ΕΛΛΑΔΑ. Ο νέος Λάκωνας καλλιτέχνης, πιανίστας Βασίλης Γάββαρης δίνει το προσωπικό του ρεσιτάλ με τίτλο "Νεανικές Αντιθέσεις", την Τρίτη 4 Ιουνίου 2024 και ώρα 20:00, στο "Σπίτι της Κύπρου", το Μορφωτικό Γραφείο της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα (Ξενοφώντος 2Α, Αθήνα, Σύνταγμα), με ελεύθερη είσοδο.

Ένα ρεσιτάλ πιάνου με έργα που εμπεριέχουν έντονα το νεανικό στοιχείο, τόσο στη θεματολογία και στη θεματική τους επεξεργασία όσο και στην ηλικία και τη δημιουργική περίοδο των συνθετών.

Ανάμεσα σε δύο στοχαστικές σονάτες του Domenico Scarlatti, από τις πεντακόσιες πενήντα πέντε συνολικά, έργα που αποτελούν βασικό πυλώνα μουσικής εκμάθησης των νέων, αναδύεται το νεανικό Πρώτο Scherzo του μεγάλου Πολωνού ρομαντικού Frederic Chopin. Μια εκτόνωση συναισθημάτων, μέσα από την οποία ο νεαρός τότε συνθέτης «αναζητά» την πατρίδα του στο εξωτερικό, σε περίοδο εισβολής και λεηλάτησής της.

Το πρόγραμα συνεχίζει με την Πρώτη Σονάτα του Sergei Prokofiev, έργο που ο μέγας υποστηρικτής της σονάτας συνέθεσε σε ηλικία δεκαπέντε ετών, όντας ακόμη μαθητής στο ωδείο, και υπήρξε η αρχή για τη μακρόχρονη ενασχόλησή του με το είδος.

Το δεύτερο μέρος της συναυλίας ανοίγει με το έργο Vers La Vie Nouvelle της αλησμόνητης συνθέτριας και παιδαγωγού Nadia Boulanger. Το έργο συνετέθη στο τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου από τη νεαρή τότε μουσικό, σε ένα κλίμα απώλειας και ελπίδας για μια νέα αρχή.

Δύο έργα Κυπριακής προέλευσης συμπληρώνουν τη μουσική παλέτα, με πρώτη την Ελληνική Σουίτα για Πιάνο πάνω σε Κυπριακά Θέματα του Κυπριακής καταγωγής συνθέτη, αρχιμουσικού και μουσικολόγου Σόλωνα Μιχαηλίδη, ένα έργο ποτισμένο με τις γνωστότερες κυπριακές μελωδίες, με το βλέμμα του συνθέτη στραμμένο στα Φυλακισμένα Μνήματα και στους νεαρούς αδικοχαμένους ήρωες της ΕΟΚΑ.

Το ρεσιτάλ κλείνει με το έργο Kinderlaunen – Childhood Whims, τις «παιδικές σπουδές» του Κυπριακής καταγωγής αξιομνημόνευτου πιανίστα και συνθέτη Νικόλα Οικονόμου, έργο που συνέθεσε ο δεκαεννιάχρονος τότε πιανίστας, χαρακτηριζόμενο από ανανεωτική φλόγα και καινοτόμο αυτοσχεδιασμό, με κεντρικό άξονα την παιδική ψυχή, το παιχνίδισμα και το ελληνικό στοιχείο.

Βιογραφικό Βασίλη Γάββαρη

Ο 23χρονος Βασίλης Γάββαρης είναι πιανίστας Ελληνοκυπριακής καταγωγής. Είναι αριστούχος απόφοιτος του Μουσικού Τμήματος του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, όπου σπούδασε με υποτροφία, καθώς και αριστούχος διπλωματούχος πιανίστας από το Παναρμόνιο Ωδείο, φοιτώντας υπό την καθοδήγηση της Δρ. Τατιάνας Παπαγεωργίου.

Ξεκίνησε να μελετά πιάνο με τη Μαρία Βελμάχου στο Εθνικό Ωδείο Σπάρτης. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του έχει λάβει αρκετές τιμητικές διακρίσεις, όπως το «Βραβείο Ανερχόμενου Σολίστ» από το “Διεθνές Καλλιτεχνικό Σωματείο Gina Bachauer”, το 2ο Βραβείο στον Διαγωνισμό Πιάνου «Μαρία Χαιρογιώργου – Σιγάρα», το 2ο Βραβείο στους Διαγωνισμούς του Πνευματικού Κέντρου "Φίλωνας", Τιμητικό Έπαινο στο Διαγωνισμό Πιάνου “Montecatini International Piano Competition”, το “Βραβείο Επιμέλειας και Ήθους” του Σαϊνοπουλείου Ιδρύματος και το “Outstanding Graduating Student Award in Music Performance” του Αμερικανικού Κολλεγίου.

Έχει λάβει μέρος σε διεθνή σεμινάρια πιάνου κορυφαίων πιανιστών σε Ελλάδα και Εξωτερικό, μεταξύ των οποίων οι Dr. Tamás Ungár, Dr. Peter Nagy, Andrzej Jasiński, Jean-Louis Steuerman, Dr. Michael Shinn, Martino Tirimo, Έλενα Μουζάλα και Δημήτρης Τουφεξής.

Έχει εμφανιστεί σε πλήθος μουσικών διοργανώσεων και προσωπικών ρεσιτάλ, σε χώρους όπως το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος, το Βασιλικό Κολλέγιο της Μουσικής στη Στοκχόλμη, η Ακρόπολη της Αρχαίας Σπάρτης, κ.α. Παράλληλα, είναι τελειόφοιτος του τμήματος Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, ενώ έχει γίνει δεκτός για να συνεχίσει μεταπτυχιακές σπουδές στο πιάνο σε Μεγάλη Βρετανία, Ολλανδία, κ.α

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις