ΜΑΝΗ. Περίπατοι στην Ιστορία, βουτιές σε ιδιαίτερες παραλίες, εξορμήσεις γεμάτες δράση και βραδιές στα δροσερά χωριά του Ταϋγέτου. Η Μεσσηνιακή Μάνη έχει κάτι για όλους.

1. Κολύμπι στον Φονέα

Παρά τη δυσοίωνη ονομασία της, η παραλία του Φονέα είναι η πιο ιδιαίτερη της περιοχής. Με βότσαλο και πέτρες, κρυστάλλινα νερά, μικρές σπηλιές στην ακτή και τον εντυπωσιακό χαρακτηριστικό βράχο στο μέσον της, διαφοροποιείται από τις ήμερες αμμουδιές της Μεσσηνιακής Μάνης. Βρίσκεται ανάμεσα στην Καρδαμύλη και τη Στούπα, στην κατάληξη ενός καταπράσινου φαραγγιού, και θα σας οδηγήσει εκεί σύντομο μονοπάτι από τον κεντρικό δρόμο.

2. Περίπατος στην Παλιά Καρδαμύλη

Η ωραιότερη βόλτα γίνεται στην Παλιά Καρδαμύλη. Ένα απόγευμα, με το υπέροχο χρυσό φως της περιοχής, κατευθυνθείτε προς τα παλιά πέτρινα σπίτια για να δείτε το ιστορικό σύμπλεγμα του Αγίου Σπυρίδωνα (18ου αιώνα) και του πύργου Μούρτζινων-Τρουπάκηδων. Ο πανέμορφος ναός είναι του 18ου αιώνα, όπως και ο πύργος της ξακουστής οικογένειας, ο οποίος λειτουργεί ως μουσείο-ενημερωτικός σταθμός και σας εξοικειώνει με τη μανιάτικη αρχιτεκτονική αλλά και τις ιδιαιτερότητες της τοπικής κοινωνίας (ανοιχτά καθημερινά, εκτός Τρίτης: 08.00-20.00. Είσοδος: 3 ευρώ.)

3. Με ποδήλατο στην Τραχήλα

Εάν σας το επιτρέπει η φυσική σας κατάσταση, δοκιμάστε να διανύσετε τη διαδρομή από την Στούπα έως την Τραχήλα με ποδήλατο – έχει μήκος 10χλμ. περίπου. Η πλούσια φύση, το υπέροχο φως της Μάνης, η θάλασσα που αστράφτει πλάι σας, κάνουν τη δραστηριότητα άκρως απολαυστική. Από τη δημοφιλή Στούπα θα ακολουθήσετε τον ποδηλατόδρομο μήκους 3 χλμ. έως το λιμανάκι του Αγίου Νικολάου, δίχως αυτοκίνητα και ανάμεσα σε ελαιώνες και θάλασσα. Έπειτα θα συνεχίσετε στον παραλιακό δρόμο από τον Άγιο Δημήτριο και τις παραλίες του. Όταν μπείτε στην επικράτεια της Τραχήλας, τα συναπαντήματα στον δρόμο θα μειωθούν και το τοπίο θα αλλάξει άρδην: ερυθρά βράχια και φραγκοσυκιές από τη μία, θάλασσα από την άλλη και στο τέλος του δρόμου το μυστικό χωριό με τα πέτρινα σπίτια. Απερίγραπτη γοητεία.

4. Νύχτες στα ορεινά

Δεν υπάρχει μεγαλύτερο προνόμιο από τον συνδυασμό βουνού και θάλασσας, και αυτό ακριβώς θα χαρείτε στη Μάνη. Η μέρα μπορεί να περνά στις παραλίες του Μεσσηνιακού Κόλπου, αλλά τα βράδια αξίζει να σας βρουν στα ψηλά, στις πλαγιές του Ταϋγέτου και στα χωριά με τις δροσερές πλατείες και τους γνήσιους καφενέδες. Αγαπάμε πολύ το Καρυοβούνι ή Αράχοβα χάρη στη μεγάλη πλατεία με τον τεράστιο πλάτανο, τη βρύση με το δροσερό νερό, τον πύργο Γουδέλη και φυσικά το ταβερνάκι «Αράχοβα» με την σπιτική κουζίνα και τις καλές παρέες (τηλ. 27210-78289).

5. Αναρρίχηση στο Καλαμίτσι

Ωραίο το κολύμπι και η ηλιοθεραπεία αλλά στις διακοπές είναι ευχάριστη και η δράση, ειδικά αν βρίσκεσαι σε έναν τόπο με πλούσια φύση. Στο Καλαμίτσι υπάρχει οργανωμένο αναρριχητικό πεδίο με πάνω από 30 διαδρομές, ύψους έως και 60 μ., που απευθύνεται και σε έμπειρους και σε αρχάριους. Αν ανήκετε στην δεύτερη κατηγορία και θέλετε να δοκιμάσετε για πρώτη φορά τις επιδόσεις σας σε ύψος, οι εκπαιδευτές της 2407 Kardamili Mountain Activities (2407m.com, τηλ. 27210-73752) θα σας μυήσουν στα μυστικά του αθλήματος. Επίσης, διοργανώνουν και εξορμήσεις με mountain bike ή πεζοπορίες στα φαράγγια και τις κορυφές του Ταϋγέτου.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις