ΛΑΚΩΝΙΑ. Απόσταγμα τριετούς και πλέον έρευνας, μελέτης, διασταύρωσης πληροφοριών και καταγραφής χαρακτηριστικών γεγονότων της πειρατείας, ως διαχρονικού φαινομένου, αποτελεί το τελευταίο βιβλίο του Λάκωνα συγγραφέα Γεώργιου Χρ. Μπόνου, «Πειρατές στη Μεσόγειο», που μόλις κυκλοφόρησε από τις ιδιαίτατες Εκδόσεις ΙΔΙΟΜΟΡΦή.

Ο Γεώργιος Μπόνος, μελετητής προσεκτικός, έντιμος μαζί και αυστηρός με τις πηγές και το υλικό του, δίνει με τρόπο ευσύνοπτο και στέρεο το ιστόρημα της πειρατείας, στη θάλασσα της Μεσογείου, «στη Μάνη, στις Βατικιώτικες θάλασσες, στον Κάβο Μαλιά, στα Κύθηρα και στην Κύπρο».

Οι πειρατές της Μεσογείου σε 4 Πράξεις κι Επίμετρο!

Το βιβλίο μοιράζεται σε 4 μέρη και κάθε μέρος περιλαμβάνει συγκεκριμένα θέματα:

Στο 1ο μέρος, εξετάζεται η πειρατεία ως φαινόμενο διαχρονικό και γίνεται αναφορά «στην πειρατεία στη θάλασσα και στους Έλληνες πειρατές κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, και ιδιαίτερα κατά τους δύο τελευταίους αιώνες».

Στο 2ο μέρος, ερευνάται η δραστηριότητα των πειρατών στη Μάνη, στις Βατικιώτικες θάλασσες, στον Κάβο Μαλιά, στα Κύθηρα και στην Κύπρο.

Στο 3ο μέρος, ερευνάται η πειρατεία στη λαϊκή παράδοση, όπως την παρουσιάζει ο λαογράφος καθηγητής Στ. Ήμελλος, αλλά και η επίδρασή της στον τρόπο ζωής των Ελλήνων και ιδιαίτερα των κατοίκων των νησιωτικών περιοχών.

Στο 4ο και τελευταίο μέρος της εργασίας περιγράφονται και «προβάλλονται» οι περιβόητοι πειρατές αδελφοί Μπαρμπαρόσσα, Ορούτς ή Αρούτζ και Χαϊρεντίν, καθώς και ο πλέον γνωστός στη Μάνη, και όχι μόνο, Γερακάρης Λυμπεράκης.

Η σφαγή στο Δήλεσι

Το βιβλίο συμπληρώνει επίμετρο που αναφέρεται σε ένα γεγονός που συντάραξε ολόκληρη την τότε ελληνική κοινωνία αλλά και τη διεθνή κοινότητα:

Τη ληστεία και την αποτρόπαιη σφαγή επιφανών ξένων εκδρομέων στο Δήλεσι το 1870. Ο αντίκτυπος αυτής της σφαγής οδήγησε ακόμη και σε παραίτηση την κυβέρνηση της χώρας. Το περιστατικό θεωρήθηκε καλό να περιληφθεί στο βιβλίο, «…γιατί δίνει το γενικότερο πλαίσιο της παρανομίας που επικρατούσε εκείνη την εποχή».

Βιβλία του ιδίου

  • Οι Ελευθερωλάκωνες. Η Σπαρτιατική Πολιτεία και ο βασιλιάς Νάβης - Εκδόσεις ΙΔΙΟΜΟΡΦή, (2017)
  • Η ελιά και το λάδι. Το λεύκωμα των υπεραιωνόβιων ελιών – Εκδόσεις Αδούλωτη Μάνη, (2015)
  • Η Τραπεζοντή Σπάρτης. Χθες – σήμερα – αύριο και η ελιά - Εκδόσεις Αδούλωτη Μάνη, (2013)
  • Κείμενα παιδαγωγικά ιστορικά και με επίμετρο: «Οι μακροβιότεροι Πρωθυπουργοί της Ελλάδος 1828 – 2004» - Εκδόσεις Αδούλωτη Μάνη, (2010)

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις