Υλικά για το γλυκό ταψιού – πορτοκαλόπιτα

  • 350 γρ φύλλο κρούστας (3/4 περίπου από το πακέτο των 450 γρ)
  • 5 αυγά
  • 200 γρ ζάχαρη
  • 200 γρ ηλιέλαιο
  • ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • μερικούς κόκκους από στικ βανίλιας
  • 1 κγ μπέκιν πάουντερ
  • 200 γρ στραγγιστό γιαούρτι

Υλικά για το σιρόπι

  • 1 λίτρο νερό
  • 500 γρ ζάχαρη
  • χυμό από 5 πορτοκάλια
  • 1 αστερία γλυκάνισο
  • 125 γρ σοκολάτα κουβερτούρα

Παρασκευή _ σιρόπι

  • Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα να βράσουν
  • Κατεβάζουμε από τη φωτιά μόλις το σιρόπι φτάσει στα μισά του υγρά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει

Παρασκευή πορτοκαλόπιτας

  • Ξεχωρίζουμε κρόκους από ασπράδια στα αυγά και με τα ασπράδια κάνουμε μαρέγκα που την κρατάμε στο ψυγείο
  • Ψιλοκόβουμε το φύλλο κρούστας ώστε να βγάλουμε πολλά μικρότερα φύλλα και αφήνουμε σκεπασμένο στην άκρη
  • Χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη στη μεσαία ταχύτητα του μίξερ
  • Προσθέτουμε λάδι, ξύσμα, μπέκιν, βανίλια και γιαούρτι και χτυπάμε μέχρι να έχουμε μια πηχτή κρέμα
  • Ενσωματώνουμε τη μαρέγκα στο μείγμα με μια κουτάλα ή με το χέρι μας προσεκτικά για να μη χάσουμε τον αέρα της μαρέγκας
  • Τέλος προσθέτουμε το φύλλο και ανακατεύουμε απαλά μέχρι να ενωθούν ομοιόμορφα όλα μας τα υλικά
  • Ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 45 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο
  • Ελέγχουμε με τον ίδιο τρόπο που ελέγχουμε και τα κέικ βυθίζοντας στο μείγμα μια οδοντογλυφίδα ή ένα στεγνό μαχαίρι. Ποτέ όμως πριν περάσει τουλάχιστον μισή ώρα από την ώρα που βάλαμε το γλυκό στον φούρνο

Μόλις βγάλουμε την πορτοκαλόπιτα από τον φούρνο, αφήνουμε στην άκρη για 5 λεπτά να «κάτσει» και σιροπιάζουμε με το κρύο σιρόπι.

Για το σερβίρισμα, λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί (ένα ανοξείδωτο σκεύος μέσα σε ένα μεγαλύτερο ή μία κατσαρόλα με ζεστό νερό) και περιχύνουμε την πορτοκαλόπιτα.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις