Το καλοκαίρι είναι χωρίς αμφιβολία η αγαπημένη εποχή των περισσότερων ανθρώπων. Ο ήλιος, η θάλασσα, οι μεγαλύτερες ημέρες, η ανέμελη διάθεση και φυσικά η προοπτική των διακοπών είναι μερικά μόνο στοιχεία που μας κάνουν να ανυπομονούμε για την άφιξή του. Παρόλα αυτά, η συνεχόμενη έκθεση στον ήλιο αλλά και η υπερβολική ζέστη μπορούν να προκαλέσουν ορισμένα «δεινά» στην ρουτίνα ομορφιάς μας. Ωστόσο, οι δυσκολίες αυτές δεν χρειάζεται να μας χαλάσουν τη διάθεση, καθώς είναι εφικτό να αντιμετωπιστούν με απλούς και εύκολους τρόπους.

Στην συνέχεια του άρθρου, αναλύουμε 5 από τα συχνότερα φαινόμενα που μπορούν να μετατρέψουν την ρουτίνα ομορφιάς σας σε… εφιάλτη και προτείνουμε τις κατάλληλες λύσεις για να τα ελαχιστοποιήσετε και να μπορείτε να απολαύσετε τον ήλιο με στυλ.

Πρησμένα μάτια από τις αλλεργίες

Το πρήξιμο στα μάτια εμφανίζεται όταν τα προστατευτικά κύτταρα στην συγκεκριμένη περιοχή του προσώπου απελευθερώνουν ισταμίνη για την καταπολέμηση των αλλεργιών. Η ισταμίνη μπορεί να ερεθίσει τα μάτια και οι υψηλότερες θερμοκρασίες μπορεί να τα στεγνώσουν, επιδεινώνοντας τα συμπτώματα.

Η γρήγορη και προφανής λύση είναι η λήψη αντιισταμινικών φαρμάκων, πάντοτε με τη σύμφωνη γνώμη του ιατρού-αλλεργιολόγου που παρακολουθεί την κατάσταση της υγείας σας.

Κάτι που μπορείτε να δοκιμάσετε στο σπίτι, είναι να παγώσετε ένα πανί και να το χρησιμοποιήσετε για να πλύνετε τα μάτια σας προκειμένου να μειώσετε το πρήξιμο. Αποφύγετε το μακιγιάζ για την κάλυψη του προβλήματος, καθώς μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερο ερεθισμό. Η χρήση γυαλιών ηλίου μπορεί επίσης να βοηθήσει, καθώς εμποδίζουν τα αλλεργιογόνα της ατμόσφαιρας να εισέλθουν στα μάτια σας.

Φριζαρισμένα μαλλιά από την υγρασία

Ο ήλιος, η άμμος, ο αέρας και τα κύματα συχνά ισοδυναμούν με φριζαρισμένα μαλλιά. Το ενοχλητικό φριζάρισμα που φαίνεται σχεδόν αναπόφευκτο το καλοκαίρι, προκύπτει όταν η επιδερμίδα ανασηκώνεται και αφήνει την υγρασία από το περιβάλλον να εισέλθει στην περιοχή του κεφαλιού. Ως αποτέλεσμα, οι τρίχες διογκώνονται και τα μαλλιά γίνονται… ανεξέλεγκτα! Τα άτομα με σπαστά, ξηρά ή κατεστραμμένα από τη θερμότητα μαλλιά είναι πιο επιρρεπή στο φριζάρισμα.

Τα ξηρά έλαια ενυδάτωσης μπορούν να «θέσουν όρια» στα ατίθασα μαλλιά και να βελτιώσουν την όψη και την υφή τους. Κάτι άλλο που μπορείτε να δοκιμάσετε, είναι εναλλακτικά χτενίσματα, όπως οι αλογοουρές, οι επιμελώς ατημέλητοι κότσοι ή οι πλεξίδες, τα οποία αφενός καμουφλάρουν το πρόβλημα και αφετέρου ταιριάζουν απόλυτα με τα χαλαρά καλοκαιρινά σας looks.

Για να μειώσετε το φριζάρισμα των μαλλιών μακροπρόθεσμα, επιλέξετε ένα σαμπουάν με ενυδατικά συστατικά, όπως η γλυκερίνη. Τα στοιχεία αυτά «κλειδώνουν» την υγρασία της τρίχας και αποτρέπουν το φριζάρισμα. Ταυτόχρονα, καλό είναι να αποφύγετε το συχνό λούσιμο αλλά και την χρήση σαμπουάν με θειικά άλατα, τα οποία αφαιρούν από τα μαλλιά τα φυσικά τους έλαια. Τέλος, αποφύγετε όσο είναι δυνατόν τις συσκευές θερμότητας, ενώ όταν η χρήση τους είναι απαραίτητη, μην παραλείπετε την εφαρμογή ενός θερμοπροστατευτικού προϊόντος στα μαλλιά σας.

Σκασμένες φτέρνες

Τα σκασμένα πόδια προκύπτουν όταν η επιδερμίδα στεγνώνει. Το καλοκαίρι, τα πόδια είναι περισσότερο εκτεθειμένα στην ξηρότητα λόγω των ανοιχτών παπουτσιών αλλά και της τάσης μας να περπατάμε ξυπόλυτοι.

Ένας απλός και άμεσος τρόπος για να απαλλαγείτε από τις σκασμένες φτέρνες είναι να βυθίσετε τα πόδια σας σε ζεστό νερό για περίπου 20 λεπτά και στη συνέχεια να τα τρίψετε με ελαφρόπετρα. Μετά την παραπάνω διαδικασία, εφαρμόστε μία ενυδατική κρέμα ή κάποιο έλαιο και φορέστε ένα ζευγάρι κάλτσες. Μετά από λίγες ημέρες θα παρατηρήσετε την επιδερμίδα σας να επανέρχεται και τα σκασίματα να υποχωρούν.

Εάν το σκάσιμο συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα, όπως η ερυθρότητα και ο κνησμός, ενδεχομένως το πρόβλημα να χρήζει ιατρικής αντιμετώπισης. Συνεπώς σας προτείνουμε να απευθυνθείτε σε έναν δερματολόγο.

Ηλιακά εγκαύματα

Η υπερβολική έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία είτε από φυσικές πηγές, όπως ο ήλιος, είτε από τεχνητές πηγές, όπως το σολάριουμ, μπορεί να προκαλέσουν τα γνώριμα σε όλους μας εγκαύματα. Παρότι οι λευκές επιδερμίδες είναι περισσότερο ευαίσθητες στο ηλιακό έγκαυμα, η υπερέκθεση στις παραπάνω συνθήκες μπορεί να δημιουργήσει κάψιμο σε όλους τους τύπους επιδερμίδας.

Η γρήγορη λύση στο ηλιακό έγκαυμα είναι το ενυδατικό τζελ -συνήθως με αλόη ή γιαούρτι- που θα ανακουφίσει τον πόνο. Σε κάθε περίπτωση, μην προσπαθήσετε να καλύψετε το κάψιμο με μακιγιάζ, καθώς μπορεί να επιδεινώσετε την κατάσταση.

Η πιο μόνιμη και σωστή λύση για τα εγκαύματα, είναι μία και γνωστή σε όλους μας: το αντηλιακό. Μην ξεχνάτε ποτέ να αλείψετε επαρκή ποσότητα στις περιοχές που είναι πιο εκτεθειμένες στον ήλιο (πρόσωπο, ώμοι, χέρια, πόδια) και να ανανεώνετε κάθε 2-3 ώρες.

Μακιγιάζ που «λιώνει»

Τεχνικά, το μακιγιάζ δεν λιώνει. Αυτό που συμβαίνει όμως είναι το εξής: όταν κάνει ζέστη ιδρώνουμε και αυτός ο ιδρώτας αποσταθεροποιεί το στρώμα του μακιγιάζ που έχουμε απλώσει πάνω στην επιδερμίδα μας.

Για να αποφύγετε αυτό το φαινόμενο, σκουπίστε το πρόσωπό σας με βαμβακερό ύφασμα πριν απλώσετε το μέικ απ σας, προκειμένου να απομακρυνθεί ο περιττός ιδρώτας. Αν βρίσκεστε ήδη έξω, μπορείτε να ταμπονάρετε την επιδερμίδα σας με ένα χαρτί για να πετύχετε το ίδιο αποτέλεσμα. Η εφαρμογή πούδρας μπορεί επίσης να φανεί χρήσιμη, καθώς απορροφά την υγρασία και «κρατά» το μακιγιάζ στη θέση του.

Εναλλακτικά, δοκιμάστε μία πιο μινιμαλιστική προσέγγιση για τους καλοκαιρινούς μήνες. Αποφύγετε εντελώς το μεικ-απ και αντικαταστήστε το με μία έγχρωμη ενυδατική (BB cream) συνδυαστικά με μία χαλαρή πούδρα.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις