ΚΟΣΜΟΣ. Η Παγκόσμια Ημέρα του Πατέρα γιορτάζεται κάθε τρίτη Κυριακή του Ιουνίου -φέτος στις 19 Ιουνίου 2022. Η αμερικανικής εμπνεύσεως γιορτή έχει σκοπό να τιμηθούν οι «παραμελημένοι» άντρες κάθε οικογένειας, δηλαδή ο πατέρας, ο παππούς ή ο προπάππους. Η καθιέρωση της ημέρας αυτής οφείλεται στην Αμερικανίδα Σονόρα Σμαρτ - Ντοντ, που θέλησε να δημιουργήσει μια γιορτή ανάλογη με την Ημέρα της Μητέρας. Σκοπός της ήταν να τιμήσει τον πατέρα της Γουίλιαμ Σμαρτ, βετεράνο του Αμερικανικού Εμφυλίου Πολέμου, που ανέθρεψε μόνος του τα 6 παιδιά της οικογένειας.

Με αφορμή την συγκεκριμένη ημέρα, ρίχνουμε μία ματιά στην σημασία του ρόλου που παίζει ο πατέρας μέσα στην οικογένεια, και συγκεκριμένα στην συναισθηματική ανάπτυξη και μεταγενέστερη εξέλιξη κάθε παιδιού. Παρότι συχνά γίνεται λόγος για την μητέρα και την σχέση της με το παιδί, ήδη από το εμβρυϊκό στάδιο, πολλές φορές παρακάμπτεται η σημασία της πατρικής παρουσίας στη ζωή του παιδιού, η οποία δεν είναι απλά σημαντική αλλά απαραίτητη και αναντικατάστατη. Συγκεκριμένα, ο πατέρας παίζει τεράστιο ρόλο στις παρακάτω πτυχές της ζωής του ανθρώπου, από την βρεφική ηλικία μέχρι και την ενηλικίωση:

Συναισθηματική ανάπτυξη

Ο πατέρας, όπως ακριβώς και η μητέρα αποτελούν τους βασικούς πυλώνες στην ανάπτυξη της συναισθηματικής ευημερίας ενός παιδιού. Τα παιδιά προσβλέπουν στους πατεράδες τους για να θεσπίσουν τους κανόνες της οικογένειας και να τους επιβάλουν. Επιπλέον στρέφονται σε αυτούς για να τους παρέχουν ένα αίσθημα ασφάλειας, τόσο σωματικής όσο και συναισθηματικής. Τα παιδιά θέλουν να κάνουν περήφανους τους πατεράδες τους και ένας πατέρας που εμπλέκεται ενεργά στη ζωή ενός παιδιού προωθεί την εσωτερική ανάπτυξη, τον δυναμισμό και την αυτοεκτίμησή του. Μελέτες έχουν δείξει ότι όταν υπάρχει ένας στοργικός και υποστηρικτικός πατέρας μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τη γνωστική και κοινωνική ανάπτυξη του παιδιού, βοηθώντας το να αναπτύξει μία συνολική αίσθηση ευεξίας και αυτοπεποίθησης.

Σχέσεις με τους άλλους

Η πατρική φιγούρα δεν επηρεάζει μόνο το ποιοι είμαστε μέσα μας, αλλά και το πώς συσχετιζόμαστε με τους άλλους ανθρώπους ως ενήλικες. Ο τρόπος με τον οποίο ένας πατέρας συμπεριφέρεται στο παιδί του θα επηρεάσει αυτό που αναζητά στους άλλους. Οι φίλοι, οι εραστές και οι σύζυγοι επιλέγονται με βάση το πώς το παιδί αντιλήφθηκε το νόημα της σχέσης με τον πατέρα του. Τα πρότυπα που θέτει ένας πατέρας στις σχέσεις με τα παιδιά του θα υπαγορεύσουν τον τρόπο με αυτά θα σχετίζονται με τους άλλους ανθρώπους στη ζωή τους.

Σχέση πατέρα και κόρης

Είναι γνωστή η ιδιαίτερη σχέση που έχει η κόρη με τον πατέρα. Τα νεαρά κορίτσια βασίζονται στον πατέρα τους για να αισθανθούν ασφάλεια και συναισθηματική υποστήριξη. Ένας πατέρας δείχνει στην κόρη του πώς είναι μια καλή -ή ενδεχομένως μία κακή- σχέση με έναν άντρα. Όταν ένας πατέρας είναι στοργικός και ευγενικός, η κόρη του θα αναζητήσει αυτές τις ιδιότητες στους μελλοντικούς συντρόφους της. Όταν ένας πατέρας είναι δυνατός και γενναίος, θα συνδέεται στενά με άνδρες του ίδιου χαρακτήρα. Από την άλλη πλευρά, όταν ο πατέρας είναι απών ή συναισθηματικά αδιάφορος απέναντι στην κόρη, είναι πιθανότερο να αναζητά αυτά τα χαρακτηριστικά και στις προσωπικές της σχέσεις με το άλλο φύλο.

Σχέση πατέρα και γιου

Σε αντίθεση με τα κορίτσια, που διαμορφώνουν τις σχέσεις τους με τους άλλους με βάση τον χαρακτήρα του πατέρα τους, τα αγόρια διαμορφώνουν τον εαυτό τους σύμφωνα με τον χαρακτήρα του πατέρα τους. Τα αγόρια θα ζητήσουν την έγκριση από τους πατεράδες τους από πολύ μικρή ηλικία. Μεγαλώνοντας θα προσπαθήσουν να μιμηθούν τη συμπεριφορά τους και έτσι να διαμορφώσουν την ταυτότητά τους στον έξω κόσμο. Δεν αποκλείεται ο γιος κάποια στιγμή να συγκρουστεί με το πατρικό πρότυπο, όμως βαθιά μέσα του πάντα θα αναζητά την στήριξη και την επιβεβαίωση από τον πατέρα. Εάν ένας πατέρας νοιάζεται και συμπεριφέρεται στους ανθρώπους με σεβασμό, το νεαρό αγόρι θα μεγαλώσει σχεδόν το ίδιο. Όταν ένας πατέρας είναι απών, τα νεαρά αγόρια αναζητούν άλλες ανδρικές φιγούρες για να θέσουν τους «κανόνες» για το πώς να συμπεριφέρονται και να επιβιώνουν στον κόσμο.

Σήμερα λοιπόν, μην ξεχάσετε να πείτε στον μπαμπά σας ότι τον αγαπάτε και ένα μεγάλο «ευχαριστώ» που υπάρχει στη ζωή σας!

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις