ΚΟΣΜΟΣ. Το 2000 ένα ελβετικό ίδρυμα ξεκίνησε μια εκστρατεία για τον προσδιορισμό των νέων επτά θαυμάτων του κόσμου. Δεδομένου ότι η αρχική λίστα των Επτά Θαυμάτων συντάχθηκε τον 2ο αιώνα π.Χ. και ότι μόνο ένας εισερχόμενος εξακολουθεί να στέκεται (οι Πυραμίδες της Γκίζας), φάνηκε καιρός για ενημέρωση. Και οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο προφανώς συμφώνησαν, καθώς πάνω από 100 εκατομμύρια ψήφοι δόθηκαν στο Διαδίκτυο ή μέσω γραπτών μηνυμάτων.

Τα τελικά αποτελέσματα, τα οποία ανακοινώθηκαν το 2007, έγιναν δεκτά με ζητωκραυγές καθώς και με κάποιους χλευασμούς. Ορισμένοι εξέχοντες διεκδικητές, όπως η Ακρόπολη της Αθήνας, δεν κατάφεραν να κάνουν μπούν στη λίστα. Συμφωνείτε με τη νέα λίστα;

Σινικό Τείχος της Κίνας

Το «υπέροχο» ίσως είναι υποτιμητικό. Ένα από τα μεγαλύτερα κατασκευαστικά έργα στον κόσμο, το Σινικό Τείχος της Κίνας θεωρείται ευρέως ότι έχει μήκος περίπου 5.500 μίλια (8.850 km). Μια αμφισβητούμενη κινεζική μελέτη, ωστόσο, ισχυρίζεται ότι το μήκος είναι 13.170 μίλια (21.200 km). Οι εργασίες ξεκίνησαν τον 7ο αιώνα π.Χ. και συνεχίστηκαν για δύο χιλιετίες.

Αν και ονομάζεται "τοίχος", η δομή διαθέτει στην πραγματικότητα δύο παράλληλους τοίχους σε πολύ μεγάλες εκτάσεις. Επιπλέον, παρατηρητήρια και στρατώνες είναι διάσπαρτοι στο προπύργιο. Ένα όχι και τόσο σπουδαίο πράγμα για τον τοίχο, ωστόσο, ήταν η αποτελεσματικότητά του. Αν και χτίστηκε για να αποτρέψει τις εισβολές και τις επιδρομές, το τείχος απέτυχε σε μεγάλο βαθμό να παρέχει πραγματική ασφάλεια. Αντίθετα, οι μελετητές έχουν σημειώσει ότι χρησίμευε περισσότερο ως «πολιτική προπαγάνδα».

Τσιτσέν Ιτζά, πολιτεία Yucatán, Μεξικό

Το Chichén Itzá είναι μια πόλη των Μάγια στη χερσόνησο Yucatán στο Μεξικό, η οποία άκμασε τον 9ο και 10ο αιώνα μ.Χ. Κάτω από τη φυλή των Μάγια Ίτζα, οι οποίοι επηρεάστηκαν έντονα από τους Τολτέκους, χτίστηκαν αρκετά σημαντικά μνημεία και ναοί. Μεταξύ των πιο αξιοσημείωτων είναι η κλιμακωτή πυραμίδα El Castillo («Το Κάστρο»), η οποία υψώνεται 24 μέτρα πάνω από την Κεντρική Πλατεία. Μια απόδειξη των αστρονομικών ικανοτήτων των Μάγια, η δομή διαθέτει συνολικά 365 βήματα, τον αριθμό των ημερών του ηλιακού έτους.

Κατά τη διάρκεια της ανοιξιάτικης και φθινοπωρινής ισημερίας, ο ήλιος που δύει ρίχνει σκιές στην πυραμίδα που δίνουν την εμφάνιση ενός φιδιού που γλιστράει στη βόρεια σκάλα. στη βάση είναι ένα πέτρινο κεφάλι φιδιού. Ωστόσο, η ζωή εκεί δεν ήταν μόνο η δουλειά και η επιστήμη. Το Chichén Itzá φιλοξενεί το μεγαλύτερο tlachtli (ένας τύπος αθλητικού γηπέδου) στην Αμερική. Σε εκείνο το «γήπεδο» οι κάτοικοι έπαιζαν ένα τελετουργικό παιχνίδι με μπάλα, που ήταν δημοφιλές σε όλη την προκολομβιανή Μεσοαμερική.

Πέτρα

Η αρχαία πόλη Πέτρα της Ιορδανίας, βρίσκεται σε μια απομακρυσμένη κοιλάδα, φωλιασμένη ανάμεσα σε βουνά και βράχους από ψαμμίτη. Υποτίθεται ότι ήταν ένα από τα μέρη όπου ο Μωυσής χτύπησε έναν βράχο και ανέβλυσε νερό. Αργότερα οι Ναβαταίοι, μια αραβική φυλή, την έκαναν πρωτεύουσά τους και στο διάστημα αυτό γνώρισε μεγάλη άνθηση, αποτελώντας σημαντικό εμπορικό κέντρο, ειδικά για τα μπαχαρικά. Σημειωμένοι λαξευτές, οι Ναβαταίοι έχτισαν κατοικίες, ναούς και τάφους στον ψαμμίτη, που άλλαζε χρώμα με τον ήλιο. Επιπλέον, κατασκεύασαν ένα σύστημα νερού που επέτρεπε τους καταπράσινους κήπους και τη γεωργία.

Στο απόγειό της, η Πέτρα φέρεται να είχε πληθυσμό 30.000 κατοίκων. Η πόλη άρχισε να παρακμάζει, ωστόσο, καθώς οι εμπορικοί δρόμοι μετατοπίστηκαν. Ένας μεγάλος σεισμός το 363 Κ.Χ. προκάλεσε περισσότερες δυσκολίες και μετά από έναν άλλο σεισμό που έπληξε το 551, η Πέτρα σταδιακά εγκαταλείφθηκε. Αν και ανακαλύφθηκε εκ νέου το 1912, αγνοήθηκε σε μεγάλο βαθμό από τους αρχαιολόγους μέχρι τα τέλη του 20ου αιώνα και πολλά ερωτήματα παραμένουν για την πόλη.

Μάτσου Πίτσου

Αυτή η τοποθεσία των Ίνκας κοντά στο Κούσκο του Περού, «ανακαλύφθηκε» το 1911 από τον Χίραμ Μπίνγχαμ, ο οποίος πίστευε ότι ήταν η Βιλκαμπάμπα, ένα μυστικό οχυρό των Ίνκας που χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της εξέγερσης του 16ου αιώνα κατά της ισπανικής κυριαρχίας. Αν και αυτός ο ισχυρισμός αργότερα διαψεύστηκε, ο σκοπός του Μάτσου Πίτσου έχει μπερδέψει τους μελετητές.

Ο Bingham πίστευε ότι ήταν το σπίτι των «Παρθένων του Ήλιου», των γυναικών που ζούσαν σε μοναστήρια υπό τον όρκο της αγνότητας. Άλλοι πιστεύουν ότι πιθανότατα ήταν τόπος προσκυνήματος, ενώ κάποιοι πιστεύουν ότι ήταν ένα βασιλικό καταφύγιο. (Ένα πράγμα που προφανώς δεν θα έπρεπε να είναι είναι ο ιστότοπος μιας διαφήμισης μπύρας. Το 2000 ένας γερανός που χρησιμοποιήθηκε για μια τέτοια διαφήμιση έπεσε και έσπασε ένα μνημείο.)

Αυτό που είναι γνωστό είναι ότι το Μάτσου Πίτσου είναι ένα από τα λίγα σημαντικά προκολομβιανά ερείπια βρέθηκε σχεδόν άθικτο. Παρά τη σχετική του απομόνωση ψηλά στα βουνά των Άνδεων, διαθέτει αγροτικές βεράντες, πλατείες, κατοικημένες περιοχές και ναούς.

Χριστός ο Λυτρωτής

Ο Χριστός ο Λυτρωτής, ένα κολοσσιαίο άγαλμα του Ιησού, στέκεται στην κορυφή του όρους Corcovado στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Η προέλευσή του χρονολογείται αμέσως μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν ορισμένοι Βραζιλιάνοι φοβήθηκαν ένα «κύμα αθείας». Πρότειναν ένα άγαλμα, το οποίο τελικά σχεδίασαν οι Heitor da Silva Costa, Carlos Oswald και Paul Landowski.

Η κατασκευή ξεκίνησε το 1926 και ολοκληρώθηκε πέντε χρόνια αργότερα. Το μνημείο που προκύπτει έχει ύψος 98 πόδια (30 μέτρα) —χωρίς να συμπεριλαμβάνεται η βάση του, η οποία είναι περίπου 26 πόδια (8 μέτρα) ύψος— και τα τεντωμένα χέρια του εκτείνονται 92 πόδια (28 μέτρα). Είναι το μεγαλύτερο γλυπτό Art Deco στον κόσμο.

Ο Χριστός ο Λυτρωτής είναι κατασκευασμένος από οπλισμένο σκυρόδεμα και καλύπτεται από περίπου έξι εκατομμύρια πλακάκια. Κάπως ανησυχητικό, το άγαλμα έχει χτυπηθεί συχνά από κεραυνό και το 2014 η άκρη του δεξιού αντίχειρα του Ιησού υπέστη ζημιά κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας.

Κολοσσαίο

Το Κολοσσαίο στη Ρώμη χτίστηκε τον πρώτο αιώνα με εντολή του αυτοκράτορα Βεσπασιανού. Ένα επίτευγμα μηχανικής, το αμφιθέατρο έχει διαστάσεις 620 επί 513 πόδια (189 επί 156 μέτρα) και διαθέτει ένα περίπλοκο σύστημα θόλων. Ήταν ικανό να φιλοξενήσει 50.000 θεατές, οι οποίοι παρακολούθησαν ποικίλες εκδηλώσεις. Ίσως το πιο αξιοσημείωτο ήταν οι μάχες μονομάχων, αν και οι άντρες μάχονταν με ζώα ήταν επίσης συνηθισμένο.

Επιπλέον, μερικές φορές αντλούνταν νερό στο Κολοσσαίο για ψευδείς ναυτικές εμπλοκές. Ωστόσο, η πεποίθηση ότι οι Χριστιανοί μαρτύρησαν εκεί —δηλαδή ρίχνοντάς τους στα λιοντάρια— συζητείται. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, περίπου 500.000 άνθρωποι πέθαναν στο Κολοσσαίο. Επιπλέον, τόσα πολλά ζώα αιχμαλωτίστηκαν και στη συνέχεια θανατώθηκαν εκεί, ώστε ορισμένα είδη φέρεται να εξαφανίστηκαν.

Ταζ Μαχάλ

Αυτό το συγκρότημα μαυσωλείων στην Άγκρα της Ινδίας, θεωρείται ένα από τα πιο εμβληματικά μνημεία του κόσμου και είναι ίσως το καλύτερο δείγμα της αρχιτεκτονικής των Μουγκάλ. Χτίστηκε από τον αυτοκράτορα Σαχ Τζαχάν (βασίλευσε 1628–58) για να τιμήσει τη σύζυγό του Mumtāz Mahal («Εκλεκτή του Παλατιού»), η οποία πέθανε το 1631 γεννώντας το 14ο παιδί τους. Χρειάστηκαν περίπου 22 χρόνια και 20.000 εργάτες για την κατασκευή του συγκροτήματος, το οποίο περιλαμβάνει έναν τεράστιο κήπο με μια ανακλαστική πισίνα.

Το μαυσωλείο είναι κατασκευασμένο από λευκό μάρμαρο που διαθέτει ημιπολύτιμους λίθους σε γεωμετρικά και φυτικά μοτίβα. Ο μεγαλοπρεπής κεντρικός του τρούλος περιβάλλεται από τέσσερις μικρότερους θόλους. Σύμφωνα με ορισμένες αναφορές, ο Σαχ Τζαχάν ήθελε να έχει το δικό του μαυσωλείο από μαύρο μάρμαρο. Ωστόσο, καθαιρέθηκε από έναν από τους γιους του πριν ξεκινήσουν οι εργασίες.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις