Επειδή είναι γνωστό ότι η καλή μέρα φαίνεται από το πρωί, η σωστή πρωινή ρουτίνα επηρεάζει τα πάντα: από τα επίπεδα ενέργειας και την παραγωγικότητά μέχρι την κατάσταση της επιδερμίδας και την ψυχολογία μας. Όμως, είναι πολύ εύκολο να ξεκινήσουμε την ημέρα μας «λάθος», υιοθετώντας κάποιες συνήθειες που μόνο καλό δεν μας κάνουν και μάλιστα, χωρίς καν να το συνειδητοποιούμε!

Ευτυχώς, είναι εφικτό να επιστρέψετε στην ιδανική καθημερινότητα και σε μία ρουτίνα που μπορεί να συμβάλλει στην καλύτερη υγεία και την ευημερία σας. Ποιες είναι όμως οι φαινομενικά «αθώες» πρωινές συνήθειες που δεν κάνουν και τόσο καλό και πρέπει να αποφύγετε μόλις ξυπνήσετε;

Λάθος 1ο: Πατάτε συνεχώς «αναβολή» στο ξυπνητήρι

Εάν ανήκετε σε αυτούς που πατούν «αναβολή» στο ξυπνητήρι 2,3 ή ακόμη και περισσότερες φορές, μάθετε ότι δεν είστε μόνοι! Έρευνες έχουν δείξει ότι καθημερινές δραστηριότητες, όπως η εργασία και το σχολείο ξεκινούν πολύ πρωί, με αποτέλεσμα ενήλικες και παιδιά να χάνουν ώρες ύπνου που χρειάζεται ο οργανισμός τους. Επομένως είναι λογικό να προσπαθείτε να «ξεκλέψετε» λίγα επιπλέον λεπτά ύπνου.

Παρόλα αυτά, τα 10 παραπάνω λεπτά ύπνου που θα εξοικονομήσετε, πατώντας «αναβολή» στο ξυπνητήρι μπορεί να μην είναι τόσο ευεργετικά. Αυτό διότι ενδέχεται να διαταράξετε τις μεγαλύτερες περιόδους ύπνου REM που συνήθως συμβαίνουν νωρίς το πρωί. Επιπλέον, οι συχνές διακοπές του φυσικού κύκλου ύπνου έχουν συνδεθεί με μια σειρά ψυχικών επιπτώσεων, όπως γνωστικά προβλήματα και κατάθλιψη, αλλά και με σωματικές παρενέργειες, όπως μεταβολικά προβλήματα.

Λάθος 2ο: Συνδέεστε στα social media

Μία πρωινή συνήθεια που έχουν καθιερώσει πολλοί άνθρωποι, είναι να πιάνουν το κινητό τους και να ελέγχουν τα social media πριν καν σηκωθούν από το κρεβάτι. Εάν το πρώτο πράγμα που κάνετε το πρωί είναι να ελέγξετε τα email, να κοιτάξετε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή να ρίξετε μία ματιά στις ειδήσεις της ημέρας, ουσιαστικά αφήνετε πράγματα εκτός του ελέγχου σας να επηρεάσουν τις πρώτες σκέψεις και τα συναισθήματά σας.

Κατά συνέπεια, εξωτερικοί παράγοντες καθορίζουν το τι θα συμβεί στον εγκέφαλό σας πριν ξεκινήσει καν η ημέρα σας, γεγονός που μπορεί να πυροδοτήσει συναισθήματα όπως άγχος, ανησυχία, ανασφάλεια και θυμός. Και το χειρότερο; Είναι πολύ πιθανόν οι παραπάνω σκέψεις να σας συνοδεύουν ολόκληρη την ημέρα, καταστρέφοντας τη θετική διάθεση και την παραγωγικότητά σας.

Λάθος 3ο: Καταναλώνετε πρωινό πλούσιο σε ζάχαρη

Η ζάχαρη και τα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα προκαλούν ορμονικές αλλαγές στο σώμα. Μπαίνετε δηλαδή σε έναν συναισθηματικό φαύλο κύκλο, όπου μπορεί να αισθάνεστε πείνα και κυκλοθυμία, που πιθανόν οφείλονται στα σκαμπανεβάσματα των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι το πρωινό είναι το πιο προβληματικό γεύμα της ημέρας όσον αφορά την προσθήκη ζάχαρης, καθώς αρκετές συνηθισμένες επιλογές πολλών ανθρώπων είναι ο καφές με ζάχαρη, τα δημητριακά, οι μπάρες, τα γαλακτοκομικά με γεύσεις κλπ. Οι παραπάνω τροφές είναι φαινομενικά υγιεινές επιλογές, ωστόσο περιέχουν σημαντικές ποσότητες «κρυμμένης» ζάχαρης.

Βέβαια, η ζάχαρη δεν είναι απαραίτητα κακή και δεν βλάπτει όταν καταναλώνεται με μέτρο. Αν ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων που χρειάζονται οπωσδήποτε κάτι γλυκό για να ξεκινήσουν την ημέρα τους, φροντίστε να εντάξτε την άσκηση στο καθημερινό σας πρόγραμμα. Λίγα λεπτά τρέξιμο ή περπάτημα μετά το πρωινό, μπορούν να ελαττώσουν τις αρνητικές επιδράσεις της ζάχαρης στον οργανισμό σας.

Λάθος 4ο: Παραμελείτε την ψυχική ευημερία σας

Τα πρωινά μπορεί να είναι δύσκολα: είστε κουρασμένοι, συχνά βιάζεστε ή πρέπει να εξισορροπήσετε πολλές υποχρεώσεις (βόλτα κατοικίδιου, συνοδεία παιδιών στο σχολείο κλπ). Ωστόσο, αν δεν ξεκινήσετε σωστά τη μέρα, ενδέχεται να περάσετε τις επόμενες αρκετές ώρες προσπαθώντας να ξεφύγετε από έναν κύκλο αρνητικών σκέψεων και συναισθημάτων. Είναι λοιπόν σημαντικό να φροντίζετε να αφιερώνετε έστω και λίγα λεπτά στην ψυχική ευημερία σας.

Δεν χρειάζεται να αφιερώσετε πολλές ώρες και ενέργεια στην προετοιμασία καθώς μερικές απλές κινήσεις αρκούν. Ανοίξτε τα παντζούρια για να μπει φως στο σπίτι σας, κάντε διατάσεις ή διαλογισμό, κρατήστε ημερολόγιο θετικών σκέψεων ή επικοινωνήστε με ένα αγαπημένο σας πρόσωπο. Αυτές οι απλές δραστηριότητες μπορούν να σας προετοιμάσουν για την ημέρα, να εκπαιδεύσουν τον εγκέφαλό σας και με την πάροδο του χρόνου να δείτε πραγματική διαφορά!

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις