ΜΕΣΣΗΝΙΑ. Δημοφιλείς κωμοπόλεις και χωριά, αλλά και πιο άγνωστοι οικισμοί της Μεσσηνίας, μπαίνουν στην ταξιδιωτική ατζέντα για τους εκδρομείς του Σαββατοκύριακου, προσφέροντας απίστευτες εικόνες γαλήνης και ηρεμίας. Με κοινό χαρακτηριστικό τους το γεγονός ότι βρίσκονται πλάι στο κύμα, συνεπαίρνουν σε μια αξέχαστη εμπειρία τους επισκέπτες τους με τη θαλασσινή αύρα που τους χαρακτηρίζει.

Κορώνη

Πανέμορφη και γραφική η Κορώνη εντοπίζεται σε απόσταση περίπου 52 χλμ. από την πρωτεύουσα του νομού. Πρόκειται για μια παραθαλάσσια κωμόπολη που θα σας χαρίσει όμορφες εικόνες με πολύχρωμα σπίτια (σχεδόν όλα διαθέτουν κόκκινες κεραμοσκεπές και ξύλινα μπαλκόνια), καταγάλανα κρυστάλλινα νερά, πλούσια φύση και το περίφημο κάστρο της Κορώνης, που στέκει αγέρωχο και επιβλητικό στο πέρασμα του χρόνου λαμβάνοντας σχεδόν ολόκληρο το ακρωτήρι της Ακρίτας.

Χαθείτε στα στενά σοκάκια της Κορώνης και ανακαλύψτε όμορφες γωνιές με παραδοσιακά κτήρια και όμορφες εκκλησίες ή κατηφορίστε προς τον παραλιακό της δρόμο για να χαζέψετε την περαντζάδα και γιατί όχι να περάσετε ήρεμες και χαλαρές στιγμές δοκιμάζοντας φρέσκο ψάρι σε κάποια από τις παραδοσιακές ταβέρνες ή απολαμβάνοντας τον καφέ σας με θέα στη θάλασσα και το κάστρο του χωριού.

Τραχήλα

Το πέτρινο ψαροχώρι συναντάται 55 χλμ. νοτιοανατολικά της Καλαμάτας, χτισμένο στον ομώνυμο μικρό όρμο. Άγνωστο στους περισσότερους, το μικρό ψαροχώρι με το ιδιαίτερο χρώμα, τα πέτρινα κτίρια, το μικρό λιμανάκι με τις παραδοσιακές βάρκες και το εντυπωσιακό μανιάτικο τοπίο ολόγυρά του αποτελεί ιδανική επιλογή για μια ήρεμη και γαλήνια απόδραση.

Στα όσα θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον κατά την διάρκεια της βόλτας εδώ το ιστορικό διατηρητέο κτίριο του Κ. Μελέα, καθώς και το κτίριο του παλαιού δημοτικού σχολείου -και τα δύο εξαιρετικά δείγματα της λαϊκής αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα. Κοντά στον οικισμό συναντάται το περίφημο σπήλαιο Καταφύγι, με σπουδαία σπηλαιολογική πανίδα. Τους προηγούμενους αιώνες, μάλιστα, λειτουργούσε ως καταφύγιο για τους κατοίκους της περιοχής σε περιόδους επιδρομών.

Άγιος Νικόλαος

Το γραφικό ψαροχώρι του Αγίου Νικολάου συναντάται στο νοτιότερο τμήμα της Μεσσηνίας, σε απόσταση 50 χλμ. από την Καλαμάτα, στη Δυτική Μάνη. Οι εικόνες με το χαρακτηριστικό μικρό λιμανάκι με τις ψαρότρατες, τα μικρά σοκάκια με τα παραδοσιακά κτίρια και τα εντυπωσιακά νεοκλασικά, στα όσα κεντρίζουν το ενδιαφέρον του επισκέπτη. Η παλαιότερη ονομασία του οικισμού ήταν Σελινίτσα, δηλαδή μικρή Σελήνη ή μικρή Ελένη, καθώς σύμφωνα με την παράδοση στην ακτή του οικισμού αγκυροβόλησε το πλοίο του ο Πάρης και έκλεψε την ωραία Ελένη. Με αφετηρία το χωριό ο επισκέπτης μπορεί να επισκεφτεί την Στούπα, εδώ όπου ο Νίκος Καζαντζάκης εμπνεύστηκε το έργο του «Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά», καθώς και την γραφική Καρδαμύλη.

Καρδαμύλη

Ένα πετρόχτιστο και ήσυχο μικρό χωριουδάκια στη σκιά του Ταϋγέτου και στα πόδια του Μεσσηνιακού κόλπου, η Καρδαμύλη, στη Μεσσηνιακή Μάνη, είναι ένας προορισμός παντός καιρού. Με θέλγητρά της την εξαιρετική φυσική ομορφιά της αλλά και την ζωντανή αρχιτεκτονική ιστορία της μαγεύει τον επισκέπτη που θα την επιλέξει για ήρεμες διακοπές.

Τα πετρόχτιστα σπίτια με τα κεραμίδια, οι αυλές με τις ελιές, οι όμορφες ξενοδοχειακές υποδομές, όλα ταιριάζουν αρμονικά με τη συναρπαστική μεσσηνιακή γη, προσελκύοντας ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο, που γοητεύονται από τον χαρακτήρα και τον «αέρα» της Καρδαμύλης, που απογειώνουν το μεσογειακό τοπίο. Το γραφικό λιμανάκι της, τα καταγάλανα νερά, το καταπράσινο νησάκι Μερόπη, όλα προσθέτουν τη δική τους πινελιά στην καλαίσθητη εικόνα της.

Πηγή: newsbeast.gr

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις