ΚΟΣΜΟΣ. Η Dr. Karen Finn είναι life coach, η οποία εστιάζει στις σχέσεις των ζευγαριών και κυρίως στα διαζύγια. Κείμενά της μπορείτε να βρείτε στην Huffigton Post, στο Prevention και σε site υγείας, όπως το Psych Central.

Η ίδια γράφει για το πώς κατάφερε να βοηθήσει τη σχέση της, ακολουθώντας έναν παράξενο τρόπο, ο οποίος την κρατά μακριά από τον σύζυγό της τα βράδια και εξηγεί πώς θα μπορούσε κάτι αντίστοιχο να βοηθήσει και εσάς.

«Η ιδέα ότι “τα αντίθετα έλκονται” είναι χαριτωμένη στην αρχή των σχέσεων, αλλά όταν είστε παντρεμένοι ή μαζί για μεγάλο χρονικό διάστημα, αυτές οι διαφορές μπορεί σύντομα να σας τρελάνουν. Ο σύζυγός μου και εγώ είμαστε σίγουρα μια περίπτωση αντιθέτων που έλκονται, ειδικά όταν πρόκειται για τον ύπνο.

Είναι νυχτοπούλι, που λατρεύει να κλέβει τα σκεπάσματα και να κυλιέται σε όλο το κρεβάτι, αδιαφορώντας για το ποιον έχει δίπλα του. Εγώ είμαι πρωινός τύπος, που λατρεύει να κοιμάται σε ένα τακτοποιημένο κρεβάτι με ίσια σεντόνια σε ένα σκοτεινό, ήσυχο δωμάτιο.

Όταν συγκατοικήσαμε για πρώτη φορά, εγκατέστησε μια βάση τηλεόρασης στο ταβάνι της κρεβατοκάμαράς μας. Μου φάνηκε λίγο ακραίο, αλλά το αντιμετώπισα με χιούμορ γιατί τον αγαπούσα και σκέφτηκα ότι θα θέλει να βλέπει ταινία στο κρεβάτι μόνο μια στο τόσο.

Χρόνια αργότερα, δεν γελούσα τόσο πολύ. Αποδείχθηκε ότι δυσκολευόταν να κοιμηθεί χωρίς να βλέπει τηλεόραση. Έτσι, βλέπαμε μέχρι να αποκοιμηθεί και μετά την έκλεινα. Τότε ήταν που μπορούσα επιτέλους να κοιμηθώ ήσυχα. Απλώς, κοιμόμουν λίγο αργότερα απ’ ό,τι πριν μετακομίσει.

Νόμιζα ότι είχαμε τακτοποιήσει τα πράγματα. Και τα είχαμε. Μέχρι που άρχισε να συμβαίνει η ζωή.

Κάθε φορά που μετακομίζαμε ή ο ένας από εμάς άλλαζε δουλειά, φαινόταν ότι η όλη ρύθμιση του ύπνου μας απαιτούσε επίσης μικρές αναπροσαρμογές. Μερικές από τις προσαρμογές που κάναμε με την πάροδο του χρόνου περιλάμβαναν μια μάσκα ματιών για μένα και ένα tablet με ακουστικά για εκείνον.

Καταφέραμε να συνεχίσουμε να αλλάζουμε τα πράγματα για να εξυπηρετούμε και τους δύο μας – όχι μόνο για μερικές εβδομάδες, αλλά για αρκετά χρόνια. Αλλά, τελικά, όλο αυτό μας διέλυε.

Δεν εννοώ απλώς ότι διαφωνούσαμε για τον ύπνο. Εννοώ ότι και οι δύο αναρωτιόμασταν σοβαρά αν θα ήταν καλύτερα να είχαμε πάρει διαζύγιο. Τα μόνα πράγματα που μας κρατούσαν ενωμένους ήταν η (μακρινή) ανάμνηση της αγάπης μας και η αποφασιστικότητα να τα καταφέρουμε γιατί αυτό κάνουν οι παντρεμένοι.

Κάθε τόσο δεν άντεχα τις διαφωνίες και πήγαινα να κοιμηθώ στον ξενώνα. Κοιμόμουν καλά, αλλά αυτό εξόργιζε τον σύζυγό μου, επειδή ήμασταν μαζί σε έναν γάμο και, ως εκ τούτου, υποτίθεται ότι έπρεπε να κοιμόμαστε μαζί.

Ένα πρωί, έπειτα από έναν καλό ύπνο, παραδέχτηκα ότι κοιμόμουν καλύτερα όταν κοιμόμασταν χωριστά. Τον ρώτησα πώς κοιμόταν. Εκείνος συμφώνησε μαζί μου. Πήρα μια βαθιά ανάσα, πάλεψα με τους φόβους μου και την ανησυχία μου να μην ξεκινήσω άλλη μια διαφωνία και έκανα την ερώτηση του ενός εκατομμυρίου: “Τι λες να κοιμόμαστε χωριστά;”

Αυτό τον έκανε να θυμώσει στην αρχή. Αλλά όσο περισσότερο το σκεφτόταν, τόσο πιο λογικό του φαινόταν. Η μεγαλύτερη ανησυχία του ήταν τι θα σκεφτόταν ο κόσμος, γιατί σύμφωνα με τους “κανόνες του γάμου”, ένας σύζυγος και μια σύζυγος πρέπει να κοιμούνται μαζί – τελεία και παύλα. Του είπα ότι αυτό δεν αφορούσε κανέναν άλλο εκτός από εμάς. Και ξέρετε κάτι; Συμφώνησε μαζί μου.

Κοιμόμαστε χωριστά εδώ και σχεδόν ένα χρόνο. Το σπίτι μας είναι πολύ πιο ήσυχο και είναι πολύ πιο εύκολο να θυμόμαστε ότι αγαπιόμαστε. Ξέρω ότι μπορεί να ακούγεται λίγο δραματικό, αλλά πραγματικά πιστεύω πως ο ύπνος σε ξεχωριστές κρεβατοκάμαρες έσωσε τον γάμο μου.

(Ξέρω ότι έχετε ερωτήσεις, οπότε επιτρέψτε μου να τις απαντήσω. Ναι, εξακολουθούμε να κάνουμε σεξ, και συνήθως στο κρεβάτι του, επειδή δεν τον πειράζει να κοιμάται με τσαλακωμένα σεντόνια. Ναι, κοιμόμαστε ο ένας στο δωμάτιο του άλλου, μα μόνο όταν έχουμε καλεσμένους που χρειάζονται τον ξενώνα. Δεδομένου ότι κοιμόμαστε μαζί μόνο περιστασιακά, οι διαφορές μας στον ύπνο είναι και πάλι λίγο πιο χαριτωμένες, αλλά μόνο για λίγες μέρες).

Χρειάστηκαν πολλά για να σπάσουμε έναν από τους “κανόνες του γάμου”. Αλλά αυτό που έμαθα από τότε είναι ότι δεν είμαστε οι μόνοι που παραβιάζουμε αυτόν τον κανόνα. Το TODAY.com ανέφερε ότι το 60% των 14.000 ανθρώπων που απάντησαν σε μία από τις δημοσκοπήσεις τους, κοιμούνται καλύτερα μόνοι τους.

Αυτή η κίνηση μάς βοήθησε πάρα πολύ. Αν και εσείς αντιμετωπίζετε παρόμοιες διαφορές ή διαφορές που θεωρείτε άλυτες, δοκιμάστε να “σπάσετε τους κανόνες”. Μπορεί να βελτιώσει τη σχέση σας.

Άλλωστε, αγάπη δεν σημαίνει υπομένω τα πάντα μόνο και μόνο για να είναι καλά ο σύντροφός μου. Αγάπη σημαίνει να εξελίσσεσαι και να δημιουργείς χώρο για να ικανοποιούνται οι ανάγκες και των δύο ανθρώπων – ακόμη και αν αυτό απαιτεί να παραβιάζεις λίγο τους κανόνες ή τις συμβάσεις».

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις