ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ. Η προσωπική ιστορία του καθενός από τους αυτοδημιούργητους Έλληνες επιχειρηματίες της ομογένειας θα μπορούσε να προσφέρει αρκετό υλικό, πολλές φορές τέτοιο για να γραφτεί ακόμα και ένα μικρό βιβλίο.

Για αυτούς που κάποτε, πριν από δεκαετίες, οι γονείς τους ή και οι ίδιοι, πήραν την σκληρή απόφαση να αφήσουν την πατρίδα σε δύσκολές εποχές για να αναζητήσουν μια καλύτερη τύχη σε άλλα μέρη του κόσμου.

H ξενιτιά αποδείχτηκε για κάποιους «Γη της Επαγγελίας» και από την φτώχεια βρέθηκαν στα πλούτη. Γιατί οι ευκαιρίες συνδυάσθηκαν με το ένστικτο της επιβίωσης και τις ικανότητες.

Ο Νίκος Ανδριανάκος ανήκει σε αυτές τις περιπτώσεις. Το όνομα του Ελληνοαυστραλού businessman επανήλθε τους τελευταίους μήνες στην επικαιρότητα λόγω και της αναρρίχησής του στις υψηλές θέσεις της λίστας των billionaires της ηπείρου όπου μεγαλουργεί επιχειρηματικά, χωρίς να ποτέ να «ξεχνά» την πατρίδα. Οι νέες business του περιλαμβάνουν άλλωστε κατά πληροφορίες και την κατασκευή ξενοδοχείου στην Ελλάδα…

Για το 2023 πάντως φιγουράρει στο νο 92 της γενικής κατάταξης και θεωρείται ο δεύτερος πλουσιότερος Έλληνας της Αυστραλίας με οικογενειακή περιουσία ύψους 1,49 δισ. δολ.

Η αύξηση της αξίας του portfolio του ήταν κατακόρυφη, απόρροια και της απόδοσης των νέων επενδύσεών του εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων, αφού πιο ψηλά από εκείνον βρίσκεται μόνο ένας, ο Νίκ Πολίτης, με βάση τον κατάλογο που δημοσίευσε φέτος το περιοδικό της Australian Financial Review.

Τα συγκριτικά στοιχεία μιλούν δε, για μια εκτίναξη των assets του σε ποσοστό 36,9% από χρονιά σε χρονιά, από 1,1 δισ. δολ. το 2020.

Το μακρύ επιχειρηματικό «ταξίδι» του Nick Andrianakos ξεκινά πολλές δεκαετίες πίσω. Γεννημένος σε ένα φτωχό χωριό της Πελοποννήσου, το Πικέρνι της Τρίπολης Αρκαδίας, μεγάλωσε όπως λέγεται σε μια φάρμα όπου καλλιεργούνταν σιτάρι και φασόλια, αλλά έφυγε στα 22 του χρόνια από την Ελλάδα, μετά από την ολοκλήρωση της στρατιωτικής του θητείας, λίγο μετά τα μέσα των ‘60s και μπήκε στο καράβι με προορισμό την Μελβούρνη.

Εκεί, η μοίρα του άλλαξε. Με αφετηρία ένα μικρό πρατήριο καυσίμων, το 1973, που φέρεται να του κόστισε μόλις 81.000 δολ. τότε και αγοράστηκε με τις αποταμιεύσεις του και ένα μικρό δάνειο, κατάφερε να «χτίσει» με την πάροδο των ετών μια «αυτοκρατορία» του real estate, διατηρώντας έως σήμερα ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο ακινήτων προς εκμετάλλευση βιομηχανικών, εμπορικών ή άλλων χρήσεων, με malls, κτίρια γραφείων, βενζινάδικα ή ακόμα και ένα οινοποιείο στην Μελβούρνη παλαιότερα.

Από τα πρατήρια, στα malls

Το 2016 ο βαθύπλουτος Έλληνας επιχειρηματίας πέτυχε μια «χρυσή» συμφωνία, για την πώληση των 54 βενζινάδικων της αλυσίδας με το εμπορικό σήμα Milemaker Petroleum στην Caltex Australia έναντι 95 εκατ. δολ. το 2016.

Συμπεριλάμβανε μάλιστα μόνο τον επιχειρησιακό έλεγχο του δικτύου, με μακροχρόνιες μισθώσεις των εγκαταστάσεων (σε ιδιόκτητες εκτάσεις του) από την εταιρεία του προς τρίτους οι οποίες εκτείνονται σε διάρκεια έως και σε 30 χρόνια, όπως αποκάλυψε ο τοπικός τύπος.

Τα νέα deals του ομίλου του κ.Ανδριανάκου (Andrianakos Property Group/Nikos Property Group) κρατούν τον ομογενή κροίσο σταθερά στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος για την αγορά.

Στην ιστοσελίδα των επιχειρήσεων του αναφέρεται πλέον και η Exo Energy, ο βραχίονας μεταπώλησης υγραερίου (LPG) σε ένα ευρύ φάσμα κλάδων.

Ο ελληνικής καταγωγής δισεκατομμυριούχος παραμένει πρόεδρος του Δ.Σ. στο group των επιχειρήσεων του, έχοντας ενεργοποιήσει ωστόσο ταυτόχρονα και την δεύτερη γενιά, με τον έναν από τους γιούς του Θεόδωρο (Theo) Ανδριανάκο σε ρόλο διευθύνοντος συμβούλου.

Τον Ιούνιο του 2022 προχώρησε σε συνεργασία με την Vicinity Centres στην εξαγορά του 50% του εμπορικού κέντρου Colonnades της Αδελαΐδας αντί 138,2 εκατ. δολ. Ένα mall το οποίο θεωρείται το τέταρτο μεγαλύτερο στην Αυστραλία και ήρθε να προστεθεί σε ένα portfolio αποτελούμενο από εμπορικά ακίνητα και πύργους γραφείων στην Flinders Street της Αδελαΐδας και πολυάριθμα άλλα κτίρια στη Μελβούρνη και το Μπρίσμπαν.

Αυτό το καλοκαίρι η οικογένεια Ανδριανάκου απασχόλησε την αγορά ακινήτων με ένα δεύτερο σερί μεγάλο deal, για απόκτηση του 50% εμπορικού κέντρου Broadmeadows Central, στα βόρεια προάστια της Μελβούρνης, με τίμημα 134,5 εκατ. δολ. και συνιδιοκτήτρια/διαχειρίστρια πάλι την Vicinity.

Το νέο mall του κ.Ανδριανάκου στεγάζει ένα Kmart (κατάστημα retail για ρούχα, ηλεκτρονικές συσκευές, παιχνίδια, έπιπλα και είδη σπιτιού κ.ά.) και τρία σούπερ μάρκετ: Aldi, Coles και Woolworths.

Στην ίδια περιοχή, σε απόσταση 7 χιλιομέτρων από το Broadmeadows Central, διαθέτει 7 πρατήρια καυσίμων, γεγονός που σημαίνει ότι δεν σταματά τις δραστηριότητες του στον κλάδο των πετρελαιοειδών, που τον βοήθησε να «γιγαντωθεί» επιχειρηματικά.

Τα δύσκολα χρόνια

Η ζωή του πέρασε από διάφορα στάδια. Αν «σκαλίσει» κανείς παλαιότερα δημοσιεύματα στον τύπο της Αυστραλίας που τον αφορούν ή συνεντεύξεις του, καταλαβαίνει εύκολα γιατί του αποδίδεται ο τίτλος του αυτοδημιούργητου. Κάποτε, λόγου χάρη, πήγαινε με φίλους του σε γειτονικά χωριά της γενέτειράς του με το μηχανάκι για να πουλήσουν προϊόντα ή αργότερα υπήρξε οδηγός περονοφόρου ανυψωτικού οχήματος, εργάσθηκε ως βενζινοπώλης πριν αποκτήσει το δικό του πρατήριο, ως υπάλληλος της General Motors κ.λπ. πριν γίνει μεγιστάνας στις αγορές των καυσίμων και των ακινήτων.

Επισκέπτεται τακτικά την Ελλάδα, όλες αυτές τις δεκαετίες που έχει εγκατασταθεί στην Αυστραλία.

Όχι μόνο για να μην αποκοπεί από τις «ρίζες» του, αλλά και για δουλειές, αν του δοθούν οι κατάλληλες ευκαιρίες.

Το σχέδιο για την ανέγερση ενός πολυτελούς ξενοδοχείου στην Ελλάδα, ειδικότερα στο Ναύπλιο και ως εκ τούτου η πιθανή εμπλοκή του με τον κλάδο του τουρισμού είναι κάτι το οποίο έχει γραφτεί στα media της μακρινής ηπείρου και δεν διαψεύσθηκε από τον ίδιο. Αν θα υπάρξει και συνέχεια με άλλα αντίστοιχα projects, θα φανεί στην πράξη.

Αυθεντικός και γνήσιος στην συμπεριφορά και τον χαρακτήρα του, όπως λένε όσοι τον γνωρίζουν από κοντά, ο Νίκος Ανδριανάκος φημίζεται και για την φιλανθρωπική του προσφορά.

Τα προηγούμενα χρόνια φέρεται να χρηματοδότησε με ποσό 1 εκατ. δολ. και την παραχώρηση οικοπέδου την δημιουργία κέντρων απεξάρτησης ατόμων εθισμένων σε ουσίες από την Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας και άλλη φορά πρόσφερε σημαντικό ποσόν στην Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης για το Alphington Grammar με στόχο την ανέγερση μιας εντυπωσιακής αίθουσας πολλαπλών χρήσεων με το όνομά του.

Πηγή: newmoney.gr/Μιχάλης Κοσμετάτος

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις