Γράφει η Μαρίνα Πετρίδου

Σε μια από τις πρόσφατες βόλτες μου στον Πειραιά ανακάλυψα ένα πολύ ιδιαίτερο μαγαζί, που σερβίρει ένα έδεσμα που δεν το βρίσκεις πουθενά αλλού στην Αθήνα. Στον όμορφο πεζόδρομο πίσω από το Δημοτικό Θέατρο, μια πινακίδα με το όνομα «Τι Πίτα Τραβάς» μου τράβηξε την προσοχή και έσπευσα να μπω. Πρόκειται για ένα ψητοπωλείο που φτιάχνει την περίφημη τριπλέτα Μάνης: «τραβηχτή» πίτα, πασπαλισμένη με αλάτι και ρίγανη, κρέας σε καλαμάκι –χοιρινό ή σύγλινο- και κεφαλοτύρι.

Πρόκειται για ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα της «φτωχής» κουζίνας -cucina povera όπως την αποκαλούν οι Ιταλοί-, που σημαίνει ότι με τα πιο απλά υλικά φτιάχνεις κάτι νόστιμο, θρεπτικό και χορταστικό. Οι Μανιάτισσες έφτιαχναν τραβηχτές σε περιόδους κρίσης, πολέμου, πείνας και ανέχειας. Με λίγο αλεύρι, ελαιόλαδο, αλάτι και ρίγανη ετοίμαζαν ένα φαγητό που μπορούσε να σε χορτάσει και να σε ευχαριστήσει. Η συνταγή πέρασε από γενιά σε γενιά και έγινε παράδοση.

travihti-pita-tis-manhs-ston-peiraia-1.jpg
Λιτή διακόσμησηgastronomos.gr
travihti-pita-tis-manhs-ston-peiraia-2.jpg
Η περίφημη τριπλέτα Μάνης με σύγλινο
gastronomos.gr

Μια «μικρή» Μάνη

Η Ευτυχία Τουλγέρογλου, μαζί με τον άντρα της, Σπύρο Σούμπαση, άνοιξαν το μαγαζί τον Οκτώβριο του 2020. Ο Σπύρος έχει καταγωγή από τη Μάνη και όλα τους τα καλοκαίρια τα περνούν εκεί. Η τραβηχτή είναι το αγαπημένο τους φαγητό. Το τρώνε στο σπίτι από τα χεράκια της μαμάς του Σπύρου, αλλά το αναζητούν και στα μαγαζιά της περιοχής. Είναι ένα street food τόσο δημοφιλές, που το σερβίρουν ακόμα και σε καφετέριες – το αγαπάνε οι ντόπιοι, αλλά και οι επισκέπτες. «Κάθε φορά που κατεβαίναμε στη Μάνη τρώγαμε τραβηχτή και πάντα λέγαμε: “Τόσους Μανιάτες έχει η Αθήνα, ένας δεν θα ανοίξει ένα μαγαζί που να τη φτιάχνει; Ένας δεν θα το πάρει απόφαση;” Τελικά, γίναμε εμείς αυτοί που το αποφάσισαν και κάποια στιγμή που είχαμε κουραστεί από τις προηγούμενες δουλειές μας, αυθόρμητα, ξεκινήσαμε να το υλοποιούμε. Επιλέξαμε τον Πειραιά, γιατί είναι γεμάτος Μανιάτες», διηγείται η Ευτυχία.

travihti-pita-tis-manhs-ston-peiraia-3.jpg
Η Ευτυχία και ο Σπύρος εν δράσηgastronomos.gr

Πράγματι, στον Πειραιά υπάρχει μια ολόκληρη συνοικία που ονομάζεται «Μανιάτικα», στην περιοχή Αγία Σοφία, με τους περισσότερους κατοίκους από τη Μάνη. Οι πρώτοι εγκαταστάθηκαν εκεί στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ού αιώνα. Απασχολούνταν κυρίως με τη λατόμευση και τα ασβεστοκάμινα, αλλά και σε λιμενικές εργασίες, σε βιομηχανίες και βιοτεχνίες που άνθιζαν εκείνη την εποχή. «Πιστεύαμε ότι αν το ανοίγαμε κάπου αλλού δεν θα είχε τόση ανταπόκριση», προσθέτει ο Σπύρος. «Εμείς μένουμε στον Γέρακα και χαιρόμαστε όταν ερχόμαστε στον Πειραιά και συναναστρεφόμαστε συντοπίτες μας. Τους αρέσει που έχουν ένα μαγαζί στη γειτονιά τους που τους ταξιδεύει γευστικά στον τόπο τους. Δεν μας έχουν μάθει πολλοί ακόμη, γιατί ανοίξαμε εν μέσω πανδημίας, όμως τα σχόλια που παίρνουμε είναι πολύ θετικά».

travihti-pita-tis-manhs-ston-peiraia-4.jpg
Ακόμη και το αλάτι και η ρίγανη είναι από Μανιάτες παραγωγούςgastronomos.gr
travihti-pita-tis-manhs-ston-peiraia-5.jpg
Τριπλέτα Μάνης με τραβηχτή, χοιρινό καλαμάκι και κεφαλοτύριgastronomos.gr

Στην απλότητα το κάλλος

Η διακόσμηση είναι απέριττη, όπως αρμόζει σ’ ένα μανιάτικο στέκι. Μια πινακίδα που υποδηλώνει τι προσφέρει το μαγαζί, τα ψυγεία, η ψησταριά, ο πάγκος και δύο παγκάκια έξω, στον πεζόδρομο. «Τα κάναμε όλα μόνοι μας», εξηγεί η Ευτυχία. «Το βάψιμο, τα τούβλα, τα πλακάκια, όλα. Ακόμη και το design είναι δικό μας, δεν συνεργαστήκαμε με κάποιο γραφείο. Θέλαμε να ξοδέψουμε όσο λιγότερα γίνεται και να επενδύσουμε στο φαγητό».

travihti-pita-tis-manhs-ston-peiraia-6.jpg
Τα κρέατα ψήνονται την ώρα που παραγγέλνειςgastronomos.gr

Η μανιάτικη απλότητα είναι χαρακτηριστική και του μενού. Φτιάχνουν ένα πράγμα σε διάφορες παραλλαγές, αλλά το κάνουν καλά. Χωρίς να το έχουν προσχεδιασμένο, η Ευτυχία και ο Σπύρος ακολουθούν μια τάση που κερδίζει έδαφος στην Ευρώπη – μαγαζιά που επικεντρώνονται σε ένα συγκεκριμένο έδεσμα, είτε αυτό είναι τηγανητές πατάτες είτε τοστ είτε cookies, τελειοποιώντας το. «Έχουμε λίγα πράγματα, αλλά όλα προσεγμένα. Δεν είναι τίποτα δεύτερης μέρας, μπαγιάτικο, κατεψυγμένο, προτηγανισμένο ή επεξεργασμένο», λέει η Ευτυχία. «Είναι όλα φρέσκα και σκοπός μας είναι να γνωρίσουν οι πελάτες μας τις αγνές, παραδοσιακές γεύσεις του χωριού. Επιλέξαμε τα υλικά μας ένα-ένα και αφού τα δοκιμάσαμε, καταλήξαμε. Δεν μας απασχόλησε η τιμή και η αλήθεια είναι ότι πήραμε τα πιο ακριβά κρέατα. Προτιμήσαμε να πουλάμε 10-20 λεπτά παραπάνω, παρά να ρίξουμε την ποιότητα. Δεν θέλουμε να φοβάται ο πελάτης ότι θα φάει κάτι ανθυγιεινό ή κακής ποιότητας. Έρχονται τα παιδιά μας, τρώμε κι εμείς κάθε μέρα στο μαγαζί», προσθέτει ο Σπύρος.

travihti-pita-tis-manhs-ston-peiraia-7.jpg
Με φρέσκια ζύμη γίνεται η τραβηχτήgastronomos.gr
travihti-pita-tis-manhs-ston-peiraia-8.jpg
Η Ευτυχία έχει μάθει την τέχνη της «τραβηχτής» από Μανιάτισσες νοικοκυρέςgastronomos.gr
travihti-pita-tis-manhs-ston-peiraia-9.jpg
Η «τραβηχτή» τηγανίζεται στο λάδι αλλά δεν έχει ίχνος λαδιού στο πιάτοgastronomos.gr
travihti-pita-tis-manhs-ston-peiraia-10.jpg
Έτοιμη σε λίγα λεπτάgastronomos.gr

Η γεύση βήμα-βήμα

Η ζύμη φτιάχνεται από τους ίδιους κάθε λίγες ώρες και τηγανίζεται την ώρα της παραγγελίας. Οπότε, απαιτείται υπομονή. Η Ευτυχία βγάζει από το ψυγείο το μπολ με τη ζύμη που έχει ετοιμάσει -ή από λευκό αλεύρι ή από ολικής άλεσης-, κόβει ένα κομμάτι, το ακουμπάει στον πάγκο και το πλάθει ή, μάλλον, το τραβάει –εξ ου και «τραβηχτή»-, φτιάχνοντας μια λεπτή πίτα. Στη συνέχεια την τηγανίζει στο καυτό λάδι με γρήγορες κινήσεις, μέχρι να πάρει χρώμα. Μέσα σε λίγα λεπτά είναι έτοιμη, τραγανή, χρυσαφένια, έτοιμη για φάγωμα. Το εντυπωσιακό είναι πως παρότι «κολυμπάει» στο λάδι όσο τηγανίζεται, στο πιάτο δεν έχει ίχνος επάνω της! Το μυστικό κρύβεται στον τρόπο παρασκευής της ζύμης. Αλεύρι, μαγιά και ελαιόλαδο είναι τα συστατικά της, αλλά προφανώς οι σωστές αναλογίες και το έμπειρο ζύμωμα ευθύνονται για το άρτιο αποτέλεσμα. «Η συνταγή είναι αυθεντική, από μανιάτισσες νοικοκυρές και αν σου την πω θα πρέπει να σε σκοτώσω», λέει και γελάμε. Τρώγεται άνετα και την επόμενη μέρα – όχι τόσο τραγανή όσο η φρεσκοτηγανισμένη, αλλά το ίδιο νόστιμη και απολαυστική. Ό,τι πρέπει για την παραλία, με πληροφορούν οι νεαροί ιδιοκτήτες. «Μπορεί να είναι πιο ακριβή από το σουβλάκι και σε κάποιον που δεν ξέρει τι ακριβώς θα φάει να του κακοφανεί η τιμή, είναι όμως πιο χορταστική – μία αρκεί. Οπότε, καταλήγει να είναι οικονομικότερη», τονίζει ο Σπύρος.

travihti-pita-tis-manhs-ston-peiraia-11.jpg
travihti-pita-tis-manhs-ston-peiraia-12.jpg
Τα παιδιά τους Σταματίνα και Παναγιώτηςgastronomos.gr
travihti-pita-tis-manhs-ston-peiraia-13.jpg
Βρίσκουμε και βίγκαν επιλογές στο μενούgastronomos.gr
travihti-pita-tis-manhs-ston-peiraia-14.jpg
Όλη η οικογένειαgastronomos.gr
travihti-pita-tis-manhs-ston-peiraia-15.jpg
Τραβηχτή με μέλι από τη Μάνηgastronomos.gr

Μικρές μοντέρνες πινελιές

Στο μενού του «Τι πίτα τραβάς» υπάρχουν και γλυκές επιλογές: τραβηχτή με θυμαρίσιο μέλι από τη Μάνη -το οποίο πουλάνε επίσης στο μαγαζί- ή με χειροποίητη πραλίνα. Η γλυκιά τραβηχτή δεν συνηθίζεται και ο Σπύρος είχε τους ενδοιασμούς του στην αρχή. Όταν τη δοκίμασε όμως, έγινε αμέσως φαν. Έχουν, τέλος, προσθέσει και vegan μπιφτέκι για όσους το προτιμούν, το οποίο βάζουν ανάμεσα σε δύο μικρές τραβηχτές, σαν burger.

Τι πίτα τραβάς

Κολοκοτρώνη 68, Πειραιάς

  • Τηλέφωνο : 211-41.68.918
  • Ωράριο : Δευτέρα-Σάββατο 10.00 - 22.00, Κυριακή κλειστά.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Πηγή: gastronomos.gr

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις