Παραδοσιακά ντολμαδάκια γιαλαντζί με αρωματική σάλτσα γιαουρτιού
Μπελαλίδικα και μυρωδάτα, τα παραδοσιακά ντολμαδάκια γιαλαντζί με αρωματική σάλτσα γιαουρτιού για συνοδεία, γίνονται ο απόλυτος μεζές που ολοκληρώνει ένα ελληνικό τραπέζι.
Μπορεί να χρειάζεται τον χρόνο του αυτό το φαγητό, ωστόσο για πολλούς, αποτελεί μια μαγειρική ιεροτελεστία. Από το μάζεμα των φύλλων ως το δίπλωμα και από το σερβίρισμα ως τη δοκιμή, αυτή η διαδικασία ανάγει τα ντολμαδάκια σε γευστική τέχνη!
Παραδοσιακά ντολμαδάκια γιαλαντζί με απαλή αρωματική σάλτσα γιαουρτιού
Για τα ντολμαδάκια θα χρειαστούμε:
- 70 φρέσκα και τρυφερά αμπελόφυλλα, πλατιά σε μέγεθος (50 θα γεμίσουμε και τα υπόλοιπα θα τα στρώνουμε μισά στον πάτο της κατσαρόλας και μισά για να σκεπάσουμε τα ντολμαδάκια)
- 300 γρ ρύζι καρολίνα
- 5 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 1 μέτριο κολοκύθι
- 1/2 ματσάκι άνηθο
- 1/2 ματσάκι δυόσμο
- 1/2 ματσάκι μαϊντανό
- Λίγο τζίντζερ στον τρίφτη (προαιρετικά αν θέλουμε να έχουν μια ελαφρώς πικάντικη γεύση τα ντολμαδάκια μας)
- Ξύσμα από 1 λεμόνι
- Χυμό από 2 λεμόνια
- Ελαιόλαδο
- Αλάτι & πιπέρι
Για τη σάλτσα γιαουρτιού θα χρειαστούμε:
- 400 γρ στραγγιστό γιαούρτι
- Ξύσμα και χυμό από μισό λεμόνι
- Λίγο άνηθο ψιλοκομμένο
- Ελαιόλαδο
- Αλάτι & πιπέρι
Προετοιμασία, δίπλωμα και βράσιμο:
- Αρχικά, βράζουμε τα αμπελόφυλλα για 10 – 15 λεπτά σε αλατισμένο νερό. Μόλις σβήσουμε τη φωτιά τα αδειάζουμε σε ένα σουρωτήρι και με τη βοήθεια κρύου νερού που τρέχει από τη βρύση, τα ανοίγουμε καλά και τα απλώνουμε στις άκρες του σουρωτηριού
- Παράλληλα με τον βρασμό ετοιμάζουμε τη γέμιση. Ψιλοκόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και περνάμε στο χοντρό του τρίφτη το κολοκύθι. Ψιλοκόβουμε τον άνηθο, τον μαϊντανό και τον δυόσμο
- Τρίβουμε στο μεσαίο του τρίφτη λίγο τζίντζερ και παίρνουμε το ξύσμα από ένα λεμόνι. Στύβουμε το ίδιο λεμόνι μέσα στη λεκάνη με τα υλικά μας και προσθέτουμε το ρύζι. Βάζουμε ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι
- Στρώνουμε μερικά φύλλα στην κατσαρόλα, μέχρι να καλυφθεί ο πάτος της. Διαλέγουμε τα πιο μικρά ή σκισμένα φύλλα γι αυτή τη δουλειά
- Πιάνουμε ένα ένα τα αμπελόφυλλα, τα στρώνουμε σε ένα δίσκο κοπής και γεμίζουμε με μισή κουταλιά της σούπας από τη γέμισή μας. Υπολογίζουμε πως το ρύζι θα φουσκώσει καθώς βράζει, γι αυτό δεν τα παραγεμίζουμε
- Ακουμπάμε τα ντολμαδάκια το ένα δίπλα στο άλλο στην κατσαρόλα, αλλά να μην είναι πολύ στριμωχτά
- Όταν τελειώσουμε με το δίπλωμα, σκεπάζουμε με μερικά αμπελόφυλλα και βάζουμε στην κατσαρόλα δύο ποτήρια ζεστό νερό, για να σκεπαστούν τα ντολμαδάκια. Προσθέτουμε τον χυμό από ένα λεμόνι και ελαιόλαδο
- Καπακώνουμε με ένα πιάτο τα ντολμαδάκια και βάζουμε να βράσουν, σε χαμηλή φωτιά για ένα μισάωρο, με ανοιχτή την κατσαρόλα. Αν πηδάει το πιάτο καθώς βράζουν τα ντολμαδάκια ακουμπάμε πάνω στο πιάτο μία κούπα ή ένα μπολάκι με νερό
- Παράλληλα ετοιμάζουμε και τη σάλτσα γιαουρτιού. Σε ένα άνετο μπολ βάζουμε το γιαούρτι, ξύσμα και χυμό από ένα λεμόνι και λίγο άνηθο ψιλοκομμένο. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και ελαιόλαδο και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι
- Σερβίρουμε τα ντολμαδάκια με τη σάλτσα γιαουρτιού και λίγο ελαιόλαδο