Το αγαπημένο μας ρόφημα που έχει συνδεθεί άρρηκτα με την ελληνική παράδοση, έχει κάποιες μοναδικές ιδιότητες και οφέλη για την υγεία.

Η αγαπημένη συνήθεια των Ελλήνων -κάθε ηλικίας- που δεν φαίνεται να παλιώνει, όσα χρόνια και αν περνούν: ο ελληνικός καφές. Είναι το ρόφημα που έχει καθιερωθεί ανάμεσα στις δημοφιλέστερες στις προτιμήσεις του κόσμου, ενώ για πολλούς αποτελεί απαραίτητο κομμάτι της πρωινής ρουτίνας, καθώς προσφέρει γρήγορη αφύπνιση και μεγαλύτερη εργασιακή απόδοση. Εκτός όμως από αγαπημένη συνήθεια, ο ελληνικός καφές αποτελεί έναν δυνατό σύμμαχο για τον ανθρώπινο οργανισμό και ισχυρή ασπίδα για την υγεία μας. Αυτό διότι έχει πολλές ενδιαφέρουσες ιδιότητες και οφέλη που αναβαθμίζουν την αξία του.

Ας δούμε μερικά από τα μεγαλύτερα οφέλη του ελληνικού καφέ:

- Βοηθά την λειτουργία της καρδιάς

Μελέτες έχουν δείξει πως η κατανάλωση ελληνικού καφέ σχετίζεται με την καλύτερη ενδοθηλιακή λειτουργία, ακόμα και σε άτομα που έχουν αυξημένη αρτηριακή πίεση. Το ενδοθήλιο βρίσκεται στο εσωτερικό των αγγείων και συμβάλλει στην διατήρηση της υγείας στις αρτηρίες. Παράλληλα, βοηθά στην καταπολέμηση της κακής χοληστερόλης.

- Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες

Τα βασικά αντιοξειδωτικά συστατικά του ελληνικού καφέ είναι το χλωρογενικό οξύ, το καφεϊκό οξύ και οι μελανοϊδίνες. Ενδεικτικά, ένα φλιτζάνι ελληνικού καφέ περιέχει 90-130mg αντιοξειδωτικά. Αυτές οι ουσίες μπορούν να μας προστατέψουν από μια σειρά παθήσεων που συνδέονται με το στρες, την περιβαλλοντική ρύπανση και την ανάπτυξη ελευθέρων ριζών που είναι υπεύθυνες για την πρόωρη γήρανση.

- Προστατεύει απέναντι στον καρκίνο

Όπως οι περισσότεροι καφέδες, έτσι και ο ελληνικός περιέχει μεγάλη ποσότητα ουσιών (πολυφαινόλες, χλωρογενικό οξύ, καφεϊκό οξύ, θεοφιλίνη) οι οποίες μειώνουν την εμφάνισης διαφόρων τύπων καρκίνου όπως ο καρκίνος του οισοφάγου, της στοματικής κοιλότητας και του φάρυγγα.

- Βοηθά στη χώνεψη

Το ρόφημα καφέ βοηθά τον μεταβολισμό μας και συμβάλλει στην διαδικασία της πέψης. Είναι σημαντικό ωστόσο να καταναλώνεται χωρίς την προσθήκη ζάχαρης ή γάλακτος για να αποφευχθεί το φούσκωμα.

-Είναι ένας καλός σύμμαχος στο αδυνάτισμα

Ένας σκέτος ελληνικός καφές έχει μόλις μία θερμίδα ενώ δεν περιέχει καθόλου υδατάνθρακες και λίπος. Ταυτόχρονα, η καφεΐνη επιταχύνει τις καύσεις στον οργανισμό και μπορεί να ενεργοποιήσει το μεταβολισμό. Κατά συνέπεια, καίγονται περισσότερες θερμίδες, με τον πιο απολαυστικό τρόπο!

Καφές Βεκράκος

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις