Το καλοκαίρι είναι η εποχή της παραλίας, των διακοπών, της χαλάρωσης και της εξωστρέφειας. Οι ημέρες μεγαλώνουν, ο καύσωνας -ιδιαίτερα στην χώρα μας- είναι δεδομένο της καθημερινότητας και οι ξηρές και θερμές συνθήκες του περιβάλλοντος μας συνοδεύουν μέχρι τους πρώτους φθινοπωρινούς μήνες. Eίναι αυτονόητο ότι οι παραπάνω συνθήκες επηρεάζουν τον τρόπο ζωής, την ψυχολογία αλλά και τις σωματικές λειτουργίες μας.

Η επιδερμίδα, που για μία ακόμη φορά βρίσκεται στην «πρώτη γραμμή» άμυνας του οργανισμού μας, είναι αυτονόητο ότι χρειάζεται την μεγαλύτερη φροντίδα. Ιδιαίτερα με τα περιστατικά δερματικού καρκίνου και μελανώματος να πληθαίνουν τα τελευταία χρόνια, η μεταβατική περίοδος που διανύουμε ίσως είναι η κατάλληλη στιγμή για να επανεξετάσουμε την ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας μας. Ποια είναι λοιπόν τα βήματα-κλειδιά που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να παραλείπουμε -όχι μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες αλλά και ολόκληρο το έτος- ώστε να εξασφαλίσουμε ένα υγιές και όμορφο δέρμα;

1. Αντηλιακό

Η Νο1 προτεραιότητά μας πριν βγούμε από το σπίτι και απαραίτητο βήμα της ρουτίνας ομορφιάς μας σε καθημερινή βάση, χειμώνα-καλοκαίρι είναι η εφαρμογή αντηλιακού στο πρόσωπο, το λαιμό και όλες τις περιοχές που βρίσκονται εκτεθειμένες στον ήλιο. Προτιμήστε ένα αντηλιακό που έχει δείκτη προστασίας τουλάχιστον SPF 30 και ευρύ φάσμα προστασίας.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η καθημερινή εφαρμογή αντηλιακού με δείκτη προστασίας τουλάχιστον SPF 15, μπορεί να μειώσει κατά 50% τον κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος ενώ ταυτόχρονα προστατεύει από την πρόωρη γήρανση. Επιπλέον, ένα προϊόν που έχει ευρύ φάσμα προστασίας, θωρακίζει την επιδερμίδα από τις ακτίνες UVA και UVB. Σημαντικό είναι να μην παραλείπετε να ανανεώνετε το αντηλιακό κάθε 2 ώρες και φυσικά να μην ξεχνάτε περιοχές όπως τα χείλη και ο λαιμός.

2. Ενυδάτωση

Η ξηρή και θερμή ατμόσφαιρα του καλοκαιριού είναι επόμενο ότι επηρεάζει και την όψη και υφή της επιδερμίδας. Για αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντική η ενυδάτωση -εσωτερική και εξωτερική. Μιλώντας για εσωτερική ενυδάτωση, εννοούμε φυσικά το να πίνουμε αρκετά υγρά και νερό, ώστε να παραμένει το σώμα και κατ’ επέκταση το δέρμα μας ενυδατωμένο.

Από την άλλη πλευρά, μία ενισχυμένη ενυδατική μπορεί να αναπληρώσει την χαμένη υγρασία της επιδερμίδας και να επαναφέρει την λαμπερή και νεανική της όψη. Βέβαια, το καλοκαίρι είναι καλό να αντικαταστήσουμε τις «βαριές» ενυδατικές κρέμες με πιο light εκδοχές τους, όπως τα serum και τα προϊόντα με ελαφριά σύσταση. Ιδανική επιλογή; Μία ενυδατική προσώπου που περιέχει extra δείκτη αντηλιακής προστασίας.

3. Μακιγιάζ

Τις θερμές ημέρες, οι πολλές στρώσεις μακιγιάζ βαραίνουν την επιδερμίδα και δημιουργούν δυσφορία στο δέρμα. Ταυτόχρονα, ο συνδυασμός ιδρώτα -που συχνά είναι αναπόφευκτος- και makeup δεν είναι ό,τι πιο κολακευτικό για το πρόσωπό μας. Προσαρμοζόμαστε λοιπόν στις ανάγκες τις σεζόν και κάνουμε ένα διάλειμμα από το καθημερινό, βαρύ μακιγιάζ. Η επιδερμίδα μας σίγουρα θα το εκτιμήσει!

Για τις καθημερινές εξορμήσεις στην θάλασσα ή τις βόλτες στην πόλη, το αντηλιακό με χρώμα ή εναλλακτικά ένα makeup με δείκτη προστασίας ενδεχομένως είναι οι καλύτερες επιλογές. Εάν προτιμάς όμως να παραμείνεις πιστή στα προϊόντα ομορφιάς που εμπιστεύεσαι, δεν πρέπει ποτέ να παραλείπεις την εφαρμογή αντηλιακού ως πρώτο βήμα της ρουτίνας ομορφιάς σου για το καλοκαίρι.

4. Απολέπιση

Η απολέπιση μπορεί εκ πρώτης όψεως να μοιάζει οξύμωρη με την ξηρασία της ατμόσφαιρας που επικρατεί τους θερινούς μήνες, όμως είναι σημαντικό να μην παραλείπεται. Μέσα από αυτή τη διαδικασία καθαρίζουν σε βάθος οι πόροι και η εξωτερική στιβάδα του δέρματος, η οποία επιβαρύνεται τόσο από τον ιδρώτα όσο και από τα αντηλιακά που απλώνουμε καθημερινά. Συνεπώς με την απολέπιση καθαρίζει το δέρμα και αποφεύγονται οι κοκκινίλες και οι ερεθισμοί. Ωστόσο, είναι σημαντικό να μην το παρακάνουμε. Απολέπιση 1 με 2 φορές την εβδομάδα και χρήση ενός προϊόντος που είναι κατάλληλο για τον τύπο της επιδερμίδας μας, αρκούν.

5. Προστατευτικά αξεσουάρ και ρούχα

Τα ρούχα και τα προστατευτικά αξεσουάρ, όπως καπέλα και γυαλιά ηλίου, δεν πρέπει βέβαια να λείπουν από τα essentials της θερινής σεζόν. Αναφορικά με τα ρούχα, προτείνουμε να ξεχάσετε για λίγο τα βαριά υφάσματα και τα σκούρα χρώματα, καθώς απορροφούν την ηλιακή ακτινοβολία και προκαλούν υπερθέρμανση στο σώμα. Εναλλακτικά, πείτε ναι σε ελαφριά και ανοιχτόχρωμα υφάσματα, όπως το βαμβάκι και το λινό που επιτρέπουν στο δέρμα να αναπνέει.

Ταυτόχρονα, τα γυαλιά ηλίου με προστασία από τις υπεριώδεις ακτινοβολίες θωρακίζουν αποτελεσματικά τα μάτια ενώ ένα καπέλο εμποδίζει τον ήλιο να πέφτει απευθείας στο πρόσωπο και προσφέρει υποστηρικτική δράση στο αντηλιακό μας.

Το καλοκαίρι είναι λογικό η επιδερμίδα μας να έχει διαφορετικές ανάγκες από το χειμώνα. Συνεπώς, υιοθετώντας μία ρουτίνα ομορφιάς προσαρμοσμένη στις ιδιαιτερότητες της περιόδου μπορούμε να διατηρήσουμε το δέρμα μας υγιές, λαμπερό και ανανεωμένο ολόκληρη τη θερινή σεζόν.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις