ΚΟΣΜΟΣ. Το 2016, υπήρξαν 5,7 εκατομμύρια βίαια εγκλήματα και σχεδόν 16 εκατομμύρια μη βίαια εγκλήματα ιδιοκτησίας στις ΗΠΑ και ενώ το συνολικό ποσοστό εγκληματικότητας είναι πολύ χαμηλότερο τώρα από ό,τι πριν από μερικές δεκαετίες, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που πέφτουν θύματα εγκληματικότητας. Στο παρελθόν, αυτά τα θύματα μελετήθηκαν πολύ λιγότερο από τους ίδιους τους εγκληματίες. Αλλά τώρα, με τη θυματολογία, αυτό αλλάζει. Και αποδεικνύεται ότι είναι ένα σημαντικό μέρος του συστήματος ποινικής δικαιοσύνης γενικά και ειδικότερα στην ιατροδικαστική ψυχολογία ειδικότερα.

Τι είναι η ιατροδικαστική ψυχολογία και τι η θυματολογία;

Η ιατροδικαστική ψυχολογία, με απλά λόγια, είναι εκεί που η ψυχολογία συναντά το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης. Όσοι έχουν θέσεις εργασίας στην ιατροδικαστική ψυχολογία χρησιμοποιούν τις επιστημονικές αρχές της ψυχολογίας για να εκτελούν μια μεγάλη ποικιλία ρόλων, όπως το να βοηθούν τους ερευνητές του τόπου του εγκλήματος, να συμβουλεύουν κρατούμενους σε σωφρονιστικά ιδρύματα, να συμβουλεύονται τους δικηγόρους υπεράσπισης και τους εισαγγελείς, να βοηθούν στο σχεδιασμό προγραμμάτων πρόληψης του εγκλήματος και άλλα.

Η θυματολογία είναι η επιστημονική μελέτη των ψυχολογικών επιπτώσεων του εγκλήματος και της σχέσης μεταξύ θυμάτων και δραστών. Εξετάζει τα πρότυπα και τις τάσεις των θυμάτων, μελετά πώς αλληλεπιδρούν τα θύματα με την αστυνομία και το νομικό σύστημα και αναλύει πώς παράγοντες της τάξης, της φυλής και του σεξουαλικού προσανατολισμού επηρεάζουν την αντίληψη του θύματος από διαφορετικά μέλη, συμπεριλαμβανομένου του κοινού, του δικαστικού συστήματος και των μέσων ενημέρωσης.

Πώς βοηθάει η θυματολογία στην πρακτική της εγκληματολογικής ψυχολογίας;

Ο τομέας της θυματολογίας παρέχει στους επαγγελματίες της εγκληματολογικής ψυχολογίας νέες αντιλήψεις που μπορούν να εφαρμόσουν σε πολλούς τομείς του συστήματος ποινικής δικαιοσύνης. Η θυματολογία συμβάλλει στη βελτίωσητων εξής:

Πρόληψη εγκλήματος

Ορισμένοι παράγοντες κινδύνου μπορεί να σας κάνουν πιο πιθανό να γίνετε θύμα εγκλήματος. Αυτά περιλαμβάνουν τα πάντα, από την ηλικία σας μέχρι το επίπεδο εισοδήματός σας και αυτοί οι παράγοντες κινδύνου μπορεί να αλλάξουν ανάλογα με τον τύπο του εγκλήματος. Η θυματολογία μελετά αυτούς τους παράγοντες κινδύνου και οι επαγγελματίες της εγκληματολογικής ψυχολογίας χρησιμοποιούν την έρευνα για να βοηθήσουν κυβερνητικές υπηρεσίες και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς να αναπτύξουν προγράμματα που στοχεύουν στη μείωση των κινδύνων εγκληματικότητας μεταξύ των ομάδων υψηλού κινδύνου.

Επιβολή του νόμου

Συχνά, ένα μέλος της επιβολής του νόμου είναι το πρώτο άτομο με το οποίο αλληλεπιδρά το θύμα μετά από ένα έγκλημα. Οι επαγγελματίες της εγκληματολογικής ψυχολογίας μπορούν να χρησιμοποιήσουν την έρευνα θυματολογίας για να βοηθήσουν στην προετοιμασία των επαγγελματιών επιβολής του νόμου για συναντήσεις με θύματα, εκπαιδεύοντάς τους πώς να ανταποκρίνονται με την κατάλληλη ενσυναίσθηση, ενώ παράλληλα λαμβάνουν ζωτικές λεπτομέρειες για το έγκλημα.

Οι επαγγελματίες της ιατροδικαστικής ψυχολογίας μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν έρευνα για παράγοντες κινδύνου θυμάτων για να βοηθήσουν τις τοπικές αστυνομικές αρχές και τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου να εξυπηρετήσουν καλύτερα τις ευάλωτες κοινότητες.

Επιπλέον, ορισμένοι επαγγελματίες της εγκληματολογικής ψυχολογίας επιλέγουν θέσεις ειδικών θυμάτων εντός της πολιτείας και της ομοσπονδιακής κυβέρνησης που ασχολούνται ειδικά με τα θύματα. Αυτός δεν είναι ένας συμβουλευτικός ρόλος, αλλά μάλλον μια ευκαιρία παροχής βοήθειας και πόρων σε θύματα που έχουν ανάγκη.

Διορθώσεις

Όταν ασχολούνται με καταδικασμένους εγκληματίες, οι επαγγελματίες της εγκληματολογικής ψυχολογίας εξετάζουν τακτικά τη σχέση μεταξύ ενός εγκληματία και του θύματός του. Η θυματολογία δίνει σε αυτούς τους επαγγελματίες ψυχολογίας μια καλύτερη κατανόηση αυτών των σχέσεων και του ψυχολογικού αντίκτυπου του εγκλήματος, κάτι που μπορεί να τους βοηθήσει να παρέχουν πιο αποτελεσματική ανατροφοδότηση και, τελικά, να μειώσουν την υποτροπή.

Ποινική Δίωξη

Το θύμα ενός εγκλήματος είναι συχνά μάρτυρας στη δίκη του κατηγορουμένου. Σε περιπτώσεις όπου το θύμα δεν απαιτείται να εμφανιστεί στο δικαστήριο, αλλά επιτρέπεται να καταθέσει, οι επαγγελματίες της εγκληματολογικής ψυχολογίας μπορούν να χρησιμοποιήσουν την έρευνα θυματολογίας για να καθοδηγήσουν τις ιατροδικαστικές συνεντεύξεις που έχουν σχεδιαστεί για να διασφαλίζουν την ακρίβεια της κατάθεσης.

Σε περιπτώσεις όπου το θύμα θα εμφανιστεί στο δικαστήριο, οι επαγγελματίες της ιατροδικαστικής ψυχολογίας μπορούν να βοηθήσουν τους δικηγόρους υπεράσπισης, τους εισαγγελείς και τους δικαστικούς λειτουργούς να σχετιστούν κατάλληλα με αυτά τα θύματα. Μπορούν επίσης να βοηθήσουν τους δικηγόρους να επιλέξουν αποτελεσματικές ερωτήσεις αντεξέτασης.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις