Τις σκέψεις γύρω από την ερωτική και τη συντροφική της ζωή έγραψε μία νεαρή γυναίκα περιμένοντας απάντηση από τη relationship editor του Bustle.com, Sophia Benot, στη σχετική στήλη του ιστότοπου “It’s A Pleasure”. Στο κείμενό της διαβάζουμε μια μεγάλη φοβία της, με την οποία είναι πιθανό αρκετές γυναίκες σε αντίστοιχη ηλικία να ταυτιστούν. Στην απάντησή της η editor υπενθυμίζει πως η ηλικία είναι απλώς ένας αριθμός που δεν καθορίζει τα πάντα στη ζωή μας και πως η υπομονή είναι αρετή.

Διαβάστε τον προβληματισμό της:

«Σε λίγο καιρό ολοκληρώνεται το 33ο ταξίδι μου γύρω από τον ήλιο. Θα είμαι 34 και ελεύθερη. Δεν έχω σχέση εδώ και δύο χρόνια. Όλες μου οι φίλες βρίσκονται σε σοβαρή σχέση, είναι παντρεμένες ή παντρεμένες με παιδί. Εργάζομαι ως barwoman, πράγμα που σημαίνει πως δεν μπορώ να βγω εύκολα για γνωριμίες. Κατέληξα στο ότι οι εφαρμογές γνωριμιών δεν μου ταιριάζουν, ενώ ακόμα και όταν έχω ρεπό την περισσότερη ώρα μένω στο σπίτι ή ασχολούμαι και πάλι με τη δουλειά.

Δυσκολεύομαι πολύ να πηγαίνω στις μαζώξεις των φίλων μου, επειδή συνήθως είμαι η μόνη single και όλες τείνουν να συζητούν για τις σχέσεις τους. Αυτό με κάνει να νιώθω άβολα. Είμαι απόλυτα ικανοποιημένη στο σπίτι με τον σκύλο μου, αλλά έρχονται στιγμές που με πιάνω να κλαίω μόνη στο μπάνιο μου, επειδή φοβάμαι ότι δεν θα βρω ποτέ την αληθινή αγάπη, αφού πέρασα τα 30. Όταν είμαι ψύχραιμη αντιλαμβάνομαι ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει, αλλά δεν μπορώ να σταματήσω αυτόν τον φαύλο κύκλο σκέψεων. Από την άλλη δεν θέλω να περιπλανιέμαι διαρκώς μέχρι να βρω την επόμενη σχέση μου. Βρίσκομαι σε αδιέξοδο. Οποιαδήποτε βοήθεια για αλλαγή νοοτροπίας θα την εκτιμούσα πάρα πολύ.

Η απάντηση από την editor:

Λαμβάνω αυτή την ερώτηση – ή κάποια εκδοχή αυτής της ερώτησης – πολύ συχνά. Σχεδόν όλοι όσοι ασχολούμαστε με τέτοιου είδους θέματα έχουμε ήδη απαντήσει σε μια παρόμοια ερώτηση. Μάλιστα, είναι τόσο σύνηθες το φαινόμενο, που θα μπορούσατε να βρείτε την απάντησή σας οπουδήποτε. Ακόμα και αν ρωτούσατε έναν συνομήλικό σας στον δρόμο. Δεν θέλω να σας κάνω να νιώσετε άβολα για την ερώτησή σας, αλλά να τονίσω ότι δεν είστε μόνη. Επιπλέον, η πίεση που υφίστανται τα άτομα από εξωτερικούς παράγοντες (οικογένεια – κοινωνία) είναι τόσο μεγάλη, που δεν μπορεί κανείς να την αγνοήσει.

Εκείνο που θέλω να τονίσω σε κάθε περίπτωση είναι ότι η ηλικία δεν αντανακλά τη ζωή ή τον χαρακτήρα σας. Βασικά, δεν σημαίνει τίποτα. Είναι απλώς μια μονάδα μέτρησης. Δυστυχώς, το διαδίκτυο και οι ταινίες μάς «βομβάρδισαν» με εικόνες γυναικών στα 30 που θεωρούνται αποτυχημένες. Αν ζείτε στις ΗΠΑ έχετε ακόμη 45 χρόνια να ζήσετε, με βάση το ηλικιακό μέσο όρο για τις γυναίκες. Με λίγα λόγια, δεν έχετε καν φτάσει στο μέσο της ζωή σας. Τα 33 δεν είναι «γεράματα», δεν τα πλησιάζουν καν. Επίσης, δεν σημαίνει ότι χάσατε την ευκαιρία σας στην αγάπη. Σκεφτείτε πόσα ζευγάρια μεγαλύτερα από εσάς ξεκίνησαν τη σχέση τους πριν από λίγο καιρό.

Σας υπενθυμίζω ότι η αγάπη θα έρθει στον δρόμο σας. Αν περνάτε όμορφα με τον σκύλο στον καναπέ σας, δεν υπάρχει λόγος να νιώθετε άσχημα γι’ αυτό. Η σύγχρονη κοινωνία έχει «διαβρώσει» την ιδέα των οικογενειακών/φιλικών σχέσεων ως των βασικών σχέσεων της ζωής μας και αντ’ αυτού έχει ορίσει τον ρομαντισμό ως πρωταρχικής σημασίας. Οι σχέσεις, όμως, δεν είναι μόνο ενθουσιασμός και ρομαντικές κινήσεις. Ο ρομαντισμός έχει γίνει κάτι σαν στόχος, σαν αξία. Είναι όπως στην εργασία μας, όπου ψάχνουμε την τέλεια σε όλους τους τομείς και αφήνουμε ευκαιρίες να φεύγουν ή μένουμε σε μια δουλειά που δεν μας ικανοποιεί καθόλου. Επειδή δεν έχετε βρει ακόμα τον τέλειο για εσάς σύντροφο, δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει. Απλώς δεν έχετε ακόμη συναντηθεί.

Θέλω να σας πω κάτι, όμως, για τις σχέσεις. Είναι πολύ εύκολο και ως εκ τούτου πολύ συνηθισμένο να πέφτουμε σε ένα μοτίβο. Να πιστεύουμε και να ζούμε ως οντότητες αμετάβλητες. Σκεφτόμαστε πως το μέλλον είναι αρκετά διαμορφωμένο, ότι στις Γιορτές επισκέπτεστε την οικογένειά σας και την άνοιξη θα καθαρίζετε το σπίτι. Σε τρία με πέντε χρόνια, θα αρχίσετε να προσπαθείτε για παιδιά, ενώ εκείνος θα δουλεύει για πάντα ως τραπεζίτης και εσείς ως σχεδιάστρια ή ότι εσείς θα είστε για πάντα λίγο αυταρχική και εκείνος πιο χαλαρός.

Συχνά θεωρούμε πως έχουμε υπογράψει συμβόλαια για το μέλλον μας και η προσθήκη ενός συνεργάτη προκαλεί περισσότερη πίεση, ενώ μας αναγκάζει να μείνουμε προσηλωμένοι σε έναν στόχο. Χρειάζεται πολλή δουλειά, κυρίως με τον εαυτό μας, για να καταφέρουμε να ζήσουμε με την πεποίθηση πως τα πάντα αλλάζουν και οτιδήποτε θα μπορούσε να συμβεί.

Δεν λέω πως το να κάνουμε σχέσεις είναι αρνητικό. Ίσα ίσα η αγάπη είναι υπέροχη και μπορεί να γίνει μεταμορφωτική. Απλώς περιγράφω αυτό το μειονέκτημα, για να σας δώσω να καταλάβετε ότι έχετε στην κατοχή σας ένα δώρο – την ικανότητα να διαμορφώνετε τη ζωή σας έτσι όπως μόνο εσείς θέλετε. Μπορείτε να κάνετε αλλαγές χωρίς να αγχώνεστε για κάποιον άλλο. Δεν έχετε κάποια συνθήκη να σας κρατά πίσω. Βεβαίως, έχετε φίλους, οικογένεια κι αγαπημένα πρόσωπα, αλλά μπορείτε να διαμορφώσετε τη ζωή σας όπως εσείς θέλετε.

Αυτή τη στιγμή μπορείτε να δοκιμάσετε πράγματα που μοιάζουν τρομακτικά ή είναι διαφορετικά και δεν έχουν να κάνουν με την αγάπη ή με το να εντυπωσιάσετε κάποιον. Ασχοληθείτε με κάτι ώστε να εκπλήξετε και να εντυπωσιάσετε τον εαυτό σας. Κοιτάξτε τη ζωή σας, έχετε να θυμάστε πράγματα που θέλατε να κάνετε ή που κάνατε; Δεν χρειάζεται να είναι κάτι δελεαστικό για κάποιον άλλο, παρά μόνο για εσάς. Σας προτείνω να διαλέξετε τρία πράγματα που θέλατε πάντα να κάνετε και να τα προσπαθήσετε μέχρι το τέλος της χρονιάς. Μπορεί να μην πιστεύετε και εσείς τα όσα θα καταφέρετε.

Εκμεταλλευτείτε αυτόν τον χρόνο, στον οποίο δεν έχετε κανέναν άλλο άνθρωπο δίπλα σας να ορίζει κατά κάποιον τρόπο τη ζωή σας. Δοκιμάστε οτιδήποτε είναι έξω από τα νερά σας. Το «κυνήγι» της αγάπης δεν λειτουργεί. Όσο κι αν το σκέφτεστε δεν θα έρθει μόνη της. Γνωρίστε τον εαυτό σας πριν γνωρίσετε έναν καινούριο άνθρωπο, ώστε να είστε έτοιμη να τον υποδεχτείτε.

Παρακαλώ, μην καταπιαστείτε με hobby και δραστηριότητες που πιστεύετε πως θα σας φέρουν κοντά με υποθετικούς συντρόφους. Αν, βέβαια, θέλετε να φλερτάρετε ή να ζητήσετε από κάποιον φίλο ή φίλη να σας γνωρίσουν ανθρώπους, αυτό δεν είναι κατακριτέο. Απλώς να θυμάστε πως η προσπάθεια δεν είναι ανάλογη του αποτελέσματος σε αυτή την περίπτωση. Πάρτε ρίσκα, δοκιμάστε, γίνετε τολμηρή.

Αποφορτιστείτε από την πίεση της δουλειάς, βγείτε βόλτα με τον σκύλο σας και μην σπαταλάτε την πολύτιμη ενέργειά σας σε πράγματα που δεν σας ευχαριστούν κατά βάθος. Ακολουθήστε τη ζωή και όσα σας αρέσουν. Η ρομαντική αγάπη θα έρθει ξανά. Άλλωστε τόσους φίλους έχετε, δεν μπορεί, κάτι θα γίνει!

Πηγή: marieclaire.gr

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις