ΗΠΑ. Στις 28 Ιουλίου του 1945, πολύ πριν τους Δίδυμους Πύργους, όταν το Empire State Building ήταν το υψηλότερο κτίριο του κόσμου, ένα αεροπλάνο έπεσε πάνω στον ουρανοξύστη, προκαλώντας 14 θανάτους και εκτεταμένες ζημιές στο κτίριο.

Η ημέρα εκείνη ξεκίνησε σαν όλες τις άλλες για την Betty Lou Oliver, μια 20χρονη που εργαζόταν ως συνοδός ανελκυστήρα στο Empire State Building. Όμως η Betty Lou «ξεγέλασε» τον θάνατο δύο φορές, γράφτηκε στο βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες, έγινε γνωστή ως το «κορίτσι του ασανσέρ» και έζησε για άλλα 54 χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων απέκτησε 3 παιδιά και 7 εγγόνια.

Η 28η Ιουλίου του 1945, στους τελευταίους μήνες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ήταν μια μέρα με ομίχλη στη Νέα Υόρκη. Την ημέρα εκείνη, ένα βομβαρδιστικό B-25 πραγματοποιούσε μια πτήση ρουτίνας.

Ο έμπειρος πιλότος, William Smith, είχε φέρει σε πέρας μερικές από τις πιο επικίνδυνες αποστολές του πολέμου. Όμως όταν έφτασε στη Νέα Υόρκη και ζήτησε άδεια προσγείωσης s το αεροδρόμιο LaGuardia, ο πύργος ελέγχου τον συμβούλεψε να μην προσγειωθεί, λόγω της ομίχλης. Ο Smith αγνόησε την εντολή και έκανε μία στροφή, φέρνοντας το αεροπλάνο πάνω από το κέντρο του Μανχάταν.

Όπως φαίνεται, ο πιλότος αποπροσανατολίστηκε από την ομίχλη και αντί να στρίψει αριστερά μετά το Chrysler Building, έστριψε δεξιά, με αποτέλεσμα να βρεθεί ανάμεσα στους ουρανοξύστες της πόλης.

Έτσι, το B-25 έπεσε πάνω στο Empire State Building, ανάμεσα στον 78ο και τον 80ο όροφο, με αποτέλεσμα ο πιλότος, τα δύο μέλη του πληρώματος και 11 άτομα που βρίσκονταν στον ουρανοξύστη να σκοτωθούν. Μάλιστα, τα συνεργεία διάσωσης δεν κατάφεραν να βρουν το άψυχο σώμα του πιλότου παρά δύο ημέρες αργότερα, καθώς είχε πέσει στο φρεάτιο του ανελκυστήρα, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στο κάτω μέρος.

Μέσα στο κτίριο επικράτησε χάος, καθώς οι σοκαρισμένοι υπάλληλοι προσπαθούσαν να φύγουν για να σωθούν, ανάμεσα σε φλόγες και καπνούς.

Με τη συντριβή του αεροπλάνου, κομμάτια του κινητήρα πετάχτηκαν μέσα στο κτίριο, προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές.

Την στιγμή του δυστυχήματος, η Betty Lou Oliver δούλευε στον 80ο όροφο. Η δύναμη της σύγκρουσης την πέταξε έξω από το ασανσέρ, με αποτέλεσμα να υποστεί σοβαρά εγκαύματα και να σπάσει τη λεκάνη, την πλάτη και τον λαιμό της. Όμως, οι διασώστες που έσπευσαν να τη βοηθήσουν κατάλαβαν ότι θα ζούσε και έτσι την έβαλαν σε ένα ασανσέρ για το ισόγειο, προκειμένου να μεταφερθεί γρήγορα στο νοσοκομείο.

Αυτό που δεν γνώριζαν, όμως, ήταν ότι τα καλώδια είχαν χτυπηθεί από συντρίμμια και είχαν αποδυναμωθεί. Μόλις το φορείο με την Betty Lou μπήκε μέσα στο ασανσέρ, αυτά έσπασαν και έτσι το νεαρό κορίτσι βρέθηκε σε ελεύθερη πτώση 75 ορόφων.

Κανονικά, κανείς δεν θα μπορούσε να βγει ζωντανός από μία τέτοια πτώση. Όμως, τα καλώδια εκατοντάδων μέτρων του ανελκυστήρα που έσπασαν έπεσαν στον πάτο του φρεατίου, λειτουργώντας σαν «μαξιλάρι» για την καμπίνα.

Έτσι, η Betty Lou βγήκε ζωντανή και από αυτό το ατύχημα.

Για αυτό και το όνομά της γράφτηκε στο βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες, ως του ανθρώπου που επέζησε από τη μεγαλύτερη πτώση σε ασανσέρ. Μέχρι σήμερα κρατά το ρεκόρ αυτό.

Ασφαλώς, η Betty Lou υπέστη και άλλους, σοβαρούς τραυματισμούς από την πτώση, με αποτέλεσμα να χρειαστεί οκτώ μήνες για να αναρρώσει.

Η συντριβή του αεροπλάνου στο Empire State Building προκάλεσε τον θάνατο 14 ατόμων και ζημιές ύψους 1 εκατ. δολαρίων (σχεδόν 15 εκατ. δολάρια σε σημερινά χρήματα). Η καταστροφή θα ήταν πολύ μεγαλύτερη εάν η κινητοποίηση των πυροσβεστών δεν ήταν τόσο άμεση, ώστε η πυρκαγιά να τεθεί υπό έλεγχο σε μόλις 40 λεπτά.

Και ενώ το δυστύχημα έγινε Σάββατο, πολλοί από τους ορόφους του Empire State Building λειτούργησαν κανονικά τη Δευτέρα, καθώς δεν υπήρξαν σοβαρές δομικές ζημιές στον ουρανοξύστη.

Όσο για την Betty Lou Oliver, μόλις ανέρρωσε μετακόμισε στην Αριζόνα για να ζήσει με τον σύζυγό της. Πέθανε το 1999, σε ηλικία 74 ετών.

Πηγή: moneyreview.gr

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις