ΚΑΡΥΕΣ. Στις Καρυές Λακωνίας, στην Αράχωβα, βρέθηκε το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε η Ιωάννα Μαλέσκου και ο συνεργάτης της, Κωνσταντίνος Αρτσίτα.

Στο «Αρχοντικό του Πάρνωνα» και στην «Ταβέρνα της Αρετής»….

  • «Ζούμε σε ευλογημένο τόπο!»

Περιγράφει η Ιωάννα:

«Καρυές Λακωνίας!

Το χωριό των Καρυάτιδων στον επιβλητικό Πάρνωνα συνδυάζει την ηρεμία της φύσης, με το ιδιαίτερο ανάγλυφο και τους φιλόξενους κατοίκους.

Σε τι ευλογημένο τόπο ζούμε!

Γέμισα ενέργεια και χαμόγελα. Ανακαλύπτοντας την Ελλαδίτσα με αγαπημένα πρόσωπα…!»

https://www.instagram.com/p/CcLSmY9ouNu
  • Ερώτηση: «Μην είν’ μακριά η Αράχωβα… απ’ την παλιο – Μπαρμπίτσα;»

Καρυές Λακωνίας: Το χωριό με τις ομορφότερες γυναίκες της οικουμένης, στον Πάρνωνα!

Οι Καρυές Λακωνίας, χωριό με μεγάλη ιστορία, απλώνονται στους πρόποδες του Πάρνωνα, σε μια περιοχή κατάφυτη από καστανιές και καρυδιές.

Οι Καρυές είναι γνωστές από την αρχαιότητα και συνδέονται άμεσα με τις περίφημες Καρυάτιδες.

Ο μυθικός Πάρνωνας, το βουνό που χωρίζει Λακωνία και Αρκαδία, είναι αλήθεια πως κρύβει υπέροχα παραδοσιακά χωριά και ειδυλλιακά μονοπάτια μέσα σε πληθωρική φύση, για τους λάτρεις των εξερευνήσεων και όχι μόνο.

Ένα από τα χωριά που αξίζει να ανακαλύψεις είναι οι Καρυές, στη βορειοανατολική πλευρά τής Λακωνίας.

Οι Καρυές βρίσκονται στη θέση της ομώνυμης αρχαίας πόλης στην οποία οφείλουν το όνομά τους οι Καρυάτιδες του Ερεχθείου της Ακρόπολης.

Μην είν’ μακριά η Αράχωβα…;

Σε απόσταση 35 χλμ. από τη Σπάρτη, θα βρεις τις Καρυές, ένα κεφαλοχώρι που απλώνεται στους πρόποδες του Πάρνωνα, σε υψόμετρο 950 μ., περιτριγυρισμένο από δάση καστανιάς και καρυδιάς. Ο οικισμός μέχρι το 1930 ονομαζόταν Αράχωβα, οπότε και μετονομάστηκε σε Καρυές.

Γνωστές από την αρχαιότητα

Οι Καρυές είναι γνωστές από την αρχαιότητα και συνδέονται άμεσα με τις Καρυάτιδες και το ιερό της Καρυάτιδας Αρτέμιδας, το οποίο βρισκόταν μέσα στον αρχαίο οικισμό.

Οι Καρυάτιδες, οι Κόρες των Καρυών, ήταν ιέρειες παρθένοι οι οποίες χόρευαν το λατρευτικό χορό κάθε χρόνο στα «Καρυάτεια», τη γιορτή προς τιμήν της Άρτεμης της Καρυάτιδας. Οι Κόρες των Καρυών έγιναν περίφημες για τον καλλιτεχνικό χορό και την αρμονική κορμοστασιά τους, ώστε όλες οι αρμονικές γυναικείες μορφές, στη γλυπτική κυρίως, άρχισαν να ονομάζονται Καρυάτιδες.

Το σύμβολο του χωριού

Το πιστό αντίγραφο των Καρυάτιδων του Ερεχθείου που δεσπόζει σε ψηλό βράχο, στην είσοδο του οικισμού, αποτελεί το σύμβολο του χωριού. Άλλα αξιοθέατα είναι το Ρολόι σε ύψωμα στα δυτικά του οικισμού, η τοξωτή γέφυρα του ποταμού Δειρού, η κεντρική πλατεία του χωριού με την εκκλησία του Αγίου Ανδρέα, καθώς και οι υπεραιωνόβιοι πλάτανοι του Μενελάου, δίπλα στην εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου.

Οι Καρυές αποτελούν ιδανικό ορμητήριο για δραστηριότητες στον Πάρνωνα και περιηγήσεις στα χωριά του, ακόμη και αποδράσεις μέχρι τον Μυστρά και το Γεράκι.

Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4

Από το χωριό διέρχεται το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 που ξεκινά από τα Πυρηναία Όρη, εισέρχεται βόρεια στην Ελλάδα από τη Φλώρινα και τερματίζει στο Ζάκρο της Κρήτης.

Το μνημείο των Καρυάτιδων

Το μνημείο των Καρυάτιδων δεσπόζει, κατά τους ιστορικούς, πάνω στην αρχαία ακρόπολη των Καρυών και αποτελεί αντίγραφο του τμήματος του αρχαίου Ναού του Ερέχθειου στην Ακρόπολη των Αθηνών. Εγκαινιάστηκε το 1983 με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Απανταχού Καρυατών και με τη δαπάνη πολλών δωρητών. Αποτελεί σύμβολο πλέον του χωριού και σηματοδοτεί τη σύνδεση του παρόντος με το ένδοξο παρελθόν του τόπου.

Η πρόσβαση στο μνημείο γίνεται μέσω της κεντρικής πλατείας από την οποία ξεκινούν πινακίδες που σηματοδοτούν τη διαδρομή μέχρι το σημείο.

Δες την Αράχωβα από ψηλά

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις