ΚΟΣΜΟΣ. Η Νότια Κορέα βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τα πιο ακριβές χώρες για να μεγαλώσει κάποιος ένα παιδί από τη γέννησή του έως την ηλικία των 18 ετών σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η λίστα διαμορφώθηκε βάσει ποσοστών στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ κάθε χώρας, σύμφωνα με έρευνα του Jefferies (JEF) που χρησιμοποίησε δεδομένα από την Yuwa Population Research.

Η Κίνα έρχεται δεύτερη, ακολουθούμενη από την Ιταλία. Στις πρώτες επίσης θέσεις βρίσκονται, μεταξύ άλλων, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γερμανία και η Ιαπωνία.

Ωστόσο, όσον αφορά το απόλυτο χρηματικό ποσό που δαπανάται, η Κίνα είναι ένα από τα φθηνότερα μέρη για να κάνεις παιδιά. Όλα όμως είναι σχετικά: «Αν στη συνέχεια προσαρμόσουμε αυτά τα δεδομένα στο ποσοστό του μέσου διαθέσιμου εισοδήματος, η Κίνα γίνεται το πιο ακριβό μέρος για να μεγαλώσεις παιδιά», είπαν οι ερευνητές του Jefferies.

Τι είναι λοιπόν τόσο δαπανηρό στο να μεγαλώνεις παιδιά στην Άπω Ανατολή; Ένα μεγάλο μέρος οφείλεται στο κόστος της εκπαίδευσης και της φροντίδας ειδικά όταν το παιδί είναι ακόμα μικρό. Οι προσχολικές υπηρεσίες στην Κίνα ήταν κυρίως ιδιωτικές μέχρι πρόσφατα, σύμφωνα με το Jefferies.

Χρειάζονται περισσότερα από 75.000 δολάρια για να μεγαλώσει κανείς ένα παιδί μέχρι την ηλικία των 18 ετών στην Κίνα και άλλα 22.000 δολάρια για το πανεπιστήμιο.

Αν και το ποσό είναι πολύ λιγότερο σε σχέση με δίδακτρα που υπάρχουν σε δυτικές χώρες, υπάρχει μια βασική διαφορά: «Σε πολλές άλλες δυτικές χώρες, ένα φοιτητικό δάνειο που παρέχεται από το κράτος είναι πιο συνηθισμένο και το βάρος αφαιρείται από τους γονείς και μεταφέρεται στα ίδια τα παιδιά», ανέφεραν αναλυτές του Jefferies.

Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, το 55% των προπτυχιακών φοιτητών αποφοίτησε με χρέη το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020, σύμφωνα με στοιχεία του College Board.

Με πληροφορίες από CNN

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις