Η Βιταμίνη C είναι ένα συστατικό που αγαπά το δέρμα μας, με πολυάριθμες μελέτες να επιβεβαιώνουν την ευεργετική της δράση για την επιδερμίδα. Πρόκειται για ένα στοιχείο που μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της πρόωρης γήρανσης του δέρματος, στην πρόληψη της βλάβης από τον ήλιο και στη βελτίωση της εμφάνισης των ρυτίδων, των μαύρων κηλίδων και της ακμής. Η βιταμίνη C έχει αντιοξειδωτική δράση, που σημαίνει ότι καταπολεμά τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες (τοξίνες) που έρχονται σε επαφή με το δέρμα από εξωτερικές πηγές όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση ή από το εσωτερικό του σώματος ως αποτέλεσμα φυσιολογικών διεργασιών όπως ο μεταβολισμός. Οι ελεύθερες ρίζες μπορούν να βλάψουν το δέρμα και η εφαρμογή βιταμίνης C μπορεί να καταπολεμήσει τη δράση τους, βελτιώνοντας τη συνολική εμφάνιση του δέρματος.

Αναλυτικότερα, μερικά βασικά οφέλη της Βιταμίνης C για την επιδερμίδα είναι τα ακόλουθα:

Μειώνει τους μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια

Παρατηρείτε συχνά μαύρους κύκλους και σακούλες κάτω από τα μάτια σας; Αυτό που βλέπετε στην πραγματικότητα είναι ένα δίκτυο αιμοφόρων αγγείων που βρίσκεται ακριβώς κάτω από το λεπτό δέρμα της συγκεκριμένης περιοχής του προσώπου.

Ωστόσο, κλινικές μελέτες παρατηρούν ότι η βιταμίνη C βοηθά στη μείωση και την πρόληψη των μαύρων κύκλων κάτω από τα μάτια ενισχύοντας την λεπτή αυτή στιβάδα του δέρματος. Συγκεκριμένα, οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες της βιταμίνης C κάνουν το δέρμα πιο ελαστικό και ανθεκτικό, βοηθώντας στην απόκρυψη των αιμοφόρων αγγείων που υπάρχουν κάτω από την επιφάνεια.

Ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου

Η βιταμίνη C είναι απολύτως απαραίτητη για την παραγωγή κολλαγόνου στο σώμα. Το κολλαγόνο είναι το δομικό στοιχείο του δέρματος, των μαλλιών, των μυών και των τενόντων και είναι αυτό που διατηρεί το δέρμα μας νεανικό και λείο. Με την πάροδο της ηλικίας, η παραγωγή κολλαγόνου επιβραδύνεται, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε χαλάρωση του δέρματος.

Η λύση σε αυτό το πρόβλημα μπορεί να είναι η Βιταμίνη C, η οποία όταν εφαρμόζεται τοπικά επιταχύνει την παραγωγή τόσο του κολλαγόνου όσο και της ελαστίνης. Τα παραπάνω στοιχεία βοηθούν το δέρμα να διατηρείται σφριγηλό και νεανικό, συνεπώς η τοπική εφαρμογή προϊόντων που τα περιέχουν μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της πρόωρης γήρανσης και την εξασφάλιση μιας νεανικής, λείας και λαμπερής επιδερμίδας.

Αντιμετωπίζει την υπερμελάγχρωση

Η υπερμελάγχρωση - μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από την ανάπτυξη σκούρων κηλίδων στο δέρμα - προκαλείται συνήθως από την υπερβολική έκθεση στις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου (UV) και την περιβαλλοντική επιβάρυνση. Μολονότι είναι αβλαβής, κάνει την επιδερμίδα να φαίνεται πιο κουρασμένη και γερασμένη.

Μια μελέτη ωστόσο διαπίστωσε ότι οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες της Βιταμίνης C παίζουν σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση των ανεπιθύμητων μαύρων κηλίδων και στην πρόληψη των σημαδιών γήρανσης που προκαλούνται από την υπεριώδη ακτινοβολία. Παρόλα αυτά, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι η βιταμίνη C δεν έχει επίδραση στον κανονικό χρωματισμό του δέρματος, δηλαδή δεν εξαλείφει την φυσιολογική σκούρα μελάγχρωση του δέρματος. Αντιθέτως μπορεί να αποδειχτεί ιδιαίτερα αποτελεσματική στην καταπολέμηση των μη φυσιολογικών εναποθέσεων μελανίνης που προκαλούνται από τον ήλιο.

Ενυδατώνει την επιδερμίδα

Η επιδερμίδα, δηλαδή η ανώτερη στιβάδα του δέρματος, όταν δεν λαμβάνει την υγρασία που χρειάζεται αρχίζει να στεγνώνει, γεγονός που οδηγεί σε φαγούρα, φολιδωτό δέρμα και πρόωρη γήρανση. Συνεπώς, η σωστή και επαρκής ενυδάτωση είναι ζωτικής σημασίας για να διατηρήσετε το δέρμα σας υγιές και νεανικό.

Τα καλά νέα είναι πως η Βιταμίνη C είναι κλινικά αποδεδειγμένο ότι βοηθά το δέρμα να συγκρατεί το νερό, διατηρώντας το λείο και ελαστικό, ενώ ταυτόχρονα το εμποδίζει να γίνει πολύ λιπαρό ή ξηρό.

Μειώνει την ερυθρότητα

Το ανομοιόμορφο, κόκκινο δέρμα με κηλίδες μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως φλεγμονώδεις δερματικές παθήσεις, έκθεση στον ήλιο, ορμόνες και ιατρικές παθήσεις.

Ωστόσο, ένας μεγάλος αριθμός ερευνών δείχνει ότι η Βιταμίνη C ελαχιστοποιεί την ερυθρότητα χάρη στις αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές της ιδιότητες. Επιπλέον, βοηθά στην αποκατάσταση των κατεστραμμένων τριχοειδών αγγείων που προκαλούν στο δέρμα ερυθρότητα, δημιουργώντας μια πιο λεία και ομοιόμορφη επιδερμίδα.

Η Βιταμίνη C είναι χωρίς αμφιβολία ένα από τα πιο πολυσυζητημένα συστατικά φροντίδας του δέρματος, με πολυάριθμες μελέτες να επιβεβαιώνουν τη δράση της. Τα προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας που την περιέχουν (οροί, ενυδατικές κρέμες, μάσκες) μπορούν να συμβάλλουν σε ένα πιο σφριγηλό, φωτεινό και ομοιόμορφο δέρμα.

Bonus tip: Όταν αγοράζετε έναν προϊόν με Βιταμίνη C, προτιμήστε αυτά που περιέχονται σε σκούρα μπουκάλια. Η βιταμίνη C διασπάται όταν εκτίθεται στο φως ή στον αέρα, έτσι τα σκούρα γυάλινα μπουκάλια βοηθούν στη διατήρηση της αποτελεσματικότητάς της.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις