ΚΟΣΜΟΣ. Ο Βίνσεντ βαν Γκογκ γεννήθηκε στην Ολλανδία (30 Μαρτίου 1853 – 29 Ιουλίου 1890) και θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους ζωγράφους όλων των εποχών. Η επίδρασή του στα μεταγενέστερα κινήματα του εξπρεσιονισμού, του φωβισμού και εν γένει της αφηρημένης τέχνης, θεωρείται καταλυτική.

Ήταν ο μεγαλύτερος γιος μίας ευκατάστατης, αλλά θρησκόληπτης και συντηρητικής οικογένειας, η οποία δεν μπόρεσε να αναγνωρίσει την ευφυΐα και την ιδιαιτερότητα του. Ακολουθώντας τα βήματα του πατέρα του σπουδάζει θεολογία και γίνεται κήρυκας σε ένα χωριό ανθρακωρύχων στο Βέλγιο. Είναι η πρώτη επαφή του με τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα, κάτι που τον αφυπνίζει και τον οδηγεί να ζωγραφίσει πίνακες με κοινωνικό περιεχόμενο.

Ύστερα από πολλές επαγγελματικές αποτυχίες, αντιλαμβάνεται πως η μοναδική του κλίση είναι η ζωγραφική. Επισκέπτεται τον αδερφό του Θίο στο Παρίσι, όπου έρχεται σε επαφή με τους ιμπρεσιονιστές Εντγκάρ Ντεγκά, Καμίλ Πισαρό, Πωλ Γκωγκέν και Τουλούζ Λωτρέκ. Το 1888 αποφασίζει να μετακομίσει στην πόλη Αρλ της Νότιας Γαλλίας για να αφιερωθεί σ’ αυτήν. Πρόκειται για την παραγωγικότερη περίοδος της σύντομης ζωής του ξεκινάει, με πίνακες όπως η Έναστρη Νύχτα και τα Ηλιοτρόπια.

Στην Αρλ δέχεται και την επίσκεψη του ζωγράφου Πωλ Γκωγκέν. Ωστόσο, μετά από λίγους μήνες, οι δυο τους διαφωνούν έντονα και λόγω της ασταθούς ψυχικής του υγείας του, ο Βαν Γκογκ κόβει μέρος του αριστερού του αυτιού. Ο πίνακας Η Αυτοπροσωπογραφία με μπανταρισμένο αυτί καταγράφει το εν λόγω περιστατικό.

Μετά τον τραυματισμό του, ο Βαν Γκογκ νοσηλεύεται για μικρό χρονικό διάστημα σε ένα γαλλικό νοσοκομείο. Ύστερα από την ανάρρωση του, κλείνεται οικειοθελώς σε ψυχιατρικό άσυλο, έχοντας εμφανίσει σημάδια σχιζοφρένειας, κατάθλιψης και επιληψίας. Στο άσυλο βρίσκεται σε περίοδο καλλιτεχνικής έξαρσης, ζωγραφίζοντας έναν πίνακα την ημέρα. Δεν καταφέρνει πότε να επανέλθει πλήρως.

Στις 27 Ιουλίου του 1890, αυτοπυροβολείται στο στήθος και υποκύπτει στο τραύμα του δύο μέρες αργότερα. Κατά την διάρκεια της ζωής του κατάφερε να πουλήσει μόνο έναν πίνακα!

Εκπληκτικά λόγια του Βίνσεντ βαν Γκογκ με βαθύ νόημα:

«Δεν υπάρχει τίποτα πιο καλλιτεχνικό από το να αγαπάς κάποιον»

«Δεν ξέρω τίποτα με σιγουριά, αλλά το να βλέπω τα αστέρια με κάνει να ονειρεύομαι»

«Μια μεγάλη φωτιά καίει μέσα μου, αλλά κανείς δεν σταματά να ζεστάνει τον εαυτό του σε αυτή, οι περαστικοί βλέπουν μόνο ένα ίχνος καπνού»

«Το να είσαι φυσιολογικός είναι πλακόστρωτος δρόμος. Είναι άνετος να περπατάς αλλά δεν φυτρώνουν λουλούδια σε αυτόν»

«Έβαλα την καρδιά και την ψυχή μου στη δουλειά μου και έχασα το μυαλό μου κατά τη διάρκεια»

«Συνάμα σκέφτομαι πως η νύχτα είναι πιο ζωντανή και πλούσια χρωματισμένη από ότι η ημέρα»

«Οι κοντινοί μας φίλοι είναι πραγματικός θησαυρός της ζωής. Μερικές φορές μας ξέρουν καλύτερα απ’ ότι εμείς τους εαυτούς μας. Με ευγενική ειλικρίνεια είναι πρόθυμοι να μας καθοδηγήσουν και να μας υποστηρίξουν. Μοιράζονται το γέλιο και το δάκρυ μας. Η παρουσία τους μας θυμίζει ότι ποτέ δεν είμαστε μόνοι»

«Πώς θα ήταν η ζωή αν δεν είχαμε το κουράγιο να πετύχουμε τίποτα;»

«Τα μεγάλα πράγματα έγιναν μετά από μια σειρά μικρότερων πραγμάτων που ήρθαν κοντά»

«Η συνείδηση είναι η πυξίδα του ανθρώπου»

«Να υποφέρεις χωρίς να παραπονιέσαι είναι το μοναδικό μάθημα που πρέπει να μάθει κανείς σ’ αυτή τη ζωή »

«Όσο πιο άσχημος, μεγάλος, δύστροπος, άρρωστος και φτωχός γίνομαι, τόσο περισσότερο προσπαθώ να επανορθώσω κάνοντας τα χρώματά μου πιο παλλόμενα, πιο ισορροπημένα και πιο λαμπερά»

«Αυτός που δεν έχει μάθει να λέει “αυτή και καμία άλλη” δεν ξέρει τι είναι αγάπη»

«Ονειρεύομαι ότι ζωγραφίζω και μετά ζωγραφίζω αυτό που ονειρεύομαι»

«Αν τελειοποιηθείς σε ένα μόνο πράγμα και το καταλάβεις καλά, αποκτάς και την κατανόηση και τη γνώση πολλών άλλων πραγμάτων»

«Όποιος αγαπάει πολύ, προσπαθεί πολύ και κατορθώνει πολλά. Και ό,τι γίνεται με αγάπη, γίνεται καλά»

«Πολύ δύσκολο είναι να είσαι απλώς»

«Η τέχνη υπάρχει για να δίνει παρηγοριά σε όσους έχει τσακίσει η ζωή»

«Θαυμάστε περισσότερο. Οι άνθρωποι δεν θαυμάζουμε αρκετά»

«Είναι κρίμα καθώς αποκτούμε σιγά-σιγά εμπειρία, χάνουμε τη νιότη μας»

«Αν αγαπάς αληθινά τη φύση, θα βλέπεις την ομορφιά παντού»

«Η ποίηση μας περιστοιχίζει από παντού, αλλά, αλίμονο, το να τη γράψεις στο χαρτί δεν είναι τόσο εύκολο όσο το να την ατενίζεις»

«Τονίστε το σημαντικό, αφήστε θολό το προφανές»

«Η καρδιά του ανθρώπου μοιάζει πολύ με τη θάλασσα: έχει τις καταιγίδες της, τις παλίρροιες και τα βάθη της. Έχει επίσης και τα μαργαριτάρια της»

«Ποτέ μην εμπιστεύεσαι γυναίκα η οποία είπε ψέματα έστω και μία φορά»

«Εάν ακούς μια φωνή μέσα σου να σου λέει πως δεν μπορείς να ζωγραφίσεις, τότε με κάθε μέσο ζωγράφισε και η φωνή θα σιωπήσει»

«Είναι απλώς αλήθεια ότι οι περισσότεροι καλλιτέχνες είναι πνευματικά άρρωστοι. Είναι τέτοια η ζωή του καλλιτέχνη που σε κάνει να αισθάνεσαι αποσυνάγωγος. Είμαι πολύ καλά όταν βυθίζομαι απόλυτα στη δουλειά μου, αλλά πάντα θα παραμείνω μισότρελος»

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις