ΕΛΛΑΔΑ. Ξεκινά και επίσημα σήμερα ο χειμώνας στο βόρειο ημισφαίριο, καθώς περίπου στις 18:00 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας), ο Ήλιος θα βρεθεί στο χειμερινό ηλιοστάσιο.

Η πρώτη νύχτα του χειμώνα, όπως και οι αμέσως επόμενες, είναι οι μεγαλύτερες του έτους σε διάρκεια. Η Google ετοίμασε ένα doodle για να «γιορτάσει» την έναρξη του χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο.

Χειμώνας και επίσημα από σήμερα, με το χειμερινό ηλιοστάσιο- Το doodle της Google

Αντίστροφα, στο νότιο ημισφαίριο ξεκινά το καλοκαίρι, με τη διάρκεια της μέρας να βρίσκεται στο αποκορύφωμά της.

Χειμώνας και επίσημα από σήμερα, με το χειμερινό ηλιοστάσιο- Το doodle της Google

Όταν ο Ήλιος περάσει το χειμερινό ηλιοστάσιο, αρχίζει να ανεβαίνει και πάλι όλο και πιο ψηλά στον ουρανό, με αποτέλεσμα η ημέρα να κερδίζει «έδαφος», μέχρι το θερινό ηλιοστάσιο που συμπίπτει με την μεγαλύτερη ημέρα της χρονιάς.

Το χειμερινό ηλιοστάσιο δεν «πέφτει» πάντα την ίδια ημερομηνία, αλλά κυμαίνεται μεταξύ της 20ης και της 23ης Δεκεμβρίου, με πιο πιθανές ημερομηνίες την 21η και την 22α, κάτι που οφείλεται στο Γρηγοριανό Ημερολόγιο.

Πλέον, αυτό δεν συμβαίνει στις 25 Δεκεμβρίου αλλά λίγο νωρίτερα, επειδή έχει αντικατασταθεί το παλαιότερο Ιουλιανό Ημερολόγιο, που είχε εισάγει ο Ιούλιος Καίσαρας από το 44 π.Χ. και το οποίο είχε θεσπίσει το χειμερινό ηλιοστάσιο στις 25 Δεκεμβρίου, αλλά έχανε μία ημέρα κάθε 128 χρόνια. Το 1582, ο Πάπας Γρηγόριος ΙΓ' εισήγαγε ένα νέο ημερολόγιο, που πήρε το όνομά του και το οποίο χάνει μόνο μία ημέρα στα 4.000 χρόνια.

Ο Ήλιος λατρεύτηκε από τους αρχαίους και σχεδόν όλοι οι λαοί καθιέρωσαν διάφορες γιορτές προς τιμήν του. Σχεδόν παντού, οι μεγαλύτερες γιορτές γίνονταν την εποχή του χειμερινού ηλιοστασίου, που εθεωρείτο η γιορτή της γέννησης του Ήλιου, κάτι που σηματοδοτούσε και την έναρξη του νέου έτους.

Κεντρική σημασία για τους Ρωμαίους είχε η γιορτή του «αήττητου Ηλίου» στις 25 Δεκεμβρίου, όταν εορταζόταν ότι ο Ήλιος άρχιζε και πάλι να ανεβαίνει στον ουρανό και έτσι να μεγαλώνουν οι ημέρες. Οι πρώτοι Χριστιανοί στη Ρώμη, οι οποίοι κατέφευγαν κρυφά στις κατακόμβες, αποφάσισαν να γιορτάζουν τη γέννηση του Χριστού την ίδια ημερομηνία, στις 25 Δεκεμβρίου, όταν οι Ρωμαίοι ασχολούνταν με τις δικές τους γιορτές των Σατουρναλίων.

Οι Αρκτίδες

Απόψε θα κορυφωθεί η σχετικά μικρή βροχή διαττόντων αστέρων Αρκτίδες, τα τελευταία «πεφταστέρια» της χρονιάς. Οι Αρκτίδες, που συμβαίνουν μεταξύ 17-25 Δεκεμβρίου και παράγουν πέντε έως δέκα μετέωρα την ώρα, προέρχονται από τη σκόνη που άφησε πίσω του ο κομήτης Τατλ, ο οποίος ανακαλύφθηκε το 1790.

Οι διάττοντες φαίνεται να έρχονται από την κατεύθυνση του αστερισμού της Μικρής Άρκτου, κάτι που τους έδωσε το όνομά τους. Όμως, επειδή προηγήθηκε πανσέληνος στις 19 Δεκεμβρίου, ο ουρανός δεν θα είναι αρκετά σκοτεινός για καλή παρατήρηση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις