ΚΟΣΜΟΣ. Η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας και οι αυξανόμενες ανάγκες του ανθρώπου έχουν άμεσο αντίκτυπο και στον ξενοδοχειακό κλάδο. Φτάνοντας πολύ γρήγορα στην εποχή του διαδικτύου και των κινητών (smartphones) με οθόνη αφής, τώρα είναι η σειρά της τεχνητής νοημοσύνης (Artificial Intelligence) και της έξυπνης τεχνολογίας, γνωστής και ως Smart Technology, να ηγηθούν της επόμενης φάσης της παγκόσμιας καινοτομίας.

Τι είναι τα Smart Hotels

Τα Smart Hotels ανήκουν σε μια νέα κατηγορία ξενοδοχείων που σίγουρα θα αναπτυχθεί τα επόμενα χρόνια, εισάγοντας ένα νέο μοτίβο, αναφορικά με τις προδιαγραφές και τις παροχές των ξενοδοχειακών υπηρεσιών.

Οι καινοτόμες ανέσεις τους, η απλοποίηση των διαφόρων διαδικασιών που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι επισκέπτες κατά τη διάρκεια της διαμονής τους καθώς και οι φουτουριστικές τεχνολογίες που χρησιμοποιούν, είναι μόνο μερικά από τα βασικά στοιχεία τους.

Ειδικότερα, ένα Smart Hotel είναι ένα ξενοδοχείο εξοπλισμένο με τεχνολογίες που εισάγουν ριζοσπαστικές καινοτομίες, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη και το IoT (Internet of Things, δηλαδή ένα δίκτυο με συνδεδεμένες συσκευές, οι οποίες συλλέγουν και διαμοιράζουν πληροφορίες για τον τρόπο που χρησιμοποιούνται και το περιβάλλον στο οποίο λειτουργούν). Στόχος των παραπάνω εφαρμογών είναι η βελτίωση της διαχείρισης, της αποτελεσματικότητας και του ελέγχου από τη διοίκηση του ξενοδοχείου, καθώς και η παροχή καλύτερης εξυπηρέτησης στους επισκέπτες.

Πώς επιτυγχάνεται αυτό; Με την παρουσία αισθητήρων στα διάφορα σημεία του κτιρίου, των επίπλων και των ακινήτων. Αυτά είναι σε θέση να στέλνουν δεδομένα συνεχώς σε μια κεντρική πλατφόρμα, η οποία τα λαμβάνει σε πραγματικό χρόνο, τα επεξεργάζεται και τα μετατρέπει σε πολύτιμες πληροφορίες για τους υπεύθυνους διαχείρισης ξενοδοχείων.

Στην Ελλάδα, ήδη την τελευταία πενταετία, έχουν ξεκινήσει πολλές ξενοδοχειακές μονάδες να υιοθετούν τις smart λειτουργίες, εκσυγχρονίζοντας τα καταλύματά τους, ενώ Smart Hotels έχουν ήδη ανοίξει σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Οι Λειτουργίες ενός Smart Hotel

Συνολική Συνδεσιμότητα χάρη στο Internet of Things (IoT)

Η δύναμη του IoT για τα ξενοδοχεία πηγάζει από τις ενέργειες που οι επισκέπτες μπορούν να πραγματοποιήσουν από τα smartphone τους. Τα έξυπνα ξενοδοχεία επιτρέπουν στους επισκέπτες να ελέγχουν τη θερμοκρασία δωματίου, να καλούν την υπηρεσία δωματίου ή ακόμη και να κάνουν check-in και check-out.

Κατανόηση της Ροής Δεδομένων προς Όφελος του Ξενοδοχείου

Οι διαχειριστές των εγκαταστάσεων χρησιμοποιούν επίσης το IoT για να κατανοήσουν καλύτερα τις απαιτήσεις των επισκεπτών τους, να καθορίσουν ποιες είναι οι πιο περιζήτητες υπηρεσίες και τελικά να μπορούν να βελτιώσουν τις εσωτερικές τους λειτουργίες.

Χάρη στα εργαλεία διαχείρισης αυτού του τεράστιου όγκου πληροφορίας και δεδομένων, τα έξυπνα ξενοδοχεία μπορούν να τελειοποιήσουν τις υπηρεσίες τους και να μειώσουν το κόστος λειτουργίας τους. Έχουν μεγαλύτερο έλεγχο στις κρατήσεις και τις ακυρώσεις, ενώ μπορούν να βελτιστοποιήσουν την πληρότητα του ξενοδοχείου κατά την τουριστική περίοδο.

Ένταξη των Ρομπότ στο Εργατικό Δυναμικό

Ακούγεται σαν επιστημονική φαντασία, αλλά στην πραγματικότητα υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός ξενοδοχείων που έχουν αποφασίσει να συμπεριλάβουν ρομπότ στο εργατικό τους δυναμικό, ως ρομπότ ρεσεψιόν ή βοηθούς υπηρεσίας δωματίου. Μπορούμε να βρούμε παραδείγματα ξενοδοχείων που έχουν εντάξει στο προσωπικό τους ρομπότ στις ΗΠΑ, τη Σιγκαπούρη, την Ιαπωνία, αλλά και την Ευρώπη.

Συγκεκριμένα στις ΗΠΑ, τα ρομπότ έχουν αποδείξει την αξία τους, τόσο στην απολύμανση των δωματίων, όσο και στην καταπολέμηση των επιπτώσεων της πανδημίας στις επιχειρήσεις, συλλέγοντας πολύτιμα δεδομένα.

Φυσικά, εκτός από τα οικονομικά οφέλη για το ξενοδοχείο, τα ρομπότ αποτελούν πόλο έλξης για περίεργους επισκέπτες που θέλουν να δουν πώς λειτουργεί αυτή η πολλά υποσχόμενη τεχνολογία του μέλλοντος!

Βιώσιμα Δωμάτια & Εξατομίκευση

Η έξυπνη διαχείριση των ενεργειακών απαιτήσεων του ξενοδοχείου είναι ένας άλλος βασικός πυλώνας κάθε έξυπνου ξενοδοχείου. Βελτιστοποίηση της βιωσιμότητας μπορεί να επιτευχθεί μέσω έξυπνου φωτισμού, ελέγχου θερμοκρασίας ή λύσεων εξοικονόμησης κατανάλωσης νερού. Η βιωσιμότητα αφορά αφενός μεν τους ξενοδόχους καθώς μειώνονται τα κόστη της επιχείρησης, αφετέρου δε, τους επισκέπτες, καθώς σύμφωνα με την Booking.com Sustainable Travel Report 2018, το 67% των επισκεπτών θα ξόδευε το 5% των χρημάτων τους για να συμβάλει στη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της διαμονής τους.

Αν και πολλές από τις λύσεις που αναφέρονται παραπάνω μπορούν να εφαρμοστούν μόνο σε πολυτελή ξενοδοχεία, οι μειώσεις κόστους που αναπόφευκτα θα επέλθουν με την επέκταση των τεχνολογιών που περιγράφονται, μελλοντικά θα οδηγήσουν στην εδραίωση των δυνατοτήτων αυτών σε όλους τους τύπους εγκαταστάσεων!

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις