ΛΑΚΩΝΙΑ. Δεν έχει μόνο η μόδα τάσεις, έχει και το φαγητό και όταν γίνεται λόγος για γεύσεις, θα πρέπει αυτόματα να είναι τόσο καλές που να ικανοποιούν μέχρι και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο! Φέτος, οι γαστρονομικές τάσεις που θα απασχολήσουν τους Λάκωνες είναι μοναδικές, ειδικά σχεδιασμένες για τους λάτρεις της καινοτομίας και του καλού φαγητού, καθώς η φαντασία των chefs οργιάζει για μία ακόμη χρονιά.

Η παράδοση φαίνεται να είναι η μόνη σταθερά για τη Σπαρτιάτικη γευσιγνωσία! Οι γεύσεις πλέον δεν αποσκοπούν μόνο στην τελειότητά τους! Οι οπαδοί της καλής κουζίνας αναζητούν βιώσιμα συστατικά, λιγότερη ζάχαρη, επιλογές vegan και vegetarian, λιγότερα λιπαρά, αλλά και ελάχιστο χρόνο παράδοσης, και φυσικά με τρόπους φιλικούς προς το περιβάλλον. Θα επικρατήσει ο συνδυασμός της μεσογειακής και ελληνικής κουζίνας στην πιο σύγχρονη εκδοχή του, έχοντας ως βάση, λακωνικό παρθένο ελαιόλαδο, επιλέγοντας εποχικά υλικά, καθώς και το ζυμωτό ψωμί.

Το πρωινό, μία συνήθεια που λάτρεψαν όλοι, και για τους νεότερους το λεγόμενο brunch! Μια συνήθεια που έγινε παράδοση του Σαββατοκύριακου, και πλέον είναι διαθέσιμη όλες τις ώρες της ημέρας. Κάποια από τα μεγαλύτερα trends που θα γεμίζουν το τραπέζι του πρωινού σας στα καφέ της πόλης είναι ο cold brew coffee, τα super bowls, αλλά και οι detox χυμοί. Ακόμα, αυγά σκραμπλ, benedict με σολομό / τόνο, τηγανητά με σύγκλινο, croque madame, πληθωρικά σάντουιτς, αλμυρές/ά και γλυκές/ά βάφλες και pancakes είναι μερικές από τις επιλογές που θα συναντήσετε στους καταλόγους.

02-.jpg
Pexels

Ωστόσο, όταν καταφθάνει το κυρίως πιάτο στη κοιλάδα, κάτω από τα επιβλητικά βουνά Ταΰγετο και Πάρνωνα, η λέξη για την περιγραφή του είναι μία: Μανιτάρια. Θα μπορούσε να το ονομάσει κανείς και ως το προϊόν της χρονιάς, μιας που ως υλικό μπορεί να σταθεί σε διαφορετικά είδη μενού, ενώ συγχρόνως ασπάζεται την φιλοσοφία της χορτοφαγικής κουζίνας. Επιπλέον, θα συνεχίσετε να παρατηρείτε μικρά μενού στους καταλόγους, αν και σε αυτό φαίνεται να έβαλε και το χεράκι της και η πανδημία, λόγω διάφορων προβλημάτων στην αλυσίδα εφοδιασμού, ωστόσο από την άλλη, είναι προτιμότερο να υπάρχουν λίγα πιάτα, αλλά να είναι τόσο καλά που να αγγίζουν την γευστική τελειότητα ! Στις τάσεις θα εξακολουθήσει να συνυπάρχει η plant based διατροφή, αλλά και η ενσωμάτωση των φυτικών προϊόντων στα πιάτα, όπως για παράδειγμα, το vegan μπέικον του Gordon Ramsey, επιτυγχάνοντας έτσι την αύξηση των vegan επιλογών, αλλά και την ανάδειξη της vegan ιδεολογίας.

03-.jpg
Pexels

Βέβαια, μία ιδιαίτερη τάση που θα συζητηθεί είναι αυτή των λεγόμενων «ghost kitchens». Πρόκειται για κουζίνες, που δεν έχουν χώρο για να καθίσετε εκεί, λειτουργούν μόνο για παράδοση ή αλλιώς «take away».

Οι μεγαλύτερες ωστόσο εκπλήξεις μένουν πάντα για το τέλος! Γλυκά που δεν θα έχετε γευτεί ποτέ ξανά, βγαλμένα από παραμύθι! Εκλεκτό προϊόν για το 2022 στις γλυκές αλχημείες θα είναι οι ξηροί καρποί! Κάτι που θα ξετρελάνει μικρούς και μεγάλους, παρ΄όλο που έχει ήδη κάνει την εμφάνισή του από την περσινή χρονιά είναι το φαινόμενο της ζαχαρογλυπτικής! Αναμένεται να δούμε «έργα τέχνης», δημιουργημένα από διάφορες σοκολάτες και κρέμες. Το καλοκαίρι στα παγκάκια της κεντρικής πλατείας της Σπάρτης, μάς περιμένει με παγωτό χωνάκι, διαφορετικό από τα άλλα, με κώνους φτιαγμένους από θρυμματισμένους ξηρούς καρπούς. Άλλες τάσεις που θα επικρατήσουν είναι τα αποξηραμένα φρούτα, τα sprinkles (η πολύχρωμη τρούφα, τα βρώσιμα γκλίτερ που στολίζουν συνήθως brownies, κέικ, ντόνατς και παγωτά), τα geode cakes (τούρτες/ κέικ που βασίζονται στην ζαχαρογλυπτική, αλλά έχουν ως θέμα τους ορυκτούς κρυστάλλους της γης), τα snickerdoodles (μπισκότα με ζύμη κέικ), ενώ όλα αυτά θα παρουσιάζονται σε εκθαμβωτικά υπεριώδη χρώματα!

04-.jpg
Pexels
05-.jpg
Pexels

Δεν θα μπορούσαμε να κλείσουμε χωρίς τα cocktails, που επιστρέφουν πιο αυθεντικά από ποτέ. Κλασικά αγαπημένα cocktails θα βρίσκονται στα σέικερ των bartenders φέτος, με υψηλότερη τεχνογνωσία ωστόσο και λιγότερη ζάχαρη!

07-.jpg
Pexels

Στα μεγάλα πεζοδρόμια, σε γωνιές, σε στοές και πεζοδρόμους της Σπάρτης έρχονται μεγάλες αλλαγές που θα ταράξουν τον γαστρονομικό της κόσμο! Ανυπομονούμε να τις καλώς ορίσουμε!

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις