ΚΟΣΜΟΣ. Χάος έχει προκαλέσει σε πολλά αεροδρόμια της Ευρώπης το τεχνικό πρόβλημα στο σύστημα ελέγχου ενάεριας κυκλοφορίας της Βρετανίας, το οποίο σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση διορθώθηκε, ωστόσο τα προβλήματα συνεχίζονται.

Το αεροδρόμιο της Ρώμης, σε ανακοίνωση που εξέδωσε τονίζει ότι «οι επιβάτες ενημερώνονται ότι λόγω βλάβης στα συστήματα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας του Ηνωμένου Βασιλείου, ορισμένες πτήσεις ενδέχεται να καθυστερήσουν ή και να ακυρωθούν. Καλό είναι να επικοινωνήσετε με την αρμόδια αεροπορική εταιρεία για πληροφορίες σχετικά με την πτήση σας».

Εθνική Υπηρεσία Εναέριας Κυκλοφορίας της Βρετανίας: «Εντοπίσαμε και διορθώσαμε το πρόβλημα»

«Εντοπίσαμε και διορθώσαμε το τεχνικό ζήτημα που επηρεάζει το σύστημα σχεδιασμού πτήσεων σήμερα το πρωί. Τώρα συνεργαζόμαστε στενά με αεροπορικές εταιρείες και αεροδρόμια για τη διαχείριση των πτήσεων που επηρεάζονται όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά. Οι μηχανικοί μας θα παρακολουθούν προσεκτικά την απόδοση του συστήματος καθώς επιστρέφουμε στην κανονική λειτουργία» τονίζει σε ανακοίνωσή της η Εθνική Υπηρεσία Ενάεριας Κυκλοφορίας της Βρετανίας.

«Το πρόβλημα σχεδιασμού πτήσης επηρέασε την ικανότητα του συστήματος να επεξεργάζεται αυτόματα σχέδια πτήσης, πράγμα που σημαίνει ότι τα σχέδια πτήσης έπρεπε να υποβληθούν σε χειροκίνητη επεξεργασία, κάτι που δεν είναι εύκολο να γίνει , εξ ου και η απαίτηση για περιορισμούς της ροής της κυκλοφορίας» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Προτεραιότητά μας είναι πάντα να διασφαλίσουμε ότι κάθε πτήση στο Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει ασφαλής και λυπούμαστε ειλικρινά για την αναστάτωση που προκαλεί. Επικοινωνήστε με την αεροπορική σας εταιρεία για πληροφορίες σχετικά με το πώς αυτό μπορεί να επηρεάσει την πτήση σας» καταλήγει στην ανακοίνωσή της η Εθνική Υπηρεσία Εναέριας Κυκλοφορίας της Βρετανίας.

Νωρίτερα, η Εθνική Υπηρεσία Εναέριας Κυκλοφορίας της Βρετανίας δήλωσε ότι αντιμετωπίζει «τεχνικά προβλήματα» και ότι «εφάρμοσε περιορισμούς στη ροή της κυκλοφορίας για τη διατήρηση της ασφάλειας».

«Οι μηχανικοί εργάζονται για να βρουν και να διορθώσουν τη βλάβη. Ζητούμε συγγνώμη για την όποια αναστάτωση μπορεί να προκαλέσει αυτό».

Δεν παρείχαν περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με το τι το προκάλεσε ή πόσος χρόνος θα χρειαστεί για την επιδιόρθωσή του, ωστόσο λίγο μετά τις 17:00 ώρα Ελλάδος, γνωστοποίησαν πως εντόπισαν και διόρθωσαν το τεχνικό πρόβλημα.

Βρετανία: Προβλήματα σε πολλά αεροδρόμια -Ντόμινο καθυστερήσεων

Διοικήσεις αεροδρόμιων όπως του Μάντσεστερ και του Στάνστεντ του Λονδίνου προειδοποίησαν για πιθανά προβλήματα σε πτήσεις. Άλλα αεροδρόμια όπως του Λούτον του Λονδίνου και του Μπέρμιγχαμ ανέφεραν ότι εργάζονται για να κατανοήσουν τον αντίκτυπο του προβλήματος και το χρονοδιάγραμμα εντός του οποίου μπορούν να επανέλθουν οι κανονικές λειτουργίες, ενώ η British Airways τόνισε επίσης ότι συνεργάζεται στενά με την NATS για να κατανοήσει την έκταση του προβλήματος. Άλλες αεροπορικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Ryanair, ανέφεραν ότι ορισμένες πτήσεις από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο θα καθυστερήσουν ή θα ακυρωθούν.

Ο ιρλανδικός πάροχος ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας AirNav Ireland τόνισε ότι το πρόβλημα προκαλεί «σημαντικές καθυστερήσεις πτήσεων σε όλη την Ευρώπη που ταξιδεύουν προς, από ή μέσω του εναέριου χώρου του Ηνωμένου Βασιλείου».

Εκπρόσωπος της διοίκησης του αεροδρομίου Χίθροου του Λονδίνου, του πιο πολυσύχναστου κόμβου στη δυτική Ευρώπη, τόνισε ότι το αεροδρόμιο συνεργάζεται με τη NATS και άλλους εταίρους του αεροδρομίου για να ελαχιστοποιήσει τον αντίκτυπο στους επιβάτες, ενώ το Γκάτγουικ, νότια του Λονδίνου, είπε ότι είναι πιθανές ακυρώσεις πτήσεων.

Η διοίκηση του αεροδρόμιου του Δουβλίνου τόνισε ότι ζητήματα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας έχουν ως αποτέλεσμα καθυστερήσεις και ακυρώσεις ορισμένων πτήσεων από και προς την ιρλανδική πρωτεύουσα και συνέστησε στους επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν σήμερα να επικοινωνούν εκ των προτέρων με την αεροπορική τους εταιρεία για να μάθουν για την πτήση τους.

Νωρίτερα η σκωτσέζικη αεροπορική εταιρεία Loganair ανέφερε σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα X, ότι σημειώθηκε βλάβη στο δίκτυο των συστημάτων υπολογιστών ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας στη Βρετανία, προειδοποιώντας ότι μπορεί να υπάρξουν καθυστερήσεις στις διεθνείς πτήσεις.

Καθυστερήσεις πτήσεων και στην Ελλάδα

Πολλοί επιβάτες με αναρτήσεις τους σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέφεραν ότι παραμένουν μέσα σε αεροπλάνα στους διαδρόμους προσγείωσης - απογείωσης ή σε κτίρια του αεροδρομίου, στην Ελλάδα, την Ισπανία, την Πορτογαλία, το Ισραήλ και αλλού, περιμένοντας να αναχωρήσουν σε μια μέρα αιχμής λόγω δημόσιας αργίας σήμερα σε μέρη της Βρετανίας.

Αυτόπτης μάρτυρας που βρισκόταν μέσα σε αεροπλάνο καθηλωμένο στον διάδρομο προσαπογείωσης με προορισμό τη Βουδαπέστη είπε ότι ο πιλότος ενημέρωσε τους επιβάτες για ενδεχόμενη καθυστέρηση 8-12 ωρών.

Πηγή: iefimerida.gr

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις