Ενδεχομένως να έχετε ακούσει πολλούς wellness και fitness influencers να εκθειάζουν τα οφέλη της πρωινής ρουτίνας και τον τεράστιο αντίκτυπο που έχουν οι μικρές πρωινές τελετουργίες για την υπόλοιπη ημέρα μας. Και η αλήθεια είναι πως υπάρχει μία βάση αλήθειας γύρω από την συγκεκριμένη τάση, που την διαφοροποιεί από τις υπόλοιπες εφήμερες «μόδες» που κατά καιρούς κάνουν την εμφάνισή τους στην agenda του lifestyle και της ευεξίας.

Το πρωινό είναι ίσως η πιο ευαίσθητη ώρα σε σύγκριση με την υπόλοιπη ημέρα σας. Για κάποιους, η ημέρα ξεκινά με ένα φλιτζάνι καφέ και για κάποιους άλλους με μια ρουτίνα προπόνησης. Ωστόσο αυτές οι μικρές καθημερινές συνήθειες μπορούν μακροπρόθεσμα να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην σωματική και ψυχική υγεία. Συγκεκριμένα, έρευνες έχουν δείξει πως οι άνθρωποι μπορούν να κάψουν έως και 20% περισσότερο σωματικό λίπος κάνοντας γυμναστική το πρωί με άδειο στομάχι. Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα αναγκάζεται να κάψει λίπος για να αναπληρώσει την ενέργεια που δεν έχει λάβει από το φαγητό και μπορεί να οδηγήσει σε ταχύτερη απώλεια λίπους.

Εκτός όμως από την πρωινή προπόνηση, υπάρχουν και άλλες υγιεινές συνήθειες που υπόσχονται σίγουρη απώλεια βάρους. Μάθετε λοιπόν ποιες είναι αυτές και εξασφαλίστε καλύτερη σωματική και ψυχική ευεξία!

1. Ξυπνήστε νωρίς

Το πρωινό ξύπνημα δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα χρειαστεί να κάνετε εκπτώσεις στις ώρες του ύπνου σας. Ωστόσο, εάν θέλετε να χάσετε βάρος είναι σημαντικό να μην κοιμάστε λιγότερες από 8 ώρες. Προτιμήστε όμως να πέσετε για ύπνο νωρίς και να ξυπνήσετε επίσης νωρίς, ώστε να έχετε το χρόνο να ακολουθήσετε την πρωινή σας ρουτίνα για να ξεκινήσετε τη μέρα σας σωστά. Φτιάξτε ένα υγιεινό πρωινό, επιδοθείτε σε συνήθειες που σας γεμίζουν με ενέργεια (διαλογισμός, περπάτημα) και αποφύγετε τα social media που ενδεχομένως προκαλούν στρες και αρνητικές σκέψεις. «Δίνοντας το ρυθμό» από νωρίς το πρωί για ένα δυναμικό ξεκίνημα, είναι ευκολότερο να μείνετε πιστοί σε πιο υγιεινές συνήθειες που όχι μόνο θα συμβάλλουν στην απώλεια βάρους αλλά ταυτόχρονα θα σας εξασφαλίσουν θετική ψυχολογία και παραγωγικότητα για όλη την ημέρα.

2. Καθίστε στον ήλιο

Η βιταμίνη του ήλιου είναι επίσης απαραίτητη για την απώλεια βάρους. Πηγαίνετε για ύπνο νωρίς και όταν ξυπνήσετε καθίστε στον ήλιο για λίγα λεπτά ώστε να απορροφήσει ο οργανισμός σας την ευεργετική βιταμίνη D. Η έκθεση στο φως του ήλιου το πρωί θα σας βοηθήσει να γεμίσετε ενέργεια ενώ θα διατηρήσει τις ορμονικές σας μεταβολές σε ένα καλό επίπεδο, ευνοώντας την απώλεια βάρους.

3. Ακολουθήστε μια ρουτίνα προπόνησης

Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, οι άνθρωποι που ασκούνται το πρωί τείνουν να χάνουν περισσότερο βάρος και να αποσπώνται λιγότερο από το φαγητό. Η τακτική πρωινή άσκηση μπορεί να ενισχύσει την απώλεια βάρους, βοηθώντας το σώμα σας να λειτουργεί σωστά και φέρνοντας ευεξία και ενέργεια στον οργανισμό.

4. Πιείτε άφθονο νερό

Μην κάνετε το λάθος να παραλείψετε την πρωινή σας ενυδάτωση. Το πρώτο ρόφημα της ημέρας έχει μεγάλη σημασία – συνεπώς ίσως θα ήταν καλύτερο να προτιμήσετε ένα ποτήρι νερό πριν τον καφέ ή το τσάι σας. Το νερό είναι απαραίτητο για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού, διότι ενισχύει το μεταβολισμό και αποβάλλει τις τοξίνες από το σώμα – αυτό επιτρέπει στο σώμα σας να κάψει περισσότερες θερμίδες. Ένα επιπλέον όφελος είναι ότι κρατά το σώμα ενυδατωμένο και μειώνει το αίσθημα πείνας. Μπορείτε να πιείτε είτε σκέτο νερό είτε νερό με λεμόνι – προτιμήστε το δεύτερο εάν προσπαθείτε να χάσετε βάρος.

5. Καταναλώστε ένα πρωινό πλούσιο σε πρωτεΐνες

Ανεξάρτητα από το πόσες υποχρεώσεις χρειάζεται να «χωρέσετε» μέσα στην ημέρα σας, μην παραλείπετε ποτέ το πρωινό σας, το οποίο θα πρέπει να είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και θρεπτικά συστατικά. Η πρωτεΐνη συγκεκριμένα, βοηθά στον περιορισμό της όρεξης και στην ενίσχυση του μεταβολισμού. Ταυτόχρονα, συμβάλλει στο να χτίσετε τους μυς σας και να κρατήσετε το σώμα σας σε καλύτερη φυσική κατάσταση. Μερικές τροφές που μπορείτε να καταναλώσετε είναι τα αυγά, το γάλα, το τυρί κότατζ, οι ξηροί καρποί και το γιαούρτι.

Bonus tip: Εξασκηθείτε στην ενσυνειδητότητα (mindfulness)

Όταν είστε υπό την επήρεια του στρες το σώμα σας απελευθερώνει την ορμόνη κορτιζόλη, που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του βάρους. Προκειμένου να αποφύγετε το άγχος, μπορείτε να εξασκήσετε τακτικά την ενσυνειδητότητα, γνωστότερη και ως mindfulness. Η ενσυνειδητότητα μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από το άγχος, να τονώσει την ενέργεια και τη μνήμη και να ενισχύσει την συγκέντρωση. Και αυτό πρακτικά σημαίνει λιγότερο άγχος, μικρότερη αύξηση βάρους, θετικότερη ψυχολογία και καλύτερη ποιότητα ζωής!

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις