ΣΠΑΡΤΗ. Η πίτσα είναι το κεντρικό στοιχείο του Google Doodle που εμφανίζεται σήμερα Δευτέρα (06/12) μιας και σαν σήμερα, το 2007, εγγράφηκε στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση της Google, το σημερινό διαδραστικό Doodle γιορτάζει ένα από τα πιο δημοφιλή πιάτα στον κόσμο, δηλαδή την πίτσα, αφού σαν σήμερα, το 2007, το έδεσμα εγγράφηκε στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO.

Αν και το ψωμί με διάφορες γαρνιτούρες καταναλωνόταν για αιώνες σε αρχαίους πολιτισμούς, από την Αίγυπτο μέχρι τη Ρώμη, η νοτιοδυτική ιταλική πόλη της Νάπολης πιστώνεται ευρέως ως η γενέτειρα της πίτσας.

Η αρχική μορφή της πίτσας είναι η λεγόμενη «Μαργαρίτα», δηλαδή η ζύμη με ντομάτες και τυρί, και «γεννήθηκε» στα τέλη του 1700. Έτσι, η εξέλιξη της πίτσας ακολούθησε έκτοτε την παγκόσμια ιστορία που σημαδεύτηκε από τη μετανάστευσης, την οικονομική ανάπτυξη και την τεχνολογική άνθηση.

Ο Άκης Πετρετζίκης μας δίνει την συνταγή του:

Για τη ζύμη: Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το νερό, τη μαγιά, το μέλι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός. Προσθέτουμε το αλεύρι, το αλάτι, το ελαιόλαδο και χτυπάμε με τον γάντζο σε μέτρια ταχύτητα για 13-15 λεπτά μέχρι να έχουμε μια ελαστική ζύμη.

Μεταφέρουμε σε μπολ με αλεύρι, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε 2 ώρες να φουσκώσει. Η ζύμη δεν θα φουσκώσει πολύ.

Χωρίζουμε σε 3 κομμάτια, μεταφέρουμε σε ταψί με αλεύρι, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε 2-3 ώρες να φουσκώσουν. Εναλλακτικά αφήνουμε στο ψυγείο για 1-2 μέρες.

Για τη σύνθεση: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220-230ο C στον αέρα. Βάζουμε ένα ταψί στον φούρνο για να κάψει καλά. Ανοίγουμε το ένα κομμάτι από τη ζύμη σε ένα ταψί.

Βάζουμε προαιρετικά την παρμεζάνα στη σάλτσα. Απλώνουμε στη ζύμη το 1/3 από τη σάλτσα, την τριμμένη μοτσαρέλα, τη μοτσαρέλα σε κομμάτια, το ελαιόλαδο και πιπέρι. Η μοτσαρέλα πρέπει να είναι καλά σκουπισμένη από την υγρασία της. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για τα άλλα δύο κομμάτια της ζύμης και τα υπόλοιπα υλικά. Μεταφέρουμε μια πίτσα κάθε φορά στο καυτό ταψί και ψήνουμε για 10-15 λεπτά.

Σερβίρουμε με βασιλικό, μοτσαρέλα και ελαιόλαδο.

Το The Mafia Pizza Casual Food Bar μας κάνει την πρότασή του:

To The Mafia Pizza Casual Food Bar στη Σπάρτη προσφέρει αυθεντική συνταγή και γνήσια φρέσκα υλικά σάλτσα και μοτσαρέλα αλλά και vegan εκδοχή στο νηστίσιμο menu με φυτικό τυρί, για απόλαυση χωρίς… ενοχές. Απολαύστε τη στην κεντρική πλατεία ή στον χώρο σας (delivery 2731 022290)

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις