ΔΗΜΗΤΣΑΝΑ. Στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης «Βιογραφώντας τη Δημητσάνα. Από το Φωτογραφικό Αρχείο Μιχάλη Παναγόπουλου», το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) διοργανώνει, την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2023, καλλιτεχνικό εργαστήρι φωτογραφίας, για σχολικές ομάδες Δημοτικού (Ε´-ΣΤ´τάξεις) και Γυμνασίου, με τίτλο «Όλος ο κόσμος φωτογράφος», στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης.

Αφορμή για το εργαστήρι είναι το Πρακτικό Εγχειρίδιο Φωτογραφίας του Louis Lumière «Όλος ο κόσμος φωτογράφος» από το αρχείο Παναγόπουλου που παρουσιάζεται στην περιοδική έκθεση και στο οποίο ο συγγραφέας αναρωτιέται «Διατί όλος ο κόσμος δεν είναι φωτογράφος;». Στο εγχειρίδιο υπάρχει μάλιστα κεφάλαιο αφιερωμένο στις αποτυχίες, οι οποίες συνδέονται με το καλλιτεχνικό ρίσκο. Οι μαθητές καλούνται να επέμβουν καλλιτεχνικά, να ρισκάρουν και να ανασυνθέσουν φωτογραφίες του Παναγόπουλου, χρησιμοποιώντας τις τεχνικές του κολάζ και του φωτογράμματος, ακολουθώντας τις πρωτοποριακές τεχνικές σύγχρονων με τον Παναγόπουλο φωτογράφων, όπως ο Man Ray. Σκοπός της δράσης είναι οι μαθητές να επιτύχουν μια νέα νοηματοδότηση των φωτογραφιών, εκφράζοντας σκέψεις και συναισθήματα για τον τόπο τους.

Το εργαστήρι υλοποιείται από την αρχαιολόγο Ειρήνη Πυρπάσου, με την παρουσία των συνοδών εκπαιδευτικών. Κάθε εργαστήριο διαρκεί έως 60' και μπορούν να το παρακολουθήσουν μέχρι 25 μαθητές.

Υπενθυμίζεται ότι η έκθεση «Βιογραφώντας τη Δημητσάνα. Από το φωτογραφικό αρχείο Μιχάλη Παναγόπουλου», που παρουσιάζεται στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης έως τις 30 Ιανουαρίου 2023, είναι αποτέλεσμα συνεργασίας του ΠΙΟΠ με το Διασυνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο Δημητσάνας και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Σε αυτήν αναδεικνύονται εκφάνσεις των πολιτισμικών και κοινωνικών μετασχηματισμών της Δημητσάνας κατά τη νεότερη ιστορία της μέσα από πρωτότυπο υλικό από το αρχείο του φωτογράφου, το οποίο αποτελεί μέρος του Φωτογραφικού Αρχείου του Διασυνεδριακού και Πολιτιστικού Κέντρου Δημητσάνας.

Η συμμετοχή στο εργαστήρι είναι δωρεάν.

Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις τα ενδιαφερόμενα σχολεία μπορούν να επικοινωνήσουν με το Μουσείο, στο τηλέφωνο 27950 31630 (καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-17:00) ή στο email ymy@piraeusbank.gr.

ΠΙΟΠ | Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης

Κεφαλάρι Αϊ-Γιάννη, 220 07 Δημητσάνα

Τ: 27950 31630 | www.piop.gr

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις