Είναι συνηθισμένοι οι περισσότεροι από εμάς να θέτουμε συνεχώς στόχους για τον εαυτό μας και να τοποθετούμε ψηλά τον δείκτη των προσδοκιών μας για την επόμενη εβδομάδα, τον επόμενο μήνα, τον επόμενο χρόνο και ούτω καθεξής. Συχνά όμως αυτή η προσήλωση σε όλα όσα θέλουμε να εξασφαλίσουμε μας οδηγεί στο να προσθέτουμε συνεχώς νέα πράγματα στη ζωή μας -είτε πρόκειται για υλικά αγαθά, είτε για πνευματικά, είτε για νέες συμπεριφορές, ανθρώπους… και η λίστα δεν τελειώνει ποτέ.

Ωστόσο, μία πιο μινιμαλιστική αντίληψη για τη ζωή υποστηρίζει ότι η πραγματική πληρότητα κρύβεται στην απλότητα. Ίσως λοιπόν θα ήταν ενδιαφέρον αντί να βάζουμε διαρκώς ακατόρθωτους στόχους και επιδιώξεις στην ατζέντα της καθημερινότητάς μας, να ξεκινήσουμε να αφαιρούμε ορισμένα πράγματα. Και ίσως η καλύτερη αφετηρία να είναι η αποβολή ορισμένων συνηθειών που μπορεί να μην αντιλαμβανόμαστε ότι είναι τοξικές αλλά μας κρατούν στάσιμους και ανικανοποίητους.

Θέλετε να φτάσετε πιο κοντά στον ιδανικό εαυτό σας και να δημιουργήσετε την ζωή που σας γεμίζει πληρότητα και ικανοποίηση; Τότε ξεκινήστε εξορίζοντας μία και καλή από την καθημερινότητά σας τα παρακάτω τοξικά χαρακτηριστικά!

1. Υπερβολική σκέψη και υπερανάλυση

Μία συνήθεια που χαρακτηρίζει πολλούς ανθρώπους είναι το ότι σκέφτονται υπερβολικά και έχουν την τάση να υπεραναλύουν γεγονότα και καταστάσεις. Ωστόσο, αυτό μπορεί να είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο στην λήψη αποφάσεων και την πραγματοποίηση ουσιαστικών βημάτων στην ζωή μας. Στην πραγματικότητα η πλειοψηφία των αποφάσεων λαμβάνεται με βάση τη διαίσθηση, όμως σχεδόν πάντα ψάχνουμε τρόπους να αιτιολογήσουμε την επιλογή μας με βάση τη λογική. Αντί λοιπόν να καταναλώνουμε υπερβολικό χρόνο στην υπερανάλυση, είναι ίσως προτιμότερο να επικεντρωνόμαστε στη δράση και την υλοποίηση των στόχων που έχουμε θέσει για τη ζωή μας. Αυτή η κίνηση είναι δεδομένο ότι θα μας βγάλει από το τέλμα της υπερβολικής σκέψης και θα φέρει πρακτικά αποτελέσματα, καταπολεμώντας την αδράνεια και την στασιμότητα.

2. Φόβος απέναντι στην κριτική

Καλώς ή κακώς η σύγχρονη ζωή έχει διαμορφωθεί με τέτοιο τρόπο ώστε η γνώμη των άλλων για εμάς να μετράει περισσότερο από το τι πιστεύουμε εμείς οι ίδιοι για τον εαυτό μας. Μέσα σε αυτή την πραγματικότητα είναι σχεδόν ακατόρθωτο να απαλλαγούμε από τον φόβο της κριτικής. Όμως είναι δεδομένο ότι δεν είναι πάντα ωφέλιμο να ακούμε τη γνώμη των ανθρώπων γύρω μας ενώ αργά ή γρήγορα ενδέχεται να συνειδητοποιήσουμε ότι και εκείνοι έχουν τα ίδια ελαττώματα και αδυναμίες με εμάς. Επομένως υπάρχει πιθανότητα και η δική τους σκέψη να οδηγείται σε λάθος μονοπάτια. Είναι λοιπόν πολύ πιο παραγωγικό να επικεντρωθούμε στον εαυτό μας και να δουλέψουμε για την προσωπική μας αυτοβελτίωση και την επίτευξη των στόχων μας, παρά να βασιζόμαστε στις αντιλήψεις των γύρω μας για εμάς και για τις επιλογές μας.

3. Φόβος απέναντι στην αλλαγή

Ο φόβος για το άγνωστο είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό που όμως δεν θα πρέπει να μπει εμπόδιο στο δρόμο μας προς την επιτυχία. Ίσως είναι προτιμότερο να αντιμετωπίζουμε τις αλλαγές ως μία πρόκληση που θα μας βοηθήσει να φτάσουμε πιο κοντά στους στόχους μας, παρά ως τροχοπέδη που μας κρατά προσκολλημένους στο παρελθόν. Η αλλαγή οπτικής των πραγμάτων μπορεί να είναι αυτό ακριβώς που χρειαζόμαστε ώστε να γίνουμε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας και να απαλλαγούμε από το φόβο που εμποδίζει την εξέλιξή μας.

4. Η υποτίμηση του εαυτού

Ένα καθοριστικό βήμα εξέλιξης που πρέπει να κάνουν όλοι οι άνθρωποι που θέλουν να αισθανθούν πληρότητα και ευτυχία στη ζωή τους είναι η δημιουργία μίας θετικής αυτοαντίληψης και μιας υγιούς σχέσης με τον εαυτό τους. Είναι όμως συχνό φαινόμενο να κάνουμε αρνητικές σκέψεις, να συγκρινόμαστε διαρκώς με τους άλλους και πολλές φορές να υποτιμούμε την προσωπική μας αξία. Πώς μπορούμε να αποβάλλουμε αυτό το τοξικό χαρακτηριστικό; Ενθαρρύνοντας πρώτοι τις προσπάθειές μας, αναγνωρίζοντας την πρόοδο που σημειώνουμε κάθε στιγμή και βέβαια γιορτάζοντας κάθε μικρή «νίκη» που πετυχαίνουμε.

5. Αναβλητικότητα

Ας αναλογιστούμε για λίγο, ποιο είναι αυτό το ένα πράγμα που τείνουμε να αναβάλλουμε συνεχώς; Ποια υποχρέωση μεταφέρεται συνεχώς για αύριο και για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό; Η αναβλητικότητα είναι μία συνήθεια που πηγάζει από το φόβο και την ανασφάλεια για κάτι που φαντάζει δύσκολο και αγχωτικό. Όμως, όταν αναβάλλουμε συνεχώς ένα πράγμα τα συναισθήματα αυτά γίνονται εντονότερα και καταλαμβάνουν όλο και μεγαλύτερο κομμάτι της σκέψης μας. Ξεκινώντας με μικρά βήματα μπορούμε να καταπολεμήσουμε την αναβλητικότητα και τελικά είναι πιθανόν να ανακαλύψουμε ότι αυτό που μας τρόμαζε ήταν πολύ πιο απλό απ’ ότι πιστεύαμε.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις