημασία, επειδή οι άνθρωποι δροσίζουμε κυρίως το σώμα μας μέσω της εξάτμισης του ιδρώτα. Αν και αυτή η τεχνική λειτουργεί καλά για τις ξηρές αφρικανικές σαβάνες όπου εξελίχθηκαν οι άνθρωποι, είναι πολύ λιγότερο αποτελεσματική στη βαλτώδη Ουάσιγκτον, στην υποτροπική Νότια Φλόριντα και σε πολλά άλλα μέρη των ΗΠΑ.

Δεν χρειάζεται πολύς χρόνος για να καταβάλει η ζέστη το σώμα, γι' αυτό, η αναγνώριση των σημείων της θερμικής ασθένειας - και η γνώση των ενεργειών που πρέπει να κάνει κάποιος - μπορεί να σώσει ζωές.

Το θερμικό εξάνθημα εμφανίζεται μέσα σε λίγες ώρες, σε ημέρες με υγρασία

Το θερμικό εξάνθημα, γνωστό και ως Ιδρώα, είναι μικρές φουσκάλες που μοιάζουν με σπυράκια που αναδύονται όταν ο ιδρώτας που έχει παγιδευτεί κάτω από στενά ρούχα δεν μπορεί να εξατμιστεί, με αποτέλεσμα οι πόροι να φράσσονται. Το εξάνθημα εμφανίζεται κυρίως στο στήθος, το λαιμό ή τις μασχάλες όταν ένα πουκάμισο δεν είναι άνετο ή γύρω από το στήθος ή τη βουβωνική χώρα, εάν το σουτιέν, το σορτς ή το εσώρουχο είναι στενά.

Το θερμικό εξάνθημα διαφέρει από το ηλιακό έγκαυμα επειδή δεν απαιτείται έκθεση στον ήλιο και οι φουσκάλες συνήθως δεν είναι επικίνδυνες.

Μόλις εντοπιστούν τα εξανθήματα, οι άνθρωποι θα πρέπει να μετακινηθούν σε ένα δροσερό περιβάλλον και να αφαιρέσουν τα ενοχλητικά ρούχα. Η τοποθέτηση δροσερών κομπρέσων στο δέρμα μπορεί να επιταχύνει την επούλωση. Οι περισσότερες περιπτώσεις υποχωρούν μέσα σε λίγες ώρες, αλλά εάν η ερυθρότητα ή ο πόνος παραμείνουν ή αν εμφανιστεί πυρετός, η περιοχή μπορεί να έχει μολυνθεί, απαιτώντας αντιβιοτικά.

Οι κράμπες λόγο θερμότητας συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της άσκησης σε εξωτερικούς χώρους

Οι κράμπες λόγο θερμότητας είναι επώδυνοι, ακούσιοι σπασμοί μετά από έντονη δραστηριότητα έξω. Είναι ένα πρώιμο σημάδι ότι το σώμα σας δεν αντιμετωπίζει καλά τη ζέστη, λέει ο Kristopher Paultre, αθλητικός ιατρός στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι.

Οι κράμπες προκαλούνται όταν η έντονη εφίδρωση προκαλεί την απώλεια σημαντικών ηλεκτρολυτών. Μια ξαφνική πτώση σε νάτριο, κάλιο και ασβέστιο μπορεί να προκαλέσει ακούσιες συσπάσεις. Οι μύες που είναι πιο πιθανό να πάθουν κράμπα είναι εκείνοι που εμπλέκονται κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας του ατόμου. «Αν τρέχετε στη ζέστη, είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν κράμπες στα πόδια», λέει ο Williams. Κάθε κράμπα διαρκεί αρκετά λεπτά.

Ο τερματισμός των κράμπων - και η διασφάλιση ότι δεν θα προχωρήσουν σε πιο σοβαρές ασθένειες λόγω θερμότητας - απαιτεί να σταματήσετε την προσπάθεια και να μετακινηθείτε σε μια δροσερή τοποθεσία. Το χαμένο νάτριο αποκαθίσταται καλύτερα με την κατανάλωση αλμυρών τροφών όπως πατατάκια, αλλά όχι με τη λήψη δισκίων αλατιού, μιας παλιάς «λαϊκής θεραπείας». Τέτοια δισκία αντλούν υγρά στο έντερο και μακριά από ένα καρδιαγγειακό σύστημα που είναι ήδη καταπονημένο από τη ζέστη, λέει ο Williams.

Η σωστή ενυδάτωση μπορεί να αποτρέψει τις θερμικές κράμπες. Η κατανάλωση καθαρού νερού είναι αρκετή εάν προγραμματίζονται υπαίθριες δραστηριότητες για δύο ώρες ή λιγότερο, καθώς το σώμα αυτορυθμίζει τους ηλεκτρολύτες κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου (συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσης ορυκτών που εκκρίνονται στον ιδρώτα και της επιστροφής τους στο αίμα). Μετά από αυτό, θα πρέπει να καταναλώνονται ηλεκτρολυτικά αθλητικά ποτά που περιέχουν αυτά τα μέταλλα.

Η θερμική εξάντληση μπορεί να χτυπήσει μέσα σε λίγες ώρες

Η θερμική εξάντληση συμβαίνει όταν οι προσπάθειες του σώματος να διατηρήσει την τυπική θερμοκρασία των 37°C αρχίζουν να εκτοξεύονται. Κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου θερμικής εξάντλησης, οι θερμοκρασίες του σώματος μπορεί να αυξηθούν έως και 38,9°C και τα συμπτώματα γίνονται πολύ πιο σοβαρά από τις μυϊκές κράμπες.

Ορισμένα συμπτώματα θερμικής εξάντλησης πηγάζουν από την ολοένα και πιο ξέφρενη προσπάθεια του σώματος να μειώσει τη θερμοκρασία: η εφίδρωση εντείνεται και η παραγωγή ούρων μειώνεται για να συσσωρεύσει υγρά. Έντονη κόπωση ή ακόμα και λιποθυμία συμβαίνει, για να επιβληθεί η ανάπαυση. «Αν εργάζεστε σκληρά σε ένα ζεστό περιβάλλον, παράγετε πολλή μεταβολική θερμότητα εκτός από την υψηλή περιβαλλοντική θερμότητα. Εάν αφαιρέσετε έναν από τους καυστήρες, το σώμα σας δεν θα είναι τόσο ζεστό», εξηγεί ο Williams.

Επιπλέον, οι ηλεκτρολύτες εξαντλούνται όλο και περισσότερο, προκαλώντας πονοκεφάλους και ίλιγγο και η υψηλότερη θερμοκρασία σώματος προάγει τη ναυτία και την ευερεθιστότητα.

Η αντιμετώπιση της θερμικής εξάντλησης περιλαμβάνει την άμεση μετάβαση σε μια δροσερή τοποθεσία - ιδανικά σε κλιματισμό - πίνοντας νερό και μειώνοντας γρήγορα τη θερμοκρασία του σώματος κάνοντας ένα χλιαρό ντους ή μπάνιο ή τοποθετώντας παγοκύστες στον κορμό. Κατά τη διάρκεια πολλών αθλητικών τουρνουά, οι μπανιέρες με πάγο είναι έτοιμοι εάν οι παίκτες που έχουν υπερθερμανθεί πρέπει να βουτήξουν.

Μόλις οι θερμοκρασίες του πυρήνα επανέλθουν, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν χρειάζονται ιατρική φροντίδα. Τα άτομα με καρδιακή νόσο, ωστόσο, μπορεί να κατευθυνθούν στο δωμάτιο έκτακτης ανάγκης για να διασφαλίσουν ότι δεν θα προκληθεί ζημιά.

Για έναν στους 10 ανθρώπους που υποφέρουν από αυτό, είτε επειδή συνεχίζουν τη σωματική τους δραστηριότητα είτε επειδή οι περιστάσεις τους εμποδίζουν να ανακουφιστούν, η κατάστασή του κλιμακώνεται γρήγορα σε θερμοπληξία.

Η θερμοπληξία ακολουθεί αμέσως τη θερμική εξάντληση

Η θερμοπληξία συμβαίνει όταν το σώμα δεν μπορεί πλέον να ελέγξει την εσωτερική του θερμοκρασία, η οποία ανεβαίνει στους 40°C ή υψηλότερα. Το δέρμα γίνεται κόκκινο και ζεστό στην αφή και η εφίδρωση σταματά. «Σε αυτό το σημείο, το σώμα έχει σταματήσει να προσπαθεί να κρυώσει. Παραιτήθηκε».

Αυτή η κατάσταση είναι τόσο σοβαρή που σκοτώνει έως και το 65% των ανθρώπων που φτάνουν σε αυτήν την κατάσταση. Οι κλασικές περιπτώσεις περιλαμβάνουν έναν ηλικιωμένο χωρίς κλιματισμό που μπορεί να πεθάνει μετά από μέρες ακατάπαυστης ζέστης και υγρασίας ή ένα παιδί που έμεινε σε ένα κλειστό αυτοκίνητο που χάνει τη ζωή του μέσα σε λίγα λεπτά.

Οι εργαζόμενοι σε εξωτερικούς χώρους και οι αθλητές αντιμετωπίζουν θερμοπληξία λόγω καταπόνησης. Εδώ, ένα σώμα που αναγκάζεται να επιλέξει μεταξύ της διατήρησης της καρδιάς και των μυών σε λειτουργία ή της μείωσης της υψηλής θερμοκρασίας του σώματος γενικά πρέπει να δίνει προτεραιότητα στο πρώτο. Οι άνδρες, που είναι πιο πιθανό να εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους, αποτελούν περισσότερο από τα 2/3 των θανάτων λόγω καύσωνα στις ΗΠΑ. Ο ευρωπαϊκός καύσωνας του περασμένου καλοκαιριού σκότωσε 61.000 ανθρώπους, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν νεαρότεροι άνδρες και μεγαλύτερες γυναίκες, κατέληξαν πρόσφατα οι επιστήμονες.

Οι υψηλές θερμοκρασίες του σώματος επηρεάζουν το κεντρικό νευρικό σύστημα, προκαλώντας παραλήρημα, επιληπτικές κρίσεις και συχνά, απώλεια συνείδησης. Σχηματίζονται θρόμβοι στο καρδιαγγειακό σύστημα και η φλεγμονή εξαπλώνεται σε όλο το σώμα, καταστρέφοντας τα νεφρά, την καρδιά και τα υπόλοιπα όργανα.

Ένα άτομο που βιώνει θερμοπληξία είναι δύσκολο να βοηθήσει τον εαυτό του. Αυτό που συνιστάται είναι εάν αντιληφθείτε ότι κάποιο άτομα βιώνει θερμοπληξία να καλέσετε ασθενοφόρα, να αποτραβήξετε το άτομο στη σκιά και να το καταβρέξετε με κρύο νερό ή ακόμα και πάγο. (Το να τους αναγκάζετε να πίνουν νερό δεν είναι συνετό, λέει ο Williams, καθώς τα επίπεδα υγρών που χρειάζονται θα πρέπει να αξιολογούνται από επαγγελματίες.)

Όσοι αναρρώνουν από θερμοπληξία συχνά υφίστανται μόνιμη βλάβη οργάνων

«Κάποιος που βιώνει θερμοπληξία θα περάσει πολύ καιρό στο νοσοκομείο», λέει ο Williams. Επιπλέον, το σώμα τους πιθανότατα θα δυσκολεύεται να ρυθμίσει τη θερμοκρασία για μήνες ή περισσότερο, καθιστώντας τις προστατευτικές ενέργειες από τη μελλοντική θερμότητα ακόμη πιο σημαντικές.

Γενικές στρατηγικές για να παραμείνετε ασφαλείς

Οι άνθρωποι μπορούν να προστατευτούν από την υπερβολική ζέστη περνώντας τουλάχιστον μέρος των καυτών ημερών σε κλιματιζόμενο περιβάλλον (οι τοπικές αρχές συχνά ανοίγουν κέντρα με κλιματισμό για τους κατοίκους χωρίς πρόσβαση σε κλιματιστικό), παραμονή στη σκιά όταν βρίσκεστε σε εξωτερικούς χώρους, αποφυγή της άσκησης τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας και εξασφάλιση επαρκής ενυδάτωσης.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις