ΣΠΑΡΤΗ. Τα γυαλιά οράσεως είναι ένα από τα βασικότερα αξεσουάρ της καθημερινότητάς μας, τα οποία καθορίζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό την όραση και την εμφάνισή μας. Είναι ένα δώρο που μπορούμε να κάνουμε στον εαυτό μας, το οποίο θα προστατεύσει τα μάτια μας με τον καλύτερο τρόπο μιας και είναι οι σύμμαχοί μας, όταν τα μάτια μας χρειάζονται μια μικρή ή μεγάλη βοήθεια, για να ανταπεξέλθουν σωστά και να μην επιβαρύνονται χωρίς λόγο. Το notopress προτείνει:

Τι πρέπει να προσέξετε κατά την αγορά των γυαλιών

Στα γυαλιά οράσεως ισχύουν οι κανόνες φροντίδας και σωστής χρήσης. Περιπλέκονται ίσως τα πράγματα όταν πρέπει να πάρουμε καινούρια γυαλιά οράσεως. Πολλοί άνθρωποι επίσης δεν γνωρίζουν καν ότι αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα με την όρασή τους, ενώ ακόμα και όσοι φορούν ήδη γυαλιά οράσεως συχνά αμελούν να τα ανανεώσουν. Φυσικά, τον τελευταίο λόγο έχει πάντα ο οφθαλμίατρος. Πριν μιλήσετε, όμως, μαζί του, καλό είναι να προσέξετε μερικά σημάδια που υποδεικνύουν ότι χρειάζεστε (καινούρια) γυαλιά οράσεως:

 • Συχνοί πονοκέφαλοι: Το πιο κλασικό σύμπτωμα είναι οι συχνοί πονοκέφαλοι που εμφανίζονται μετά από ώρες διαβάσματος, τηλεόρασης ή δουλειάς μπροστά στον υπολογιστή.
 • Ασυνήθιστη στάση σώματος: Ένα άλλο σημάδι ότι έχετε αποκτήσει μυωπία ή πρεσβυωπία ή ότι αυτή έχει αυξηθεί είναι ότι πλησιάζετε πολύ κοντά το βιβλίο ή την οθόνη, για να διαβάσετε καλά στην περίπτωση μυωπίας, ή κάνετε το αντίθετο στην περίπτωση πρεσβυωπίας.
 • Προβλήματα όρασης: Κλασικά προβλήματα όρασης είναι το να βλέπετε φωτοστέφανο γύρω από το φως μιας λάμπας όταν το κοιτάτε απευθείας, η διπλωπία, η θολή όραση ή το να μη μπορείτε να εστιάσετε σε ένα συγκεκριμένο σημείο, ιδιαίτερα σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Αυτό μπορεί να συμβαίνει και όταν έχετε τα κατάλληλα γυαλιά οράσεως, όμως αυτά έχουν χαραχτεί και παρουσιάζουν ρωγμές στο φακό.
 • Δυσκολία όρασης τη νύχτα: Αν δεν βλέπετε καλά τη νύχτα ή αισθάνεστε πολύ ευαίσθητα τα μάτια σας, όταν εκτίθενται ξαφνικά στο φως, τότε αυτό υποδεικνύει ότι τα υπάρχοντα γυαλιά σας δεν επαρκούν πλέον ή ότι πρέπει να επισκεφθείτε επειγόντως τον οφθαλμίατρο.

Αν δεν παρουσιάζετε κανένα από τα παραπάνω σημάδια, τα γυαλιά οράσεως που έχετε δεν σημαίνει ότι είναι για πάντα. Πρέπει να ανανεώνονται, ώστε να προσαρμοστούν στις αλλαγές στο βαθμό, αλλά και για να αποκτήσετε καινούριο σκελετό, κάτι που είναι συχνά απαραίτητο, για να λειτουργούν σωστά. Δεν είναι τόσο δύσκολο όσο φαντάζεστε να χαλάσουν τα γυαλιά οράσεως. Όσο και αν τα προσέχετε, είναι αναμενόμενο μετά από κάποια χρόνια να έχουν χαλαρώσει οι βραχίονες και να μην εφαρμόζουν τέλεια στο πρόσωπο ή οι φακοί να έχουν χαραχτεί ελαφρώς, ακόμα και αν δεν είναι εμφανής η ζημιά. Μόνο ένας ειδικός μπορεί να παρατηρήσει τέτοιες ζημιές και να σας εξηγήσει το πώς αυτές επηρεάζουν την όρασή σας.

Η τεχνολογία προχωράει συνεχώς στην οφθαλμιατρική και στην οπτομετρία, κάτι που σημαίνει ότι καινούρια γυαλιά οράσεως θα ανταποκρίνονται πιο ικανοποιητικά στις ανάγκες σας. Με την πάροδο του χρόνου, εφευρίσκονται νέα υλικά που είναι ελαφρύτερα, πιο αποτελεσματικά, βελτιώνουν την αίσθηση των γυαλιών και βοηθούν σε ακόμα καλύτερη όραση.

Για την συχνότητα ανανέωσης των γυαλιών οράσεως την απάντηση δίνει ο οφθαλμίατρος. Γενικά, πάντως, στους ενήλικες χωρίς παράγοντα κινδύνου και στα παιδιά άνω των 6 ετών, η οφθαλμιατρική εξέταση προτείνεται να γίνεται κάθε δύο χρόνια, ενώ στους ενήλικες άνω των 60 ετών κάθε ένα χρόνο. Σε αυτή την εξέταση, διαπιστώνεται αν πρέπει να αντικατασταθούν τα γυαλιά οράσεως με νέους φακούς ή και με νέο σκελετό.

Πώς επιλέγετε γυαλιά οράσεως

Η εύστοχη επιλογή γυαλιών οράσεως εξαρτάται από τη συνταγή του οφθαλμιάτρου σχετικά με το βαθμό. Μεγάλο ρόλο παίζει και το αισθητικό κομμάτι. Είναι απαραίτητο να σας αρέσουν τα γυαλιά σας και να νιώθετε άνετα με αυτά. Το να αισθάνεστε ότι βελτιώνουν το στυλ σας και σας εκφράζουν είναι ο μόνος τρόπος να τα φοράτε με συνέπεια και συνεπώς να μην βλάπτετε τα μάτια σας πιέζοντάς τα να ανταπεξέλθουν σε διάφορες συνθήκες χωρίς τα γυαλιά.

Πολύ συχνά παρατηρούνται πολύ σοβαρά λάθη στην αγορά των γυαλιών. Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που αγοράζουν φθηνά γυαλιά ή ακόμα και έτοιμα γυαλιά από ράφια λιανικής πώλησης. Κάτι τέτοιο κρύβει πολύ σοβαρούς κινδύνους. Όταν αγοράζετε γυαλιά οράσεως, πρέπει να προσέξετε τα ακόλουθα σημεία:

 • Βαθμός: Τα έτοιμα γυαλιά πρεσβυωπίας με συγκεκριμένους βαθμούς είναι μεν πάμφθηνα, όμως είναι και ο πιο εύκολος τρόπος να ανεβάσετε την πρεσβυωπία με αλματώδεις ρυθμούς. Ο μόνος τρόπος να την κρατήσετε σταθερή και να μην κουράζετε τα μάτια σας, είναι να φοράτε, κάθε φορά που διαβάζετε, γυαλιά οράσεως με απόλυτη ακρίβεια στο βαθμό της πρεσβυωπίας που έχετε.
 • Προστασία από το μπλε φως των συσκευών: Ένα πρόβλημα με τα φθηνά γυαλιά οράσεως είναι ότι δεν παρέχουν προστασία από το μπλε φως υψηλής ενέργειας που εκπέμπεται από διάφορες οθόνες ψηφιακών συσκευών, όπως η τηλεόραση και ο υπολογιστής. Αυτή η εκπομπή μπορεί να βλάψει το μάτι, όμως όλα τα γυαλιά οράσεως από καταστήματα οπτικών διαθέτουν φίλτρο που το προστατεύει πάνω από 95%.
 • Υλικό σκελετού: Τα φθηνά γυαλιά οράσεως, μπορεί να προκαλέσουν εκτεταμένους ερεθισμούς στο δέρμα, καθώς ο σκελετός τους είναι κατασκευασμένος από φθηνά υλικά, που ξεβάφουν με την πάροδο του χρόνου και προκαλούν αλλεργικές δερματίτιδες, όπως το νικέλιο. Ορισμένοι σκελετοί περιέχουν και βαρέα μέταλλα, τα οποία είναι ακόμα πιο βλαβερά για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Φακοί επαφής - Προσέχω, συντηρώ και απολυμαίνω

Η χρήση τους έχει να προσφέρει πολλά. Αυτό που πρέπει να προσέξουμε ωστόσο είναι η σωστή επιλογή και εφαρμογή τους καθώς δεν είναι όλοι οι φακοί ίδιοι και φυσικά δεν είναι όλοι κατάλληλοι για όλα τα μάτια. Εξίσου σημαντικό όμως είναι να τηρούμε σχολαστικά τις οδηγίες συντήρησης, καθαρισμού και απολύμανσής τους.

Ο δεκάλογος της ορθής συντήρησης και απολύμανσής τους

Κάποιες είναι ήδη γνωστές από τον οφθαλμίατρό, όμως δεν χάνουμε τίποτε να τις ξαναθυμηθούμε.

1. Ακολουθούμε πάντοτε λεπτομερώς τις οδηγίες καθαρισμού και απολύμανσης που μας έχουν δοθεί ή που αναγράφονται στη συσκευασία του διαλύματος.

2. Πριν την εφαρμογή στο μάτι πλένουμε καλά τα χέρια με σαπούνι και νερό και τα στεγνώνουμε με καθαρό πανί.

3. Δεν αναμιγνύουμε ποτέ και για κανένα λόγο παλαιότερο διάλυμα απολύμανσης φακών που είχε ξεμείνει με το καινούργιο διάλυμα.

4. Αντικαθιστούμε τη θήκη των φακών τουλάχιστον μια φορά κάθε τρείς μήνες.

5. Μετά την εφαρμογή των φακών ξεπλένουμε τη θήκη με διάλυμα απολύμανσης και ποτέ με νερό. Στεγνώνουμε με καθαρό πανί.

6. Αν εμφανιστεί έστω και παραμικρό στίγμα στο φακό που δεν φεύγει με το συνηθισμένο καθαρισμό, πρέπει άμεσα να τον αντικαταστήσουμε με καινούριο.

7. Ο φακός έχει καλή και ανάποδη πλευρά. Γι΄αυτό όσοι δεν έχουν ακόμη εξοικειωθεί με την εφαρμογή τους θα πρέπει να προσέχουν όταν έχουν τον φακό στο δάχτυλό τους να διακρίνουν την ανάποδη πλευρά (μοιάζει σαν βαθύ πιάτο) από την καλή (μοιάζει σαν φλιτζάνι)

8. Φροντίζουμε να έχουμε πάντοτε μαζί μας μια επιπλέον θήκη φακών σε περίπτωση που συμβεί κάτι απρόβλεπτο και χρειαστεί να τους αφαιρέσουμε και να βάλουμε τα γυαλιά μας.

9. Έχουμε πάντα μαζί μας λιπαντικές οφθαλμικές σταγόνες σε περίπτωση που οι φακοί μας στεγνώσουν ή νιώθουμε να μας «κόβουν» (ζητάμε από το φαρμακοποιό να μας ενημερώσει ποια είναι κατάλληλα για την περίπτωσή μας). Ακόμη καλύτερα έχουμε στην τσάντα μας διάλυμα για φακούς επαφής που προσφέρει ενυδατωση, καθαρισμό, λίπανση και απομάκρυνση των πρωτεινών.

10. Σε περίπτωση που νιώσουμε και την παραμικρή ενόχληση βγάζουμε αμέσως τον φακό, τον καθαρίζουμε με το ειδικό υγρό για φακούς επαφής και τον παρατηρούμε σε έντονο φως μήπως υπάρχει επάνω ξένο σώμα ή σκίσιμο. Αν δεν συμβαίνει τίποτε απ΄αυτά ξεπλένουμε εκ νέου με το υγρό και τον ξαναφοράμε. Αν η ενόχληση επιμείνει, βγάζουμε άμεσα τον φακό και ζητούμε τη συμβουλή του οφθαλμιάτρου μας.

Δεν ξεχνώ!

 • Βάζω τους φακούς ΠΡΙΝ ξεκινήσω το μακιγιάζ.
 • Πρώτα τους αφαιρώ και ΜΕΤΑ προχωρώ στο ντεμακιγιάζ.
 • Κάθε φορά που βάζω στη θήκη τους φακούς μου ανανεώνω και το υγρό φακών επαφής.
 • Σε περίπτωση που έχω οποιαδήποτε φλεγμονή στο μάτι, αφαιρώ αμέσως τους φακούς.
 • Και φυσικά επισκέπτομαι τον οφθαλμίατρο τουλάχιστον μια φορά το χρόνο ή όσο συχνά μου έχει συστήσει.

LADAS G. OPTICS

Οπτικά Είδη & Υπηρεσίες: Γυαλιά Ηλίου - Γυαλιά Οράσεως - Φακοί Επαφής - Αξεσουάρ - Εργαστήριο - Άμεση παράδοση εντός μισής ώρας - Οπτομετρία

Το κατάστημα οπτικών LADAS G. OPTICS ήρθε στα τέλη του 2022 στο κέντρο της Σπάρτης. Μία ανάσα από τη διασταύρωση των οδών Λυκούργου και Παλαιολόγου, το κατάστημα μας δεσμεύεται για την άρτια εξυπηρέτηση των πελατών του και εγγυάται την παροχή υπηρεσιών υψηλού επιπέδου.

Στόχος μας είναι να προσφέρουμε μια ολοκληρωμένη εμπειρία στο χώρο της οπτικής, εστιάζοντας στις ανάγκες της όρασης και καλύπτοντας την κάθε αισθητική. Μέσα από μία μεγάλη ποικιλία γυαλιών ηλίου και οράσεως, με αυστηρά κριτήρια ποιότητας και αισθητικής, υποσχόμαστε να ικανοποιήσουμε κάθε ηλικία και γούστο.

EYECONIK

Μεγάλη εμπειρία και ποικιλία σε γυαλιά οράσεως, ηλίου, φακούς επαφής - Εργαστήριο κατασκευών και επισκευών, ακόμα και για τις πιο απαιτητικές περιπτώσεις

Το κατάστημα EYECONIK βρίσκεται στο κέντρο της Σπάρτης. Δημιουργός του είναι ο Νίκος Παπαναγιώτου, πτυχιούχος οπτικός - οπτομέτρης με 15ετή εμπειρία στον κλάδο των οπτικών.

Παρουσιάζουμε και ανανεώνουμε συνεχώς μια μεγάλη ποικιλία απο γυαλιά ηλίου, γυαλιά οράσεως, και διαθέτουμε φακούς επαφής, υγρά καθαρισμού φακών επαφής, αξεσουάρ, στα ειδικά διαμορφωμένα τμήματα του καταστήματος. Επιλέγουμε τα πιο δημοφιλή brands στις καλύτερες τιμές της αγοράς που είναι βέβαιο ότι θα καλύψουν τις απαιτήσεις και θα ανταποκριθούν στα γούστα σας. Διαθέτουμε σύγχρονο εργαστήριο κατασκευών και επισκευών, ακόμα και για τις πιο απαιτητικές περιπτώσεις.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις