ΚΥΠΑΡΙΣΣΙ. Η μεγάλη και απλωμένη ακτογραμμή της Ελλάδας σε κάνει να νιώθεις πολλές φορές ότι είσαι σε ένα από τα γραφικά και κοσμοπολίτικα νησιά της ακόμη και όταν αυτό δε συμβαίνει. Μικρά παραθαλάσσια ψαροχώρια έχουν μια ιδιαίτερη αύρα και μοιάζουν με μικρά μυστικά που σε περιμένουν να τα ανακαλύψεις αργά ή γρήγορα. Ένα από αυτά είναι ένα παραδοσιακό ψαροχώρι στην Πελοπόννησο το οποίο σου κλέβει την καρδιά από το πρώτο λεπτό που θα βρεθείς εκεί. Ο λόγος για το Κυπαρίσσι Λακωνίας, μια όμορφη γωνιά και καταπράσινη όπως μαρτυρά το όνομά της. Αποτελεί επίσης το ιδανικό ησυχαστήριο αν θες να βρεθείς για λίγο μακριά από την πολύβουη καθημερινότητα. Η θάλασσα σε ηρεμεί, το περιβάλλον σε γεμίζει αισιοδοξία και καθαρό αέρα.

Κυπαρίσσι: Το παραδοσιακό ψαροχώρι που σε κάνει να νομίζεις ότι είσαι σε νησί

Το Χωριό του Μοριά όπως συνηθίζουν να αποκαλούν πολλοί το Κυπαρίσσι, μοιάζει σαν απομονωμένο και από την Πελοπόννησο και από την υπόλοιπη Ελλάδα. Είναι ο τρόπος με τον οποίο χτίστηκε και οργανώθηκε με σκοπό για να γλιτώσει από τους πειρατές.

Κατά την αρχαιότητα, στο Κυπαρίσσι λειτουργούσε ένα διάσημο θεραπευτήριο. Σήμερα πάντως θα δεις έναν οικισμό πολύ γραφικό που σίγουρα θα σε κερδίσει από την πρώτη στιγμή. Είναι τα βοτσαλωτά ακρογιάλια, το καταπράσινο περιβάλλον και η ηρεμία που σου προσφέρει αυτό το χωριό. Τι άλλο να θες;

Το Κυπαρίσσι σε αριθμούς και ιστορία

Κατά την περίοδο των κλασικών και ελληνιστικών χρόνων, το Κυπαρίσσι το οποίο ουσιαστικά εμφανιζόταν στις αναφορές ως Κύφαντα ανήκε διοικητικά είτε στη Σπάρτη είτε στο Άργος, αναλόγως των συνθηκών και των διάφορων γεγονότων. Αργότερα και συγκεκριμένα στους ρωμαϊκούς και στους πρώτους βυζαντινούς χρόνους, χάθηκαν τα ίχνη της πόλης Κύφαντα. Κάπου γύρω στα 1000 μ.Χ. εμφανίστηκε νέος οικισμός στην περιοχή με το όνομα Κυπαρισσία ή Κυπαρίσσι. Η ονομασία Κυπαρίσσι που επικράτησε κατά την Βυζαντινή περίοδο εμφανίζει δύο εκδοχές. Η μία είναι ότι πήρε το όνομά του από τα πολλά κυπαρίσσια που φύονται στην περιοχή. Η δεύτερη εκδοχή συνδέεται από τον μεγαλογαιοκτήμονα της περιοχής με το όνομα Κυπαρρίση.

Σήμερα, παραλιακά, μπορεί κανείς να δει ένα κομμάτι της ιστορίας του χωριού αυτού. Δίπλα στη θάλασσα, απολαμβάνοντας μια μοναδική θέα προς το απέραντο γαλάζιο, μπορεί να δει κανείς μερικά από τα ομορφότερα παλιά παραδοσιακά σπίτια της περιοχής που ακουμπούν κυριολεκτικά στη θάλασσα. Η πλειονότητα αυτών μάλιστα αποπνέουν παράδοση και ξεχωρίζουν. Κάνουν το Κυπαρίσσι να μοιάζει με νησί του Αιγαίου έτσι ασβεστωμένα που είναι. Κάτι ακόμη χαρακτηριστικό είναι ότι στις προσόψεις των σπιτιών βρίσκονται χαραγμένες επιγραφές χρονολογίες όπως 1868, 1895, 1885 οι οποίες με αυτό τον τρόπο επιβεβαιώνουν την χρονολογική τους καταγωγή.

Κάποια από τα σπουδαία αξιοθέατα τα οποία έχουν απομείνει από εκείνα τα χρόνια αποτελούν αναμφίβολα το Ασκληπιείο, στο συνοικισμό Βρύση, το Βυζαντινό κάστρο, στην περιοχή Καστέλλι, και η αρχαία πόλη των Κυφάντων, σημερινή Παλαιοχώρα, στην πλαγιά του βουνού.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις