ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΣ. Η έκθεση σύγχρονης τέχνης «Ammophila» είναι ένα ετήσιο εικαστικό γεγονός στο νησί της Ελαφονήσου.

  • Open up

Η έκθεση είναι ανοιχτή στην παρουσίαση όλων των καλλιτεχνικών μέσων και πρακτικών (ζωγραφική, γλυπτική, εγκαταστάσεις, video art, performance, διαλέξεις κ.ά.) και ενθαρρύνει πειραματικές προσεγγίσεις στο ευρύτερο πλαίσιο της δημιουργικής διαδικασίας.

Το project «Ammophila» αποτελεί μια πρόσκληση για γνωριμία, διάλογο και σκέψη σε μια ειδυλλιακή τοποθεσία αναπλάθοντας το χαρακτήρα της.

Η Ελαφόνησος, που στο παρελθόν ήταν χερσόνησος συνδεδεμένη με την απέναντι στεριά μετασχηματίστηκε σε νησί από έναν σεισμό. Σε αυτό το τρεμάμενο έδαφος πώς μπορούμε να επανεξετάσουμε τις αφηγήσεις του παρελθόντος και τις αφηγήσεις για το παρελθόν και να τις αντικαταστήσουμε με συλλογικά όνειρα και ριζοσπαστικές χειρονομίες;

  • Why Ammophila

Οι πολιτισμικές δράσεις και κυρίως οι σχετιζόμενες με τη σύγχρονη τέχνη αναπτύσσουν «…ένα δίκτυο επικοινωνίας μεταξύ τοπικής κοινότητας, κοινού και καλλιτεχνών, γεγονός που μπορεί να διανθίσει ακόμα περισσότερο τις επιλογές που προσφέρει το νησί».

Η σύγχρονη τέχνη έχει το χαρακτήρα ενός ζωντανού οργανισμού καθώς εμπλέκει καλλιτέχνες και κοινό με την πολιτισμική παραγωγή του σήμερα που διαρκώς αναπτύσσεται και μεταλλάσσεται.

Το εγχείρημα φέτος φέρει τον φιλόδοξο τίτλο «There Was Land Here Before», επιδιώκοντας «…να κινητοποιήσει τη σκέψη του κοινού γύρω από τον τόπο και τη μνήμη των ανθρώπων κατά τη διάρκεια των μετακινήσεων και ειδικότερα τους μηχανισμούς που αναπτύσσονται και εξελίσσουν την πολιτισμική και πνευματική μας ταυτότητα».

Όπως λένε οι διοργανωτές,

«Προτείνουμε ένα πεδίο με νέες εναλλακτικές αφηγήσεις γύρω από το συγκεκριμένο θέμα αλλά επίσης και τη δημιουργία διαλόγου γύρω από τις αλλαγές και τις ιστορίες που δημιουργούνται από τον έναν τόπο στον άλλο. Κεντρικό ρόλο παίζει το στοιχείου του νερού (άπλετο και καθοριστικό στοιχείο του τόπου μας), καθώς αφενός μεν δημιουργεί κανάλια και δρόμους προς νέους τόπους, αφετέρου σχηματίζει τη γη, επικαλύπτει τα ίχνη ή και άλλοτε τα διατηρεί.

Παρουσιάζεται έτσι ένα νέο “έδαφος” γεμάτο μνήμη, εμπλουτισμένο με νέα χαρακτηριστικά και αφηγήματα που καλούνται να συμβιώσουν και να εξελιχθούν μέσα από συλλογικές διαδικασίες δημιουργώντας νέες διευρυμένες ταυτότητες.»

  • Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση:

Μαρίνα Βελησιώτη, Χρήστος Βενέτης, Διονύσης Καβαλλιεράτος, Φωτεινή Καλλέ, Παναγιώτης Κεφαλάς,Ηλέκτρα Μάιπα, Περσεφόνη Νικολακοπούλου, Ηλίας Παπαηλιάκης, Δημήτρης Ρεντούμης, Νάνα Σαχίνη, Νανά Σεφερλή, Εύα Στεφανή, Κλεοπάτρα Τσάλη, Μάνος Τσιχλής, Αλέξης Φιδετζής, Poka-Yio, Sasha Streshna, Garden Thief, Vaskos, 3 137.

  • Οι συγγραφείς:

Στέφανος Γιαννούλης, Ναταλία Δαμίγου Παπώτη, Κωστής Ζουλιάτης, Εμμανουέλα Κυριακοπούλου, Αναστασία Μιχοπούλου, Χριστίνα Παπούλια, Ελένη Ρήγα, Θεόφιλος Τραμπούλης, Βίκυ Τσίρου, Εβίτα Τσοκάντα.

Guest Performance (19/8): Σοφία Κουλουκούρη - Επιτελεστική διάλεξη με τίτλο Contrenature.

  • Πού και πότε

Η έκθεση σύγχρονης τέχνης «Ammophila vol.3 There Was Land Here Before» αποτελεί μια ομαδική έκθεση σύγχρονης τέχνης (Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών) που θα παρουσιαστεί

Παράλληλα η έκθεση θα συνοδεύεται και από έντυπο κατάλογο με κείμενα συγγραφέων, επιμελητών και ερευνητών γραμμένα αποκλειστικά και μόνο υπό τη θεματική της φετινής έκθεσης.

Plus

  • 23 – 24/8, (19:30)
  • στο Αρχαιολογικό Μουσείο Νεάπολης και Βοιών Λακωνίας

θα πραγματοποιηθεί η μουσική παράσταση σε σύνθεση της Στέλλας Ν. Χρίστου με τίτλο

  • post-truth is another water game I play against my mouth

Συμμετέχουν: Άννα Παπαθανασίου: vox - περφόρμανς / Στέλλα Ν. Χρίστου: vox - περφόρμανς - ψηφιακά ηλεκτρονικά / Τάσος Στάμου: Αυτοσχέδιες ηχητικές πηγές - αναλογικά ηλεκτρονικά / Κώστας Τζέκος: Μπάσο Κλαρινέτο - αναλογικά ηλεκτρονικά.

Διάρκεια Παράστασης: 40’

Αναλυτικές πληροφορίες και προκρατήσεις θέσεων στο https://digitalculture.gov.gr/

  • Credits

Η παραγωγή πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος 2022, του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Δήμου Ελαφονήσου, του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, του Οργανισμού Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ και της εταιρείας ΖΟΕ.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις