Η απευαισθητοποίηση και η ανθετορύθμιση είναι δύο μέθοδοι εκπαίδευσης που μπορεί να βοηθήσουν τον σκύλο σας να ξεπεράσει την αντιδραστικότητα και τα αρνητικά συναισθήματα προς ορισμένους ανθρώπους, ζώα ή άλλα ερεθίσματα. Εάν ο σκύλος σας εκδηλώνει φόβο ή άγχος, είναι σημαντικό να αναπτύξετε ένα σχέδιο που να είναι συνεπές 1 και να βασίζεται σε αποδεδειγμένες μεθόδους 2 για να επανεκπαιδεύσετε τις διαδικασίες σκέψης και τις αντιδράσεις του σκύλου σας.

Τι είναι η απευαισθητοποίηση;

Ένας από τους πιο συχνά συνιστώμενους τρόπους για να βοηθήσετε τον σκύλο σας να ξεπεράσει τους φόβους του είναι να χρησιμοποιήσετε μια τεχνική εκπαίδευσης που ονομάζεται απευαισθητοποίηση. Η απευαισθητοποίηση είναι μια διαδικασία τροποποίησης της συμπεριφοράς που εκθέτει το σκυλί σας στους φόβους του με πολύ αργό τρόπο, χαμηλού επιπέδου που αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου, προκειμένου να τον διδάξει να μην αντιδρά αρνητικά.

Η απευαισθητοποίηση βοηθά τον σκύλο σας να μάθει ότι αυτό που φοβάται δεν έχει λόγο να φοβάται. Εάν ο σκύλος σας κάποτε ήταν ευαίσθητος σε ένα αντικείμενο, θόρυβο ή άτομο, η εκπαίδευση απευαισθητοποίησης θα κάνει αυτό το ερέθισμα να φαίνεται ασήμαντο ή όπως κάθε άλλο πράγμα που ο σκύλος σας δεν φοβάται. Η προπόνηση απευαισθητοποίησης χρησιμοποιείται συχνά σε συνδυασμό με την προπόνηση ανθετορύθμισης.

Τι είναι η ανθετορύθμιση;

H ανθετορύθμιση είναι μια τεχνική προπόνησης που χρησιμοποιείται συχνά παράλληλα με την εκπαίδευση απευαισθητοποίησης. Εάν ο σκύλος σας αντιδρά με αρνητικό τρόπο σε ένα ερέθισμα, η ανθετορύθμιση μπορεί να αντιστρέψει την αντίδραση του σκύλου σας από κάτι ανεπιθύμητο σε κάτι που είναι επιθυμητό ή από αρνητική αντίδραση σε θετική.

Για παράδειγμα, φανταστείτε ότι κάθε φορά που ο σκύλος σας έβλεπε ένα άτομο να περπατάει δίπλα στο σπίτι, έπεφτε στο παράθυρο, γρύλιζε, γάβγιζε και γρατζουνούσε το περβάζι σας. Αυτά τα αρνητικά συναισθήματα και οι ανεπιθύμητες συμπεριφορές πρέπει να μετατραπούν σε θετικά συναισθήματα και επιθυμητές συμπεριφορές. Η εκπαίδευση με αντίθετη προετοιμασία μπορεί να κάνει αυτή την αντιστροφή βοηθώντας τον σκύλο σας να συνδέσει το άτομο που περνάει με μια θετική ή χαρούμενη εμπειρία. Οι λιχουδιές , η προσοχή, ο λεκτικός έπαινος, τα ειδικά παιχνίδια και άλλες μορφές θετικής ενίσχυσης χρησιμοποιούνται ως ανταμοιβές σε αυτόν τον τύπο τροποποίησης συμπεριφοράς.

Πώς να χρησιμοποιήσετε την απευαισθητοποίηση και την ανθετορύθμιση για να αλλάξετε τη συμπεριφορά του σκύλου σας

Ανάλογα με τη συγκεκριμένη συμπεριφορά, την κατάσταση και το κατοικίδιο ζώο, μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για μερικούς σκύλους να ξεμάθουν τι έχουν προετοιμαστεί, αλλά αν είστε συνεπείς και υπομονετικοί, μπορείτε να κάνετε θετικές αλλαγές.

Προσδιορίστε τα ερεθίσματα του σκύλου σας

Είναι ήχος, μυρωδιά, άτομο ή αντικείμενο; Αυτό μπορεί να απαιτήσει κάποιες δεξιότητες παρατήρησης από την πλευρά σας, αλλά μόλις καθορίσετε τι είναι, μπορείτε να ξεκινήσετε την εκπαίδευση εισάγοντας το σκυλί σας στη σκανδάλη του με τρόπο που να μην τον προκαλεί φόβο, επιθετικότητα, φόβο κ.λπ.

Είναι κρίσιμο να κατανοήσουμε τα διακριτικά σημάδια του φόβου και του άγχους στους σκύλους για να μπορέσουμε να αναγνωρίσουμε την πραγματική σκανδάλη. Μερικές φορές ο σκύλος θα δείξει διακριτικά σημάδια που στη συνέχεια κλιμακώνονται και φαίνεται να αντιδρά σε κάτι που στην πραγματικότητα δεν είναι το έναυσμα. Για παράδειγμα, εάν ένας σκύλος είναι νευρικός για τον ταχυδρόμο αλλά στη συνέχεια φαίνεται να γαβγίζει και να γίνεται επιθετικός προς έναν συγκάτοικο ή ένα άτομο στο σπίτι. Πρέπει να εντοπίσουμε τα πρώτα συμπτώματα του φόβου και του άγχους και να επανεκπαιδευτούμε σε αυτό το έναυσμα.

Εξασκηθείτε στη θετική ενίσχυση γύρω από τη σκανδάλη

Εάν ένα αντικείμενο είναι το έναυσμα για τις αρνητικές σκέψεις και τη συμπεριφορά του σκύλου σας, θα θελήσετε να τοποθετήσετε αυτό το αντικείμενο μακριά από τον σκύλο σας στην αρχή. Βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας μπορεί να δει το αντικείμενο, αλλά ότι δεν αντιδρά αρνητικά σε αυτό. Κάθε φορά που ο σκύλος σας παρατηρεί το έναυσμά του και δεν αντιδρά με αρνητικό τρόπο, επιβραβεύστε. Αυτή η ανταμοιβή μπορεί να είναι το αγαπημένο παιχνίδι του σκύλου σας, ο λεκτικός έπαινος και το χάιδεμα ή μια πολύ ιδιαίτερη απόλαυση.

Κρατήστε το αντικείμενο σε αυτό το μέρος για μια χρονική περίοδο, συνήθως μερικές ημέρες, ή εκθέστε το στον σκύλο σας κάθε μέρα για μερικές ώρες, εάν δεν μπορείτε να το τοποθετήσετε κάπου ημιμόνιμα. Με την πάροδο του χρόνου, μετακινήστε αργά το αντικείμενο όλο και πιο κοντά στον σκύλο σας ενώ επιβραβεύετε συνεχώς τον σκύλο σας όταν βλέπει το αντικείμενο χωρίς να αντιδρά με ανεπιθύμητο τρόπο. Εάν ο σκύλος σας αρχίσει να αντιδρά αρνητικά καθώς πλησιάζετε το αντικείμενο, μπορείτε να το μετακινήσετε λίγο πίσω για να επιβραδύνετε τη διαδικασία.

Μην μαλώνετε τον σκύλο σας

Μην επιπλήξετε τον σκύλο σας εάν αντιδράσει με ανεπιθύμητο τρόπο, αλλά αντίθετα επιβραβεύστε τον σκύλο σας όταν δεν αντιδρά, ώστε να μπορεί να αρχίσει να συσχετίζει το έναυσμα με ένα θετικό αποτέλεσμα. Με την πάροδο του χρόνου, ο σκύλος σας μπορεί ακόμη και να αρχίσει να αγνοεί το αντικείμενο. Τελικά το αντικείμενο θα είναι κοντά στο σκυλί σας, αλλά θα έχει συνειδητοποιήσει ότι δεν υπάρχει τίποτα να φοβηθεί ή να απευαισθητοποιηθεί. Ο σκύλος θα συσχετίσει επίσης το αντικείμενο με κάτι θετικό, όπως λιχουδιές, παιχνίδια, έπαινο και χάιδεμα λόγω της εκπαίδευσης σε αντίθετη κατάσταση που έγινε ταυτόχρονα.

Ξεκινήστε από κάτι μικρό

Ο συνδυασμός αυτών των δύο τεχνικών εκπαίδευσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί με παρόμοιους τρόπους για μυρωδιές, ήχους, ακόμη και άτομα που προκαλούν τον σκύλο σας να αντιδρά με ανεπιθύμητο τρόπο. Ξεκινήστε με μια αδύναμη μυρωδιά ή ήσυχο ήχο και προχωρήστε σε μια πιο δυνατή μυρωδιά ή πιο δυνατό ήχο, εάν αυτά είναι τα ερεθίσματα. Εάν το έναυσμα είναι ένα άτομο, ξεκινήστε με το άτομο που είναι μακριά και με την πάροδο του χρόνου βάλτε το να πλησιάσει, ακριβώς όπως θα κάνατε με ένα αντικείμενο.

Κάνετε υπομονή

Παρά τον τύπο της σκανδάλης, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι αυτές οι προπονήσεις βρίσκονται στο χρονοδιάγραμμα του σκύλου σας και όχι στο δικό σας. Συζητήστε τα εκπαιδευτικά σας σχέδια με τον κτηνίατρό σας. Μπορεί να έχουν κάποιες συστάσεις συμπληρωμάτων που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του άγχους και στη βελτίωση της μαθησιακής προόδου. Εάν ένα κατοικίδιο ζώο είναι νευρικό για κάτι, το να μειώσετε αυτά τα συναισθήματα θα πρέπει να επιταχύνει τη διαδικασία εκπαίδευσης και να βελτιώσει τα αποτελέσματα.

Εάν προσπαθήσετε να κάνετε τα πράγματα πιο βιαστικά, η απευαισθητοποίηση και η ανθετορύθμιση δεν θα λειτουργήσουν. Δεν θέλετε να υπερδιεγείρετε, να τρομάξετε ή να πιέσετε το σκυλί σας σε οτιδήποτε, καθώς θα μπορούσε να κάνει τα πράγματα χειρότερα. Αντίθετα, θέλετε ο σκύλος σας να νιώθει σιγά σιγά άνετα και να συσχετίζει το έναυσμα με κάτι θετικό. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με υπομονή και παρατηρητικότητα στις αντιδράσεις του σκύλου σας.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις