ΜΑΝΗ. Αν «κάτι» σου λέει το παράξενο όνομά του αλλά δεν μπορείς να θυμηθείς τι, είναι γιατί το Πόρτο Κάγιο συγκαταλέγεται, ακόμη, στους άγνωστους στο ευρύ κοινό προορισμούς, που σίγουρα, όμως, αξίζει κανείς να ανακαλύψει, στη Μάνη.

Στις εσχατιές της λακωνικής γης, το τραχύ, άγριο και επιβλητικό φυσικό σκηνικό του ακρωτηρίου «Ταίναρον» ασκεί μια ανεξήγητη επιδραστική γοητεία, κάνοντας τους επισκέπτες να αναρωτιούνται αν οι εικόνες που αντικρίζουν είναι πραγματικές ή γέννημα φαντασίας.

Πόρτο Κάγιο

Τον παραθαλάσσιος οικισμό, λοιπόν, στο νοτιότερο τμήμα τής Λακωνίας, τον απαντάς σε απόσταση 64 χλμ. από το Γύθειο, λίγο πριν το ατμοσφαιρικό και μυστηριακό Ακρωτήριο Ταίναρο, το νοτιότερο άκρο της Ηπειρωτικής Ευρώπης.

Φωλιασμένο σε έναν μικροσκοπικό κόλπο, το Πόρτο Κάγιο, θα αποτελέσει το προσωπικό ησυχαστήριο εκείνων που θα επιλέξουν να το γνωρίζουν από κοντά.

Μάλιστα, οι διακοπές στο Πόρτο Κάγιο μετατρέπονται σε πραγματική εμπειρία ζωής «μακριά από όλους και απ’ όλα», με τους νωχελικούς ρυθμούς που επικρατούν εδώ να δημιουργούν την εντύπωση ότι ο χρόνος έχει σταματήσει.

Σε κοντινή απόσταση από το Πόρτο Κάγιο βρίσκονται και 3 υπέροχες αμμουδιές για αξέχαστα μακροβούτια σε ένα επιβλητικό τοπίο που θα μείνει για πάντα χαραγμένο στη μνήμη.

Μόλις βρεθείς στο Πόρτο Κάγιο επιβεβαιώνεις και ιδίοις όμμασι ότι αυτός ο οικισμός αναδεικνύει στο μέγιστο βαθμό την πεμπτουσία της μανιάτικης γης, τα πεντακάθαρα και καταγάλανα, σχεδόν διάφανα νερά που παντρεύονται αρμονικά με τις αυστηρές και μεγαλειώδεις γραμμές της Μάνης. Ένα από τα πιο ξεχωριστά σημεία, όχι μόνο τής Λακωνίας, αλλά και ολόκληρης της Πελοποννήσου, με φόντο το επιβλητικό Ακρωτήριο Ταίναρο, στο σημείο όπου σμίγουν η Μεσσηνιακή με τη Λακωνική Μάνη.

Πόρτο Κάγιο: Γιατί το λέμε έτσι; Σου θυμίζει… ορτύκια;

Ο Παυσανίας το ανέφερε με το όνομα «Ψαμαθός» και πιστεύεται πως το σύγχρονο όνομά του προήλθε από το ενετικό «Porto Quaglio» και το γαλλικό «Port des Cailles» (Λιμάνι των Ορτυκιών).

  • Η τοποθεσία, λοιπόν, αποτελούσε «πέρασμα» ορτυκιών…!

Το Πόρτο Κάγιο συγκαταλεγόταν στα πιο σημαντικά λιμάνια της Μάνης, ενώ υπήρξε και φυσικό αραξοβόλι από το οποίο πέρασαν Φοίνικες, Ρωμαίοι, Βυζαντινοί, και Φράγκοι, μεταξύ άλλων, καθώς και ο πειρατικός στόλος του Λάμπρου Κατσώνη.

Οι Οθωμανοί έχτισαν κάστρο στην συγκεκριμένη τοποθεσία προς το 1568, ώστε να προστατεύουν το λιμάνι, το οποίο χρησιμοποιούνταν από γαλέες που περιπολούσαν τα Στενά των Κυθήρων.

Οι Ενετοί επιτέθηκαν στο κάστρο το 1570, ενώ οι Οθωμανοί συνθηκολόγησαν και το εγκατέλειψαν.

Το 1670, οι Οθωμανοί επέστρεψαν και έχτισαν νέο κάστρο.

Εκδιώχθηκαν από αυτό, το 1770, στην διάρκεια των Ορλωφικών.

Το Πόρτο Κάγιο αποτέλεσε ορμητήριο του πειρατικού στόλου του Λάμπρου Κατσώνη, ενώ στο Πόρτο Κάγιο ήταν ο τόπος όπου τελικά αφανίστηκε.

Στην διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το Πόρτο Κάγιο ήταν η τοποθεσία από την οποία σημαντικός αριθμός Βρετανών στρατιωτών διέφυγε προς την Αίγυπτο.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις