Μία από τις πιο αινιγματικές τάσεις, η οποία συνδέεται με τελετές ομορφιάς εδώ και εκατοντάδες χρόνια και ταυτόχρονα διαθέτει πολλές διασημότητες που «βάζουν το χέρι τους στη φωτιά» για την αποτελεσματικότητά του, είναι το dry brushing ή αλλιώς στεγνό βούρτσισμα. Το dry brushing ανήκει στις τάσεις ομορφιάς που τα τελευταία χρόνια έχουν βρεθεί στο επίκεντρο, κυρίως χάρη στην φήμη του ότι κάνει βαθιά απολέπιση στο δέρμα, μειώνει την όψη φλοιού πορτοκαλιού και γενικότερα εξασφαλίζει μία λαμπερή και όμορφη επιδερμίδα.

Παρόλα αυτά, είναι σχεδόν αναπόφευκτο να εγείρεται ένα βασικό ερώτημα γύρω από την συγκεκριμένη τεχνική: είναι όντως αποτελεσματική; Μπορεί άραγε κάτι τόσο απλό να είναι το μυστικό που θα «ξεκλειδώσει» μία όμορφη και λαμπερή επιδερμίδα; Μάλιστα, τα φημολογούμενα οφέλη που συνδέονται με το dry brushing δεν σταματούν εκεί, καθώς υποστηρίζεται ότι μπορεί να βελτιώσει την συνολική υγεία μας, ενισχύοντας την κυκλοφορία του αίματος, μειώνοντας το στρες και αυξάνοντας την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών από την επιδερμίδα.

Τι είναι το dry brushing;

Το dry brushing ή αλλιώς στεγνό βούρτσισμα είναι λίγο-πολύ αυτό που περιγράφει η ονομασία του. Πρακτικά, σημαίνει ότι με μία βούρτσα ειδικά κατασκευασμένη από μαλακές τρίχες και κατάλληλη για το σώμα, κάνουμε απαλό μασάζ στην στεγνή επιδερμίδα μας. Το «στεγνό» κομμάτι έχει να κάνει με το ότι η συγκεκριμένη πρακτική εφαρμόζεται σε επιδερμίδα που δεν είναι νωπή και χωρίς την προσθήκη ελαίων και άλλων προϊόντων. Μερικά από τα βασικότερα οφέλη που συνδέονται με το dry brushing είναι τα ακόλουθα:

Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος

Μετά το στεγνό βούρτσισμα στις περιοχές εφαρμογής ενδεχομένως να παρατηρηθεί ότι η επιδερμίδα έχει αποκτήσει μία ερυθρή απόχρωση. Αυτό όμως δεν είναι κάτι το ανησυχητικό. Αντιθέτως, αυτός ο φαινομενικός ερεθισμός είναι καλός, καθώς προκύπτει από την αυξημένη κυκλοφορία του αίματος στην περιοχή που βουρτσίζεται.

Βοηθά στην λεμφική αποσυμφόρηση

Το στεγνό βούρτσισμα επιταχύνει τον ρυθμό άντλησης αίματος, γεγονός που βοηθά στη διέλευση της λέμφου μέσω του σώματος. Συνεπώς πρόκειται για μία διαδικασία που απομακρύνει τις τοξίνες και τις παθογένειες γρηγορότερα από τον οργανισμό.

Απομακρύνει το νεκρό δέρμα

Όπως ισχύει με τις περισσότερες τεχνικές απολέπισης, το dry brushing συμβάλλει στην απομάκρυνση των περιβαλλοντικών ρύπων και των νεκρών κυττάρων από την επιδερμίδα. Το αποτέλεσμα; Μεγαλύτερη αναγέννηση κυττάρων που οδηγεί σε ένα λαμπερό και λείο δέρμα.

Επειδή το dry brushing είναι μία διαδικασία απολέπισης που δεν περιλαμβάνει χημικά προϊόντα και περίπλοκες τεχνικές -το μόνο που χρειάζεστε είναι μία καλής ποιότητας βούρτσα σώματος και 5-10 λεπτά από το χρόνο σας- πρόκειται για μία συνήθεια που μπορείτε εύκολα να εντάξετε στην καθημερινότητά σας. Δεν μένει, λοιπόν, παρά να διαπιστώσετε από την προσωπική σας εμπειρία αν όντως προσφέρει όλα όσα υπόσχεται.

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε είναι τα εξής:

1. Βεβαιωθείτε ότι η επιδερμίδα σας είναι εντελώς στεγνή.

2. Ξεκινώντας από τους αστραγάλους, κάντε μεγάλες κυκλικές κινήσεις με φορά προς τα πάνω.

3. Συνεχίστε διατηρώντας σταθερή και όχι πολύ μεγάλης έντασης πίεση στη βούρτσα σας.

4. Προτιμήστε να εφαρμόσετε το dry brushing αμέσως πριν κάνετε μπάνιο. Αφού ολοκληρώστε την διαδικασία, ξεπλύνετε καλά τις περιοχές εφαρμόζοντας στην συνέχεια ένα ενυδατικό προϊόν που θα «κλειδώσει» το αποτέλεσμα.

5. Μπορείτε να επαναλαμβάνετε την διαδικασία 1-2 φορές την εβδομάδα.

6. Αν μετά το dry brushing υπάρχει πιθανότητα η επιδερμίδα σας να εκτεθεί στον ήλιο, μην παραλείψετε να εφαρμόσετε αντηλιακό. Οι περιοχές που έχουν βουρτσιστεί είναι πιο ευαίσθητες στην ηλιακή ακτινοβολία, συνεπώς χρειάζονται λίγη περισσότερη φροντίδα.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις